Το είπε Τούρκος βουλευτής μέσα στη Βουλή: Ο τουρκικός στόλος έχει άδεια για σεισμογραφικές έρευνες στην Κύπρο!

Το είπε Τούρκος βουλευτής μέσα στη Βουλή: Ο τουρκικός στόλος έχει άδεια για σεισμογραφικές έρευνες στην Κύπρο!

Τι απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Το είπε Τούρκος βουλευτής μέσα στη Βουλή: Ο τουρκικός στόλος έχει άδεια για σεισμογραφικές έρευνες στην Κύπρο!
Δεν υπάρχει θέμα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υποστήριξε Τούρκος βουλευτής στην ελληνική Βουλή ενώ σε ανάλογες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε και για την Κύπρο.

Ο κ. Οσμάν Ακίπ Μπακ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας κατηγόρησε την Κύπρο για μονομερείς ενέργειες και υποστήριξε ότι όλη η Κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη στην Τουρκία.

Παίρνοντας τον λόγο σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας χωρίς μάλιστα να υπάρξει ουσιαστική απάντηση από την ελληνική πλευρά. Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα όταν πήρε τον λόγο ο τούρκος βουλευτής.

Κλείσιμο
«Η Τουρκία δεν προσπαθεί να κάνει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο» υποστήριξε ο κ. Μπάκ και συνέχισε: «Αντίθετα στη βόρεια Κύπρο υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες και ο τουρκικός στόλος μόνο στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που έχει στην περιοχή - στα ανοιχτά της βόρειας Κύπρου - κάνει έρευνες σεισμογραφικής φύσης. Το Μπαρμπαρόσα διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες και έχουμε ενημερώσει ότι δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες από πλευράς Κύπρου. Ολη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη και οι δύο λαοί αποφασίζουν πως θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους». Υποστήριξε μάλιστα ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ πρέπει να υπάρξει συμφωνία «για το μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου. Να υπάρξει σύγκλιση για την οποία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις το 2008 αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία».

Παράλληλα είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» φράση που εκτός των συνειρμών που δημιουργεί χρησιμοποιείται για την προώθηση της πάγιας θέσης της Τουρκίας για κατάργηση της ταξιδιωτικής βίζας για τούρκους πολίτες που επκέπτονται την Ελλάδα.

Βενιζέλος: «Κατάφωρη η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία»

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. «Μας προβληματίζουν οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου και η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δημιουργεί μία κρίση σε μία ήδη ασταθή περιοχή», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαϊκό διάλογο ως πλατφόρμα για την σταθεροποίηση στην περιοχή.



Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε μάλιστα πως σε αυτό συμβάλει και η τριμερής συνεργασία (σ.σ. Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου), που ασχολείται με την ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή και αναμένεται να επιφέρει σταθερότητα και ασφάλεια στις σχέσεις μεταξύ των κρατών της περιοχής.

Πέραν αυτών ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε «άνευ προηγουμένου κρίσεις» από την Μέση Ανατολή εως την Ουκρανία. Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει σταθερά και σθεναρά την ουκρανική κυβέρνηση ενώ έκανε λόγο  για «πολιτική και διπλωματική κρίση», υποστηρίζοντας πως  η Ρωσία είναι σκέλος του προβλήματος και θα πρέπει να είναι και μέρος της λύσης.


Στυλιανίδης: Βάση του προβλήματος στην Κύπρο η εισβολή από την Τουρκία

Από την άλλη πλευρά απάντηση δόθηκε από τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη που είπε ότι «Η Κύπρος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, έχει πολλαπλά ζητήματα. Η βάση είναι η εισβολή από μια φίλη και σύμμαχο χώρα. Είναι ευχής έργο η αναζωογόνησης μια προσπάθειας που θα αναζητά λύση στη βάση της ενιαίας κρατικής οντότητας, διζωνικής, διακοινοτικής ομοσπονδίας που θα σέβεται τις αποφάσεις του διεθνούς δικαίου» και προειδοποίησε «Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα πρέπει να αποφεύγουμε τις εκατέρωθεν προκλήσεις και τη δημιουργία προβλημάτων και άνοιγμα ζητημάτων που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στην περιοχή και στη Συμμαχία».

Ο κ. Στυλιανίδης συμπλήρωσε πως «οι γεωτρήσεις δεν αφορούν μόνο το ελληνοκυπριακό αλλά και το τουρκοκυπριακό κομμάτι. Δεν θα πρέπει να περιπλέκεται το ζήτημα των κοιτασμάτων με το άλλο ζήτημα που επιμένουμε να διευθετηθεί αλλά να μη χάνουμε χρόνο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη βάση των διεθνών συνθηκών και της ΑΟΖ που είναι ευχής έργο να επικύρωνε η Τουρκία τη συμφωνία για την ΑΟΖ. Η Κύπρος λειτουργεί σαν κυρίαρχο κράτος στην περιοχή. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ανοίγουμε ζητήματα στην περιοχή την ώρα που οι κίνδυνοι από τα φαινόμενα αστάθειας που εμφανίζονται απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων στην περιοχή».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης