PROTOTHEMA

Πολιτική

Προβληματισμός και έντονες διαφωνίες για την υπογραφή της συμφωνίας

Επανέρχεται η «έξοδος» μέσω εκλογών από το αδιέξοδο λόγω διαπραγμάτευσης και μέτρων

Επανέρχεται η «έξοδος» μέσω εκλογών από το αδιέξοδο λόγω διαπραγμάτευσης και μέτρων

Για πολλούς πλέον η συμφωνία απειλεί την πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ

Από τη μία είναι όντως οι σκληρές απαιτήσεις της Τρόικας, η οποία «ξεπέρασε» τον εαυτό της στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, επιχειρώντας να επιβάλλει ουσιαστικά ένα ιδιότυπο τέταρτο μνημόνιο, με μέτρα και δεσμεύσεις για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Από την άλλη είναι οι… αναστολές που έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, που δεν της επιτρέπουν να υπογράψει μία συμφωνία, που μπορεί να σημάνει και την αρχή του πολιτικού της τέλους και να διαρρήξει τις σχέσεις της με τα κοινωνικά στρώματα, που εξέφρασε με την άνοδό της στην εξουσία.


Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων αυτών είναι η αιτία που ακόμη ένα
Eurogroup -το σημερινό- δεν πρόκειται να καταλήξει σε μία τεχνική συμφωνία, ενώ δεν υπάρχει πλέον κανένας σαφής ορίζοντας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Η 20ή Φεβρουαρίου προστίθεται στο ολοένα και μακρύτερο κατάλογο με τις ημερομηνίες, που θεωρήθηκαν ορόσημα, αλλά χάθηκαν στην πορεία διαψεύδοντας τις προσδοκίες της Αθήνας.

Οι απαιτήσεις των δανειστών είναι γνωστές και περίπου ίδιες από την αρχή της διαπραγμάτευσης, τον περασμένο Νοέμβριο. Και πολύ δύσκολα, κατά τα φαινόμενα, αυτό το στοιχείο θα αλλάξει, εκτός ίσως εάν αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ.

Εκείνο, λοιπόν, που έχει τη μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το πλαίσιο είναι η στάση της ελληνικής πλευράς. Μετά από αναμονή κάποιων εβδομάδων, φαίνεται να επανέρχεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο μία ισχυρή τάση, που εκφράζει προβληματισμό και έντονες διαφωνίες για την υπογραφή της συμφωνίας. Οι εκφραστές αυτών των διαφωνιών, είχαν υποστείλει τις απόψεις και με πρωθυπουργική παρέμβαση, ελπίζοντας ότι η σκληρή στάση και η απροθυμία της Αθήνας να υπογράψει κάθε απαίτηση, θα προκαλούσε μία υποχωρητικότητα των δανειστών. Ήλπιζαν επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δικαιωνόταν στην επιδίωξή του να πετύχει μία πολιτική λύση και ότι η συμμαχία με ευρωπαίους παράγοντες θα αποδυνάμωνε το ρόλο του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις, έστω για κάποια ζητήματα, όπως οι εργασιακές σχέσεις. Η διάψευση αυτών των προσδοκιών όμως φέρνει και πάλι έντονα στο προσκήνιο τις εσωκομματικές διαφωνίες, τις επιφυλάξεις και τις συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για πολλούς πλέον η συμφωνία απειλεί την πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα μέτρα για τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, η πώληση της ΔΕΗ και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο, που ζητούν οι δανειστές, πλήττει ευθέως τα κοινωνικά στρώματα που στήριξαν το κόμμα, αλλά και αλλοιώνουν τον πολιτικό και ιδεολογικό πυρήνα της παράταξης.  

Ο φόβος της… αποχώρησης με τους χειρότερους δυνατούς όρους από την διακυβέρνηση, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει τέτοιου είδους πολιτικές και μάλιστα χωρίς ένα πολιτικό και επικοινωνιακό σχέδιο για τη διαχείρισή τους, αλλά ούτε και ένα «παράλληλο» πρόγραμμα ως αντιστάθμισμα στις επιπτώσεις αυτών των μέτρων, γίνεται όλο και πιο έντονος.

Υπό αυτή την έννοια παραμένουν προβληματισμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα: Υπάρχουν οι απόψεις για την παράταση των διαπραγματεύσεων στο απώτατο δυνατό χρονικό σημείο, ακόμα και για εκλογές, εάν για παράδειγμα δεν συναινέσουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις στην έγκριση της συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας δεν απορρίπτει το πρώτο, είναι ωστόσο κατηγορηματικά αντίθετος με το δεύτερο σε αυτή τη φάση και εκτιμάται ότι είναι δύσκολο έως απίθανο να υιοθετήσει την άποψη για φυγή μέσω εκλογών.   

Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν την όποια συμφωνία, ζητούν να υπάρξει απόφαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, η οποία να τους καλύπτει. Είναι δυνατόν να υπάρξει ευρέως το φαινόμενο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζουν τη συμφωνία στην κεντρική επιτροπή, αλλά επειδή η πλειοψηφία της τελευταίας θα την έχει εγκρίνει, να ακολουθούν αυτή την απόφαση και να υπερψηφίζουν τελικά στην ολομέλεια της Βουλής!   

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Nikos21/03/201723:43

Η αξιολόγηση αργεί να κλείσει γιατι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εξασφαλίσει οτι τα μέτρα θα ψηφιστούν και απο τους 153. Τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί.. Άρα το σχέδιο έχει ως εξής... Όσο δεν εξασφαλίζεται η πλειοψηφία, παρατείνουν την αξιολόγηση μεχρι το όριο- Ιούνιο 2017- όπου το δίλημμα θα ειναι όπως συνήθως: είτε ολοι τα ψηφίζουμε ή χρεοκοπούμε'. Όμως αυτο έχει ως στόχο να πιέσει ομοίως και την αντιπολίτευση...να τα ψηφίσουν και αυτοί όπως και το 2015. Αν το σχέδιο δεν βγει, δηλαδή αν δεν εξασφαλισθεί πλειοψηφία ψήφων και με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, τοτε θα πανε για εκλογές... Ο ΣΥΡΙΖΑ τοτε θα λέει οτι δεν έκοψε συντάξεις ουτε πείραξε τα εργασιακά και αφορολόγητο ενώ η ΝΔ θα ξέρει οτι αν κερδίσει στις εκλογεσ την άλλη μερα θα πρεπει να ψηφίσει τα μέτρα... Άρα το παιχνίδι γίνεται και τραβάει πολυ για να εγκλωβίσουν ακομη περισσοτερο τους κυβερνητικούς που αντιδρούν και την αντιπολίτευση αναφορικά με την στρατηγική που θα πρεπει να ακολουθήσει... Πάντως σε καθε περίπτωση το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θέλει να ειναι το μοναδικο κόμμα που θα ψηφίσει τα μέτρα... Αυτο που θέλουν και εκβιάζουν ειναι: Η ολοι μαζί τωρα τα ψηφίζουμε μεχρι τον Ιουνιο.. ή η ΝΔ και οποίο άλλο κόμμα βγει στις εκλογές... παντως οχι το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μονο του... Αυτο βολεύει και τους δανειστεσ για να εξασφαλίσουν εγγυήσεις και τη συνέχεια των πληρωμών απο το 2019 και μετα... Αυτο ειναι το σενάριο, και ολα τα αλλα ειναι λόγια να αγαπιόμαστε... Ολα για την καρέκλα....Αυτο έμεινε μονο... Η μαμά πατρίδα 'επωληθει'.. η μπάλα ειναι στους δανειστές, το παιχνίδι κοντά στο 90....η κυβέρνηση στο κατενάτσιο και ο λαός παρακολουθεί απο την κερκίδα ποιος θα βάλει τελικά το 'αυτογκολ'... Υ.Γ. Αντίπαλος ουσιαστικά δεν υπάρχει...πέρα απο τον ίδιο μας τον εαυτό...

Απάντηση
Έκαψε φλάντζα21/03/201711:00

Τα έχει χάσει ο Τριπράκος ? Εντελώς τρελλή φάτσα...

Απάντηση
αλεξης21/03/201710:22

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ.. Κεντρικο συνθημα Συριζα 2012.. Το ακολουθουμε πιστα συντροφοι...

Απάντηση
Planet21/03/201707:20

Το περιβόητο Ελληνικό Σύνταγμα είναι για τα σκουπίδια. Δεν μας προστάτεψε από υπερδανεισμο αλλά προστατεύει την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τους πρώην υπουργούς . Αυτό δεν είναι Σύνταγμα των Ελλήνων αλλά των διαπλεκόμενων ομάδων και συντεχνιων.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία