Πώς έφτασαν Σαμαράς - Βενιζέλος στην απόφαση να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης

Πώς έφτασαν Σαμαράς - Βενιζέλος στην απόφαση να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης

Η σύνδεση της διαδικασίας για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας με αυτήν για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης φέρει τη «σφραγίδα» του συνταγματολόγου, προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Πώς έφτασαν Σαμαράς - Βενιζέλος στην απόφαση να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης
Με «φυγή προς τα εμπρός» ισοδυναμεί η απόφαση των κυβερνητικών εταίρων να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα και να διεξάγει απρόσκοπτα τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, στέλνοντας σαφές μήνυμα πολιτικής σταθερότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, φέρει τη «σφραγίδα» του συνταγματολόγου, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος συνέδεσε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πρόκειται, σαφώς, για μία «ρελάνς» των κ.κ. Σαμαρά - Βενιζέλου στο διαρκές αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Παράλληλα, με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση ουσιαστικά «ρίχνει το γάντι» στους βουλευτές εκείνους της συμπολίτευσης, οι οποίοι εξέφραζαν κατά καιρούς διαφωνίες και επεδείκνυαν απροθυμία να ψηφίσουν τα νομοσχέδια που έρχονταν στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να προλάβει τυχόν «διαρροές», όταν οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για τον προϋπολογισμό του 2015.
Κλείσιμο

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν ήδη λόγο για μια κίνηση με ρίσκο, που στοχεύει στο να διαφανεί ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα, έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της και να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, τόσο εν όψει των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την Τρόικα όσο και ευρύτερα, με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μαξίμου: «Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει, γιατί υπάρχει σχέδιο που την βγάζει από την κρίση και την οδηγεί στην επόμενη μέρα».

Άδωνις: Το γνώριζα από το μεσημέρι

«Ήταν κάτι το οποίο το γνώριζα από το μεσημέρι. Συζητήθηκε ήδη από χθες στο Μέγαρο Μαξίμου» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η κυβέρνηση, μιλώντας στον Real Fm.

Ερωτηθείς για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, τόνισε: «Όλο αυτό το κλίμα των τελευταίων ημερών, με τα αλλεπάλληλα σενάρια περί πρόωρων εκλογών είχαν δημιουργήσει μία εικόνα πολιτικής αστάθειας. Στην πολιτική αστάθεια απαντούμε με την πιο θεσμική διαδικασία που έχει το κοινοβουλευτικό μας σύστημα» .

«Ξαφνικά, η χώρα μπήκε σε μία διαδικασία που έπρεπε συνεχώς να απαντούμε για το αν θα έχουμε ή όχι κυβέρνηση σε λίγες μέρες. Η χώρα δεν αντέχει αυτό το πράγμα, χρειάζεται σταθερότητα. Η οικονομία χρειάζεται σταθερότητα και έπρεπε να βρεθεί μία λύση» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Βουλή θα δώσει στήριξη στην κυβέρνηση».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης