Το παρασκήνιο της επιλογής Αβραμόπουλου για την Κομισιόν

Το παρασκήνιο της επιλογής Αβραμόπουλου για την Κομισιόν

Κατόπιν συνεννόησης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας - Πώς επουλώθηκαν τα «τραύματα» στις σχέσεις Βενιζέλου-Αβραμόπουλου


Το παρασκήνιο της επιλογής Αβραμόπουλου για την Κομισιόν
Σε συνεννόηση με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο επέλεξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του κοινοτικού επιτρόπου. Κι αυτό, μετά από ένα σύντονο παρασκήνιο ολίγων εβδομάδων, καθώς η αρχική θέση του κ. Βενιζέλου ήταν υπέρ της παραμονής της Μαρίας Δαμανάκη στις Βρυξέλλες, ενώ προηγήθηκε και επαφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Αβραμόπουλο, ώστε να εξομαλυνθούν πλήρως οι σχέσεις τους, που είχαν διαταραχθεί παλαιότερα, αλλά και να υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί ο νέος επίτροπος στα κοινοτικά όργανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος είχε εκδηλώσει την προτίμησή του στην ανανέωση της θητείας της κυρίας Δαμανάκη θεωρώντας ότι θα μπορούσε - και  λόγω επετηρίδας - να διεκδικήσει ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο, ακόμη και μια από τις θέσεις αντιπροέδρων της Επιτροπής.

Το αίτημά του δεν απερρίφθη ευθέως από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος το εξέτασε για κάποιο διάστημα.

Ωστόσο στην εξέλιξη των συζητήσεων έδειξε να τον απασχολούν δύο πράγματα, που οδήγησαν στην εγκατάλειψη της περίπτωσης Δαμανάκη: Πρώτον, ανησυχούσε για την αναλογία μεταξύ ΕΛΚ και ΕΣΚ στη νέα Επιτροπή, ώστε να μην βρεθεί να απολογείται ότι με την επιλογή του έφερε το ΕΛΚ σε μειονεκτική θέση. Και δεύτερο, ίσως σημαντικότερο, τον ανησυχούσαν οι εσωτερικές αντιδράσεις στο κόμμα του, με την απόρριψη της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη που την είχε ευρέως δημοσιοποιήσει η ίδια και στην Ελλάδα και στο  εξωτερικό.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ουσιαστικά δεν συζητήθηκαν ποτέ στα σοβαρά άλλες λύσεις που κατά καιρούς αναφέρθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.
Κλείσιμο

Η τελική απόφαση του πρωθυπουργού και η γνωστοποίησή της σε ευρωπαίους παράγοντες έγιναν πιθανότατα με το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες και  Φλωρεντία και αφού νωρίτερα υπήρξε πλήρης συνεννόηση και συμφωνία με τον κ. Βενιζέλο.

Στο πλαίσιο της συνεννόησης αυτής ο κ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε και ο ίδιος προ ημερών με τον κ. Βενιζέλο για να ζητήσει την συμφωνία του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με την προϋπόθεση ότι ο νέος επίτροπος, ανεξάρτητα από το χαρτοφυλάκιο, που θα αναλάβει, θα υπηρετήσει τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης που σχετίζονται με την σταθερότητα και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση χωρίς στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις, αλλά με καθημερινή προσπάθεια για την βελτίωση  αναγκαστικών ρυθμίσεων που δεν υπηρετούν πραγματικά  το στόχο της εθνικής ανταγωνιστικότητας και  για   τη  λήψη θετικών μέτρων αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν έτσι κι αλλιώς εδώ και κάποιο καιρό σε ένα καλό κλίμα, αφού ανήκε στο παρελθόν η ένταση που είχε δημιουργηθεί όταν ο κ. Βενιζέλος θεώρησε ότι ο υπουργός Άμυνας δεν υπερασπίστηκε σθεναρά τη νομοθετική ρύθμιση του 2010 για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Είχε ακολουθήσει στη συνέχεια πρωτοβουλία του κ. Αβραμόπουλου, που προώθησε νομοθετική ρύθμιση, η οποία συνιστούσε ξεκάθαρη αποδοχή και εφαρμογή του νόμου του 2010 του κ. Βενιζέλου.

Λέγεται επίσης ότι οι δύο άνδρες είχαν δημιουργική και χωρίς «αποκλίσεις» συνεργασία εδώ και μήνες ως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, κάτι που εξάλειψε κάθε εμπόδιο για την επιλογή του κ. Αβραμόπουλου στη θέση του επιτρόπου.

Άλλες πληροφορίες λένε ότι για τη συναίνεση που δείχνει τώρα το ΠΑΣΟΚ στην επιλογή ενός στελέχους της ΝΔ για τη θέση του επιτρόπου θα υπάρξουν στις επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, λόγω της αντικατάστασης του υπουργού Άμυνας «αντισταθμιστικά οφέλη» - είτε δηλαδή θα είναι δικός του ο νέος υπουργός, είτε θα κερδίσει μία θέση στο κυβερνητική σχήμα, εάν υπάρξουν καραμπόλες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης