Σόιμπλε: 15 υπουργοί του Eurogroup ήθελαν Grexit

Σόιμπλε: 15 υπουργοί του Eurogroup ήθελαν Grexit

Ο Τσίπρας έλεγε ανοησίες, «ξεσπαθώνει» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Σόιμπλε: 15 υπουργοί του Eurogroup ήθελαν Grexit
Την πεποίθησή του πως η Γερμανία δεν επέβαλε απολύτως τίποτε στην Ελλάδα, καθώς η συμφωνία της 13ης Ιουλίου ανάμεσα στη χώρα μας και την Ευρωζώνη υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους 19 υπουργούς Οικονομικών, εκφράζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας στον Ζαν Κατρμέρ, τον ανταποκριτή της εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που θα προβληθεί σήμερα στο γαλλο-γερμανικό δίκτυο ARTE, ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζει πως η πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν υπήρξε μια γερμανική «υπαγόρευση» , αλλά αντίθετα τονίζει πως αν η ίδια η χώρα μας θεωρούσε πως αυτή θα ήταν η λύση, τότε η Ε.Ε. θα έπρεπε να βοηθήσει την Ελλάδα. .  

Από τις ανεφάρμοστες προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα, την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το δημοψήφισμα και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σόιμπλε υπερασπίζεται την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταρρυθμίσεις σε μια οικονομία πηγαίνουν μαζί με οδυνηρούς περιορισμούς.
Κλείσιμο

Η προσωρινή έξοδος από την Ευρωζώνη


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας η ιδέα της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν ήταν μια γερμανική πρόταση, καθώς όπως υπογραμμίζει ο κ. Σόιμπλε, 18 υπουργοί Οικονομικών, εξαιρώντας φυσικά τον Έλληνα ομόλογό τους, απαίτησαν από την Ελλάδα να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας, καθώς αυτό το θεωρούσαν δεδομένο. Ωστόσο η Ελλάδα δεν φαινόταν πρόθυμη να εφαρμόσει τους όρους, καθώς πολλές φορές είχε υποσχεθεί την εφαρμογή τους, αλλά δεν το έπραξε. Και σε εκείνοι το σημείο έπρεπε να γνωρίζουν αν θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη για ένα χρονικό διάστημα, μια άποψη που συμμερίστηκαν 15 υπουργοί Οικονομικών. Μόνο η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος δεν ήταν σε αυτή τη γραμμή, υπογραμμίζει ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας πως αυτή είναι η αλήθεια και κάθε άλλη κουβέντα είναι είτε προπαγάνδα, στην χειρότερη περίπτωση,  είτε παρανόηση στην καλύτερη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, υπογραμμίζει, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ πως «οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος», πως πάντα αναρωτιόταν, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, αν η Ελλάδα με αυτήν την οικονομική κατάσταση και ένα δυσλειτουργικό κρατικό τομέα, θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει από το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει στην Ευρωζώνη. «Αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστήριξα την αποβολή της Ελλάδας. Είπα απλώς πως αν η Ελλάδα θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο για τη χώρα και υπήρχαν πολλοί που το υποστήριζαν τότε στην Ελλάδα, τότε θα έπρεπε να τη στηρίξουμε και να τη βοηθήσουμε».





Το δημοσίευμα της Liberation 




Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει πως δεν υπήρξε καμία έκπληξη από την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καθώς τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και η διστακτική πολιτική του Αντώνη Σαμαρά τους τελευταίους έξι μήνες πριν τις εκλογές, προεξοφλούσαν την επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας  είχε συναντήσει εκείνη την εποχή στο Βερολίνο. «Είχε έρθει στο Βερολίνο και είχαμε συζητήσει επί μακρόν. Μου είπε πως θεωρούσε την πολιτική μας εσφαλμένη, αλλά ήθελε βεβαίως να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Εγώ του απάντησα πως αν υπόσχεται στους ψηφοφόρους πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να εφαρμόσει τους όρους των προγραμμάτων βοήθειας, τότε υπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να εφαρμόσει».

Ο κ. Σόιμπλε αρνείται κατηγορηματικά πως  υπάρχουν ιδεολογικές προκαταλήψεις απέναντι σε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα και υπογραμμίζει πως παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, όταν ένας λαός αποφασίσει να εκλέξει μια κυβέρνηση, τότε αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπεί τη χώρα. Αναφορικά με τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Σόιμπλε από μερίδα του ελληνικού πολιτικού κόσμου και την παρουσίασή του ως Ναζί, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστηρίζει πως αυτές οι επιθέσεις δεν τον έθιξαν προσωπικά, αλλά του προκάλεσαν δυσπιστία για τους πολιτικούς που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους με μια τέτοια ρητορική.  

Ο Τσίπρας έλεγε ανοησίες


«Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα μείωνε το δημόσιο χρέος. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του δεν μπορεί να τηρήσει την υποχρέωσή του, που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν».

Διστακτικός ο Σαμαράς

Για τον τέως πρόεδρο της ΝΔ δηλώνει πως «δεν ένιωσα έκπληξη από τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές, τόσο λόγω των δημοσκοπήσεων, όσο και γιατί ο Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο εξάμηνό του στην εξουσία ήταν πολύ διστακτικός στις μεταρρυθμίσεις». 

Η ελληνική οικονομία λειτουργούσε πάνω από τις δυνατότητές της


Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, η οποία σε αντίθεση με αυτές τις Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου εξακολουθεί να έχει τεράστια προβλήματα, ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει  πως το ζήτημα  του κατά πόσον η πολιτική λιτότητας είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος είναι ένα θέμα που συζητείται τακτικά, αλλά επαναλαμβάνει πως θα πρέπει να θυμόμαστε την κατάσταση στην Ελλάδα πριν το 2009.

«Το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν 15% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15% επίσης. Μια οικονομία με αυτά τα στοιχεία δείχνει πως λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητές της. Μπορεί για ένα διάστημα να λειτουργήσει, αλλά θα έρθει κάποια στιγμή που δεν βρίσκεται κανείς για να τη δανείσει. Αυτή ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα.  Όταν οι αγορές σταμάτησαν να δανείζουν χρήματα, στις αρχές του 2010, τους είπαμε: «Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σας βοηθήσουμε να εξοικονομήσετε χρόνο, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή σας με πολύ ευνοϊκούς όρους, αλλά, φυσικά, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να βάλετε σε τάξη την οικονομία σας. Αυτό λέγεται ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.». Ο κ Σόιμπλε υπογραμμίζει ακόμα πως αυτός είναι ο λόγος που χρειάζονται υπεύθυνοι ηγέτες για να εξηγήσουν στους πολίτες τους πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να ζήσουν καλύτερα, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας επαναλαμβάνει πως υφίσταται ένα αδύναμο και δυσλειτουργικό κράτος, κάτι το οποίο παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι Έλληνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης