Ποιοι είναι οι «χρυσαυγίτες» της Κύπρου

Ποιοι είναι οι «χρυσαυγίτες» της Κύπρου

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου διέμενε στην Ελλάδα και ήταν μέλος της ΧΑ - Το κόμμα εμφανίστηκε αρχικώς στη δημόσια ζωή της Κύπρου με την ονομασία «Χρυσή Αυγή»

Ποιοι είναι οι «χρυσαυγίτες» της Κύπρου
Το ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο) είναι το ακροδεξιό κόμμα που εισήλθε στην Βουλή της Κύπρου με δύο βουλευτές και με ποσοστό μόλις 0,1% πάνω από το όριο του 3,6%. 

Εμφανίστηκε αρχικώς στη δημόσια ζωή της Κύπρου με την ονομασία «Χρυσή Αυγή» (παράρτημα Κύπρου), αλλά όταν επιχείρησε να εγγραφεί στο μητρώο κομμάτων του υπουργείου εσωτερικών δεν έγινε δεκτός ο τίτλος του. Για αυτό τον λόγο διαφοροποίησε την ονομασία του σε ΕΛΑΜ. Είναι αξιοσημείωτο ότι την αίτηση εγγραφής του την έκανε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου με την ιδιότητα του ως δικηγόρος, και μετέπειτα Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος παύτηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο για απρεπή συμπεριφορά και σήμερα δικάζεται για ποινικές υποθέσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είναι ακτινολόγος και όταν διέμενε στην Ελλάδα ήταν μέλος της «Χρυσής Αυγής». Ακόμα και σήμερα δεν κρύβει την πραγματική ταυτότητα του ΕΛΑΜ και τη σχέση του ως παράρτημα της «Χρυσής Αυγής».

Κλείσιμο



Ασκήσεις στο βουνό
Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε δώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου υλικό που φανέρωνε την παράνομη δράση μελών ακροδεξιών οργανώσεων, τη σύνδεση τους με το ΕΛΑΜ και τη Χρυσή Αυγή και το τρόπο δράσης τους. Όπως κατήγγειλε, σε κατασκηνώσεις στο όρος Τρόοδος πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις με προφανείς στόχους.

Ο κ. Κυπριανού παρέδωσε και φωτογραφίες. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου διαπίστωσε ότι οι δραστηριότητες του ΕΛΑΜ αποτελούν μεν ποινικά αδικήματα, αλλά επειδή η νομοθεσία για αυτά ήταν νέα δεν προχώρησε σε ποινικές διώξεις. Μέλη του ΕΛΑΜ έχουν εμπλακεί σε ρατσιτικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, και αντιρατσιστών ενώ χρησιμοποιούν την ίδια πρακτική που ακολουθεί και η Χρυσή Αυγή. Στρατιωτική εμφάνιση, ξυρισμένα κεφάλια, κράνη και ρόπαλα αποτελούν τα όργανα της άσκησης «πολιτικής».






Κρυστάλλινες θέσεις
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος επικρίθηκε έντονα καθώς αναφερόμενος στο ΕΛΑΜ είχε αναφέρει πως συμφωνεί με πλείστες από τις θέσεις τους οι οποίες είναι κρυστάλλινες. Αργότερα προσπάθησε να «μαζέψει» τα όσα είπε ανεπιτυχώς. Διέψευσε επίσης κατηγορηματικά φήμες που έφεραν την Εκκλησία να ενισχύει οικονομικώς το ΕΛΑΜ, το οποίο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις συγκεντρώνει ποσοστά κάτω του 2%.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ βρίσκεται αριστερά


Το «λαχείο»
Όπως και η Χρυσή Αυγή έτσι και το ΕΛΑΜ αποφεύγει πάντοτε να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του. Σε όλες τις περιπτώσεις που μέλη του ενεπλάκησαν σε επιθέσεις, το ΕΛΑΜ «καταδίκαζε» τη βία, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει πως οι δράστες έφεραν διακριτικά του κόμματος. Θύμα τους και ο 63χρονος λαχειοπώλης Μιχάλης Τσιάκκας  (φωτογραφία) ο οποίος δέχθηκε επίθεση από μέλη του ΕΛΑΜ επειδή τους είπε ότι διαφωνεί με την απέλαση όλων των ξένων από τη Κύπρο. Τον είχαν ρωτήσει αν πρέπει να φύγουν οι ξένοι και αυτός τους απάντησε πως με αυτή τη λογική πρέπει αν φύγουν και οι έλληνες από τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες. Η απάντηση του ήταν αρκετή για να δεχθεί επίθεση με γροθιές και κλωτσιές και να μείνει  αιμόφυρτος μέρα μεσημέρι στην οδό Λήδρας στο κέντρο της Λευκωσίας.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης