Συρία: Αντίστροφη μέτρηση για τη στρατιωτική επέμβαση

Συρία: Αντίστροφη μέτρηση για τη στρατιωτική επέμβαση

-Ομπάμα: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα
-ΗΠΑ: Βρισκόμαστε στο σημείο χωρίς επιστροφή
-«Η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων» δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας
-Πούτιν και Ροχανί λένε «όχι» σε επέμβαση
-Και η Μέρκελ συμφωνεί σε «τιμωρία» της Δαμασκού

Τους πρόδωσε η  κάρτα ανάληψης
Συρία: Αντίστροφη μέτρηση για τη στρατιωτική επέμβαση
Ξεκίνησε, όπως όλα δείχνουν, η αντίστροφη μέτρηση για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μετά και την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα της σύσκεψης, πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και δεν επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές μέχρι αυτή την ώρα, αναφέρουν ότι Κίνα και Ρωσία απέσυραν τους μόνιμους αντιπροσώπους τους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρόκειται για μία κίνηση, που αν αποδειχτεί αληθής, συνεπάγεται την οριστική ρήξη των δύο αυτών χωρών με το «μπλοκ» ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, που έχουν ήδη πει το «ναι» στη στρατιωτική επέμβαση.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, η δήλωση ανώτερου αμερικανού αξιωματούχου στο NBC News είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί και του τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ώρες. Όπως δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή που δεν κατονομάζεται, «βρισκόμαστε στο σημείο δίχως επιστροφή». Και πρόσθεσε ότι η επίθεση στη Συρία, με αεροεπιδρομές θα ξεκινήσει σύντομα, ως απάντηση για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ κατά του άμαχου πληθυσμού.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, επιθυμώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του, ανέφερε πως η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις σε στόχους της συριακής κυβέρνησης εις απάντηση στη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων. «Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα», είπε ο αξιωματούχος.

Επίσης, αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από τα πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Μεσόγειο. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους συμμάχους όσον αφορά τη συμμετοχή», λένε οι αξιωματούχοι.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) της Βρετανίας ενέκρινε ομόφωνα την ανάληψη δράσης εναντίον της Δαμασκού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι το Συμβούλιο κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα τεθούν υπόψη των υπουργών της κυβέρνησης την Πέμπτη το πρωί, πριν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Ομπάμα: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα για τη Συρία

«Δεν έχω πάρει ακόμα απόφαση για τον τρόπο που οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν» στη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση (PBS}.

Ο Ομπάμα ανέφερε πως οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες πως η κυβέρνηση της Συρίας προχώρησε σε επίθεση με χημικά όπλα κατά πολιτών και επεσήμανε πως δεν πιστεύει πως οι αντάρτες χρησιμοποίησαν στις επιθέσεις τους χημικά όπλα.

«Ο στόχος μιας περιορισμένης δράσης είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας:  «Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια».

Επίσης σημείωσε ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πως η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια τέτοιου είδους επίθεση.

Τέλος, τόνισε πως «ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει πιθανή στρατιωτική απάντηση», ενώ υποστήριξε πως χρειάζεται διεθνής υποστήριξη για κάτι τέτοιο.



Οι δυνάμεις του Άσαντ προετοιμάζονται για πόλεμο 

Οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, φαίνεται ότι έχουν εκκενώσει το προσωπικό από τις στρατιωτικές τους έδρες στη Δαμασκό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις κατοίκων.

Μια αεροπορική ή πυραυλική επίθεση στη Συρία φαίνεται να είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, καθώς οι ΗΠΑ και πολλοί από τους συμμάχους τους έχουν κατηγορήσει τις δυνάμεις του προέδρου αλ-Άσαντ για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Μονάδες του στρατού, οι οποίες ήταν τοποθετημένες κοντά στην πρωτεύουσα, κατέσχεσαν πολλές νταλίκες, πιθανώς για να μεταφέρουν βαρύ οπλισμό σε εναλλακτικές τοποθεσίες, αν και δεν έχει αναφερθεί μετακίνηση στρατιωτικού υλικού, δήλωσε πηγή της αντιπολίτευσης.

Τεθωρακισμένα οχήματα και φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν στρατεύματα, παρατηρήθηκαν να εγκαταλείπουν την περιοχή γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου βρίσκονται τρεις στρατιωτικές βάσεις, με κατεύθυνση προς την κοντινή πόλη Χαράν αλ-Άουαμιντ, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο Reuters ο Μαμούν αλ-Γκουτανί, μέλος της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι τα φώτα στον αερολιμένα φαίνονταν να είναι κλειστά.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το AP το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αύξησε τις δυνάμεις του στον Περσικό Κόλπο. Συγκεκριμένα στην Αραβική Θάλασσα έφθασε ένα ακόμα αεροπλανοφόρο, ενώ υπήρχε ακόμα ένα στην περιοχή.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ναυτικού, η κίνηση αυτή δε σημαίνει κιόλας πως τα αεροπλανοφόρα θα πάρουν μέρος σε ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία.



Ψάχνουν για καταφύγια οι πολίτες της Συρίας

Την ίδια ώρα, τα θύματα αυτής της τραγωδίας, οι πολίτες της Συρίας προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι της Δαμασκού σπεύδουν να προμηθευτούν και να συγκεντρώσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ παράλληλα αναζητούν ασφαλή καταφύγια, μακριά από πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Ήδη πάντως, το τελευταίο 24ωρο περίπου 10.000 Σύροι διέσχισαν τα σύνορα με το Λίβανο, εν μέσω των πληροφοριών ότι επίκεινται πλήγματα εναντίον της χώρας τους, όπως έκανε γνωστό στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας λιβανέζος συνοριακός φρουρός.

«Ήταν κυρίως άμαχοι - γυναίκες και παιδιά - που έρχονταν από διάφορες περιφέρειες της Δαμασκού», πρόσθεσε ο φρουρός.

Από την πλευρά του, το καθεστώς Ασαντ έδωσε εντολή να εκκενωθούν τα γενικά επιτελεία του στρατού και της αστυνομίας, εκτοξεύοντας απειλές προς τους Δυτικούς.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα, ωστόσο ισχυρίζεται ότι πίσω απ' αυτήν βρίσκονται οι αντικαθεστωτικοί, τους οποίους στηρίζουν οι χώρες της Δύσης. Και προειδοποιεί ότι οι ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις «θα χρησιμοποιήσουν τα χημικά όπλα κατά της Ευρώπης».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουάελ αλ Χάλκι, προειδοποιεί πως «η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων».


(Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο)

Μπαν Κι Μουν: Σε τέσσερις ημέρες το πόρισμα των επιθεωρητών

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε σημειώσει σε δηλώσεις του ότι το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ, που κάνουν αυτοψία στην περιοχή όπου καταγγέλλεται ότι στις 21 Αυγούστου έγινε επίθεση με χημικά όπλα, θα έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερις ημέρες, δηλώσεις που μπορεί να ερμηνευτούν και ως άτυπο τελεσίγραφο, ότι ο χρόνος της διπλωματίας τελειώνει.



Αφήστε τους επιθεωρητές να κάνουν τη δουλειά τους

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Μπαν Κιν Μουν, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που  πραγματοποιούν από τη Δευτέρα αυτοψία στην περιοχή Μουανταμίγιατ, έξω από τη Δαμασκό, όπου καταγγέλλεται ότι στις 21 Αυγούστου έγινε χρήση χημικών με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο εκατοντάδες άμαχοι, θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες ακόμα ώστε να ολοκληρώσουν τις έρευνες και να αναλύσουν τα ευρήματά τους.  

Η έκδοση του πορίσματος των επιθεωρητών είναι το απαραίτητο βήμα πριν από τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη λήψη των όποιων αποφάσεων, επισημαίνει με νόημα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, την ώρα που οι αρχηγοί των κρατών της Δύσης φαίνεται πως έχουν ήδη σχεδιάσει λεπτό προς λεπτό την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Εργάζονται πάρα πολύ σκληρά, υπό πολύ ιδιαίτερα επικίνδυνες περιστάσεις», σχολίασε ο ο κ. Μπαν αναφερόμενος στους επιθεωρητές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη.

«Αφήστε τους να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες (ακόμη) και κατόπιν θα έχουμε χρόνο να αναλύσουμε επιστημονικά (τα στοιχεία που συλλέχθηκαν) με ειδικούς και κατόπιν νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε (να αποφασιστούν) οι οιεσδήποτε δράσεις», τόνισε με νόημα.

Νωρίτερα, σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ έφθασε σήμερα σε ανταρτο-κρατούμενη περιοχή έξω από τη Δαμασκό.



Αντίποινα από τους αντάρτες για την επίθεση με χημικά

Στο μεταξύ, η κατάσταση είναι έκρυθμη και στο εσωτερικό της χώρας. Οι Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν σήμερα ότι έριξαν πυραύλους στο κέντρο της Δαμασκού, υπογραμμίζοντας ότι το έκαναν σε αντίποινα για την επίθεση με χημικά όπλα που αποδίδεται στο συριακό καθεστώς.

Σε βίντεο που δημοσιοποίησαν στο διαδίκτυο, μαχητές παρουσιάζουν δύο πυραύλους, την ώρα της εκτόξευσής τους, από μία πλατφόρμα. Το βίντεο έχει τίτλο «αντίποινα στην σφαγή με χημικά όπλα στην ανατολική Γούτα, με πυραύλους κατιούσα τοπικής κατασκευής».

Οι αντάρτες έριξαν επίσης βλήματα όλμων στο κτίριο των υπηρεσιών πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, χωρίς να υπάρχουν θύματα, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



«Η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων»

Μήνυμα προς τους ισχυρούς της Δύσης ότι θα το μετανιώσουν εάν προχωρήσουν σε επέμβαση στη Συρία, απηύθυνε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της χώρας Ουάελ αλ Χάλκι.

«Η Συρία (...) θα αιφνιδιάσει τους επιτιθέμενους όπως τους αιφνιδίασε κατά τον (αραβοϊσραηλινό) πόλεμο του Οκτωβρίου (του 1973) και θα γίνει ο τάφος των επιτιθέμενων», δήλωσε ο Σύρος πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Και πρόσθεσε πως οι «τρομοκρατικές απειλές δεν θα μας τρομοκρατήσουν λόγω της βούλησης και της αποφασιστικότητας του συριακού λαού, ο οποίος δεν δέχεται να ταπεινωθεί».

Και επανέλαβε τα σενάρια ότι οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την επίθεση με τα χημικά προκειμένου να επέμβουν στη χώρα. «Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει (...) ότι οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εφευρίσκουν ψευδή σενάρια και προετοιμάζουν φανταστικά προσχήματα για να επέμβουν στρατιωτικά στην Συρία», τόνισε.

Καθεστώς Ασαντ: Οι αντικαθεστωτικοί πίσω από τη χρήση χημικών

Τη χρήση χημικών όπλων επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φαισάλ αλ Μεκντάντ, ο οποίος, ωστόσο υποστήριξε πως πίσω από τις επιθέσεις με σαρίν και φώσφορο βρίσκονται οι αντικαθεστωτικοί.

Συμπλήρωσε δε πως ήδη έχει δοθεί στους επιθεωρητές του ΟΗΕ λεπτομερής έκθεση, έπειτα από έρευνα που διεξήχθη από τις συριακές αρχές, η οποία απέδειξε την χρήση χημικών από τους αντικαθεστωτικούς και όχι από την κυβέρνηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο Four Seasons της Δαμασκού, ο Μεκντάντ επισήμανε πως «οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες» χρησιμοποίησαν σαρίν «με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας και αυτό πρέπει να σταματήσει».

Στη συνέχεια, προέβλεψε πως οι ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις «θα χρησιμοποιήσουν τα χημικά όπλα κατά της Ευρώπης».

Την ίδια ώρα ο Σύρος πρεσβευτής στη Ρωσία δήλωσε πως η επίθεση με χημικά, πέραν του ότι δεν διετάχθη από τη συριακή κυβέρνηση, έγινε «για να επικρατήσει σύγχυση στους διεθνείς παρατηρητές».

Τόνισε πως ουδέποτε το καθεστώς Ασαντ έκανε χρήση χημικών, αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί πως η κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της τέτοια όπλα και επισημαίνοντας ότι αυτό που αναμένεται να συμβεί στη Συρία είναι ό,τι συνέβη στο Ιράκ με το σενάριο των όπλων μαζικής καταστροφής.

Απειλούν με γενικευμένο πόλεμο

Η απειλή της Συρίας έρχεται δια στόματος Ιράν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιρανικού πρακτορείου Fars, που επικαλείται συριακές πηγές, «εάν η κυβέρνηση Ομπάμα προχωρήσει σε επίθεση κατά του συριακού καθεστώτος, τότε η Συρία θα χτυπήσει το Ισραήλ.

«Αν η Δαμασκός δεχθεί επίθεση, τότε το Τελ Αβίβ θα μπει στο στόχο και ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας ενάντια στη Συρία θα δώσει την άδεια για να επιτεθούμε στο Ισραήλ», δήλωσε το στέλεχος του συριακού στρατού, που διατηρεί την ανωνυμία του, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα αποτελούν ένα ακόμα πιο επικίνδυνο σενάριο για το Ισραήλ.

Επομένως, τόνισε, ότι η αποδυνάμωση της κεντρικής κυβέρνησης της Δαμασκού μόνο συνεχείς επιθέσεις και ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσει.

Την ίδια ώρα, πηγές αναφέρουν πως η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ δεν αναμένεται να εμπλακεί εκτός εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της επιτεθούν στην Συρία. Μάλιστα, σύμφωνα με το περιβάλλον του επικεφαλής της οργάνωσης με έδρα τον Λίβανο, Χασάν Νασράλα, αν στόχος της αμερικανικής κυβέρνηση είναι η ανατροπή του Ασαντ, τότε η έντονη αντίδραση της Χεζμπολάχ θα είναι αναπόφευκτη.

«Μία επίθεση της Δύσης θα πάρει τεράστιες διαστάσεις και θα παρασύρει άμεσα τον Λίβανο σε έναν κολασμένο πόλεμο κατά του Ισραήλ», αναφέρει η πηγή.



Σε ετοιμότητα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
 
Τα τηλέφωνα του υπουργείου Εξωτερικών με τα οποία μπορούν να επικοινωνούν οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη Συρία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, υπενθυμίζει το ΥΠΕΞ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αυτό γίνεται «λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη Συρία».

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας:

α) Κρυπτογραφική Υπηρεσία: 0030 210 368 1730 , 0030 210 368 1259

β) Μονάδα διαχείρισης κρίσεων: Τηλ: 0030 210 368 1351, 0030 210 368 1444,
Κινητό: 6948 526418, e-mail: mdk@mfa.gr

γ) Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό: (00961) 4521700, 4418772, 4524378,
4418774, E-mail: gremb.bei@mfa.gr

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει μια διεθνής απάντηση στο όνομα της νομιμότητας και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την «απάνθρωπη» χρήση χημικών όπλων.

Σε κατάσταση συναγερμού το Ιράκ για το ενδεχόμενο χτυπήματος

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ιράκ, έθεσε τις δυνάμεις ασφαλείας σε κατάσταση υψίστου συναγερμού ενόψει της επέμβασης που προετοιμάζουν ήδη οι ισχυροί της Δύσης.

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας στην Βαγδάτη, στις επαρχίες και παντού στο Ιράκ βρίσκονται σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι στην ιρακινή τηλεόραση.

ΝΑΤΟ: Οι δυνάμεις Άσαντ ευθύνονται για την επίθεση με χημικά

Στο μεταξύ, την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε πως πολλές πηγές συγκλίνουν στο ότι οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνονται για τη χρήση χημικών όπλων στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία. Ο Ράσμουσεν επισήμανε ότι μια τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πούτιν και Ροχανί επιμένουν να μην γίνει επέμβαση

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί συμφώνησαν ότι η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη και εξέφρασαν την κοινή τους αντίθεση σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο έπειτα από μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες.

«Και οι δύο πλευρές θεωρούν τη χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε απαράδεκτη», αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πούτιν σε ανακοίνωσή του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, η οποία έγινε έπειτα από επιθυμία του προέδρου του Ιράν.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εκκλήσεις που γίνονται για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στη συριακή σύρραξη, υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να αναζητηθεί ένας δρόμος προς μια λύση μέσω αποκλειστικά πολιτικών και διπλωματικών μέσων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εξάλλου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν γνωστά τα ευρήματα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα, που ερευνούν την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό, προτού συζητηθεί οποιαδήποτε δράση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Η ρωσική πλευρά επιμένει για την αναγκαιότητα να περιμένουμε τα αποτελέσματα της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Συρία και η οποία ερευνά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύρραξη», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Λαβρόφ με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Μέρκελ και Κάμερον συμφώνησαν ότι η Δαμασκός δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Βρετανίας πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν θα πρέπει να μείνει ατιμώρητη για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του λαού της, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Βερολίνο.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία ότι η χρήση χημικών όπλων στην επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας κοντά στη Δαμασκό έχει πλέον αποδειχθεί επαρκώς, ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Το συριακό καθεστώς δεν πρέπει να ελπίζει ότι θα μπορεί να συνεχίσει το είδος πολέμου που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο (…) Γι’ αυτό μια διεθνής αντίδραση είναι αναπόφευκτη, σύμφωνα με την άποψη της καγκελαρίου και του πρωθυπουργού», κατέληγε η ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο Κάμερον είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο συζήτησε «τη ρωσική άρνηση και την προφανή κινεζική (άρνηση)» να υιοθετήσουν το βρετανικό σχέδιο απόφασης για επέμβαση στη Συρία.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», και οι δύο «εξέτασαν την πιθανότητα να παρουσιάσουν μια απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας», ανακοίνωσε μια πηγή από το περιβάλλον του Ολάντ.

«Αυτή (η απόφαση) προσκρούει σε μια ρωσική άρνηση και σε μια κινεζική προφανή (άρνηση)», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Βουλή των Αντιπροσώπων προς Ομπάμα: Να μας παρουσιάσει τα επιχειρήματά του 

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τζον Μπόενερ ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σε επιστολή που εστάλη στον Ομπάμα και η οποία εδόθη και στα μέσα ενημέρωσης, ο Μπόενερ ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την νομική βάση σχετικά με οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Συρία καθώς και το «προβλεπόμενο αντίκτυπο που θα έχουν πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις».

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης πρόκειται να ενημερώσουν την Πέμπτη τα ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, δήλωσε υπάλληλος του Κογκρέσου.

Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της ενημέρωσης. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, το ερώτημα που παραμένει να απαντηθεί είναι εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκαλύψει στους βουλευτές λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που έχει λάβει για την προφανή επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Συρία και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες άμαχους πολίτες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης