Σόιμπλε: Η γενναιοδωρία της Γερμανίας έφτασε στα όριά της με την Ελλάδα

Σόιμπλε: Η γενναιοδωρία της Γερμανίας έφτασε στα όριά της με την Ελλάδα

«Δεν θα μας εκβιάσουν», λέει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και τονίζει πως επέκταση του προγράμματος θα υπάρξει μόνο αν η χώρα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις - Ο λαός επέλεξε να βγει «από το τέλμα της τοξικής λιτότητας», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Σόιμπλε: Η γενναιοδωρία της Γερμανίας έφτασε στα όριά της με την Ελλάδα
Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα καθώς με δήλωσή του το πρωί της Παρασκευής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως η γενναιοδωρία της Γερμανίας «έφτασε στα απόλυτα όριά της με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας»!

Λίγες ώρες έπειτα από την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα και λίγο πριν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην Αθήνα το γερμανικό ΥΠΟΙΚ τονίζει πως η Γερμανία είναι έτοιμη για συζητήσεις με την Ελλάδα, χωρίς όμως να αλλάξει η βάση των συζητήσεων αυτών.
«Οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνο όταν μπορεί κάποιος να βασιστεί σε αυτές», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά και η Γερμανία και η ΕΕ «δεν εκβιάζονται».

Όπως είπε στη συνέχεια, η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέχει επιπρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα, αν και η χώρα «δεν έχει ζητήσει παράταση του ελληνικού προγράμματος». 

Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε επανέλαβε, επίσης, πως δεν τίθεται κανένα θέμα «κουρέματος», τονίζοντας μάλιστα ότι δεν υφίστανται οι πληροφορίες περί διάσκεψης για το χρέος.

Πάντως, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των Financial Times, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέτει ως προϋπόθεση για να δεχθεί μία τεχνική παράταση του ελληνκικού προγράμματος τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος.

Οι FT αναφέρουν πως στο περιθώριο της συνόδου του συμβουλίου Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή στις συζητήσεις με την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πηγές που είχαν πληροφόρηση για αυτή τη συνάντηση, οι περισσότεροι ήταν ανοικτοί στο να δειχθεί κάποια επιείκεια στην Ελλάδα - ενδεχομένως με την παράταση της αποπληρωμής των χρεών, με τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και επιτρέποντας αύξηση των κοινωνικών δαπανών -, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις του προγράμματος για τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Σόιμπλε, όμως, αντιστάθηκε στις πιέσεις για μία γρήγορη τεχνική παράταση του προγράμματος, θέτοντας ως προϋπόθεση να δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι θα κάνει διαπραγματεύσεις για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης