Γιατί το στρατόπεδο Τζιτζικώστα ρίχνει το φταίξιμο για την ήττα στον Καραμανλή - Τι προτείνουν στον Μητσοτάκη

Γιατί το στρατόπεδο Τζιτζικώστα ρίχνει το φταίξιμο για την ήττα στον Καραμανλή - Τι προτείνουν στον Μητσοτάκη

Ο ρόλος του Μάκη Βορίδη - Απογοητευμένοι οι συνεργάτες Τζιτζικώστα αν και λένε ότι δεν έπεσαν από τα σύννεφα - Σιγή ιχθύος από τον Περιφερειάρχη - Τι λένε για την τελική διαφορά του Β.Μεϊμαράκη από τον Κυρ.Μητσοτάκη

Γιατί το στρατόπεδο Τζιτζικώστα ρίχνει το φταίξιμο για την ήττα στον Καραμανλή - Τι προτείνουν στον Μητσοτάκη
Η απογοήτευση είναι έντονη στο στρατόπεδο του Απόστολου Τζιτζικώστα
ο οποίος δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, εν αντιθέσει με τον
Κυριάκο Μητσοτάκη που ανέτρεψε τα προγνωστικά. 

Κλείσιμο
Από την στιγμή που ξεκαθάρισε ότι θα είναι στην τρίτη θέση, τόσο ο ίδιος ο υποψήφιος όσο και οι βασικοί του συνεργάτες τηρούν σιγή ασυρμάτου. Πάντως όπως λέει εις εκ των συνεργατών του, παρότι δεν ήθελαν να το πιστεύουν δεν έπεσαν και από τα σύννεφα. Αν και ξεκίνησαν με καθαρή δεύτερη θέση και προοπτική πρωτιάς στον δεύτερο γύρο, το σκηνικό άρχισε να αλλάζει από την στιγμή που στο παιχνίδι μπήκε ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής
που ανέτρεψε τους συσχετισμούς όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα. 

Ο κ. Καραμανλής έστειλε τα καθαρά δικά του μηνύματα ότι στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη
και ακολούθως διά του Θεόδωρου Ρουσόπουλου ότι ενδεχόμενη μη επικράτησή του ενέχει τον κίνδυνο διάσπασης για το κόμμα. Το συνέδεσε δε αυτό, με το ότι στην κατάσταση που είναι η χώρα δεν αντέχει κάθετη και ακραία αντιπολίτευση που μπορεί να την γυρίσει μετά από μερικούς μήνες εκεί που βρισκόταν τον περασμένο Ιούλιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως ο κ. Καραμανλής δεν περιορίστηκε μέσω του παιχνιδιού των διαρροών να υποδείξει την προτίμησή του αλλά παρενέβη και προσωπικά. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες σήκωσε το τηλέφωνο και είδε αρκετό κόσμο στο γραφείο του από βουλευτές και παράγοντες του κομματικού μηχανισμού δίνοντάς τους το δικό του πλαίσιο. Μάλιστα λέγεται ότι μέτεστρεψε και συγκεκριμένους γαλάζιους κομματικούς παράγοντες με απήχηση στην Βόρειο Ελλάδα που αρχικά είχαν ταχθεί και δούλευαν για τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Σύμφωνα με τους συνομιλητές του, ο κ. Καραμανλής θεωρούσε ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ήταν σε κάθε περίπτωση πρώτος, η δική του παρέμβαση αποσκοπούσε στο να διευρύνει την διαφορά και αν είναι δυνατόν να βγει πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή και να αποφευχθεί η ψυχοφθόρα για το κόμμα διαδικασία της αντιπαράθεσης και ενός δεύτερου γύρου. 

Το στοιχείο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που καθόρισε την στάση του, ήταν το ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν θα μπορούσε να είναι στην Βουλή και το κόμμα θα εκφραζόταν από τους πρώην ή νυν σαμαρικούς με κίνδυνο να πάρει σκληρή δεξιά στροφή με τον Μάκη Βορίδη να το εκπροσωπεί σε επίπεδο αντιπροέδρου. Εν ολίγοις, λένε οι παροικούντες την γαλάζια Ιερουσαλήμ, το κόμμα κινδύνευε όχι απλώς να αλλάξει διαχειριστή αλλά να μεταλλαχθεί με έναν νέο αρχηγό και με την ηγετική ομάδα, μακριά από τις παρακαταθήκες της μετριοπαθούς καραμανλικής κεντροδεξιάς. 

Πάντως από το περιβάλλον του Απόστολου Τζιτζικώστα θεωρούν ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι η διαφορά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το παιχνίδι της ηγεσίας έχει κριθεί. Ενδεχομένως λένε να είναι καλύτερα για τον κ. Μητσοτάκη να αποσυρθεί. Στην γνώμη αυτή πάντως συγκλίνουν αρκετοί στο εσωτερικό του κόμματος παρά την χθεσινή δέσμευση του ίδιου του υποψηφίου ότι σε κάθε περίπτωση θα πάει στον δεύτερο γύρο. 

Φυσικά αν η διαφορά είναι 40%-30% όπως εκτιμά το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί. Οι πιθανότητες απόσυρσης θα αυξάνονται, όσο θα αυξάνεται η διαφορά και κυρίως όσο το ποσοστό του Μεϊμαράκη θα απομακρύνεται από το 40% και θα ανεβαίνει. Τα στοιχεία πάντως από την καταμέτρηση είναι συγκεχυμένα, ανάλογα με τα εκλογικά τμήματα που μπαίνουν στον υπολογισμό κυμαίνεται από 40-30 μέχρι 44-26. Γι' αυτό άλλωστε δεν έχει κάνει ακόμη δήλωση και ο νικητής του πρώτου γύρου Βαγγέλης Μεϊμαράκης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης