Σύγκρουση Βενιζέλου-Μητσοτάκη για την επαναδιαπραγμάτευση

Σύγκρουση Βενιζέλου-Μητσοτάκη για την επαναδιαπραγμάτευση

Μητσοτάκης: «Πήραμε... δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει» - «Να μη μας κουνάει το δάχτυλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης» είπε από την πλευρά του ο Βενιζέλος αφήνοντας αιχμές για τα «Ζάππεια» του Σαμαρά

Σύγκρουση Βενιζέλου-Μητσοτάκη για την επαναδιαπραγμάτευση
Κουβάρι έγιναν για μία ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, με αφορμή την αξιολόγηση και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Με πρωταγωνιστές τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκινά την κόντρα, τη Χαριλάου Τρικούπη να απαντά και την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου να ανταπαντά, τροφοδοτούν μια νέα σύγκρουση των κυβερνητικών εταίρων, δείγμα της αστάθειας που επικρατεί αυτό τον καιρό σε αυτή την πλευρά.

Δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα, που συμβαίνουν τέτοιου είδους αναταράξεις, ωστόσο φαίνεται ότι το ρευστό πολιτικό σκηνικό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σύντομα, αναγκάζει το ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιείται από ακρότητες και ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ, που προέρχονται από την ταύτισή της με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διαχείρισης της κρίσης.
Κλείσιμο
Πώς άρχισε η νέα σκληρή αντιπαράθεση

Η νέα σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους άρχισε όταν ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενοχλημένος πιθανόν από την κωλυσιεργία πολλών συναδέλφων του υπουργών, αλλά και του ΠΑΣΟΚ να τον στηρίξουν στο εγχείρημα, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο και σε κινήσεις προηγούμενων κυβερνήσεων. Εκείνο που προκάλεσε την οργή της Χαριλάου Τρικούπη ήταν η αιχμή του κ. Μητσοτάκη για τη στάση που είχε τηρήσει έναντι της Τρόικας ο κ. Βενιζέλος τον Σεπτέμβριο του 2011 ως υπουργός Οικονομικών.

«Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να αναδιαπραγματευτούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας... Πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ, όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και έβαλε φωτιά στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ.

«Σε ποιον πουλάει τσαμπουκά ο Κυριάκος Μητσοτάκης;» αναρωτιέται το ΠΑΣΟΚ σε ενημερωτικό του σημείωμα και εξαπολύει μια σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, που παίρνει σβάρνα όμως και την τακτική που ακολούθησε ο Αντώνης Σαμαρά τη διετία 2009-2011, αλλά και επιλογές του αργότερα, ακόμη και ως πρωθυπουργός.

«Καλά θα κάνει ο όψιμος διαπραγματευτής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ και να μάθει ότι ο καλός πολιτικός δεν είναι ο πολιτικός που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα αναθεωρεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει χαρακτηριστικά:

«Το 2011 ο τότε υπουργός οικονομικών και νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκε να μπει στη λογική πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων δίχως νέο συνολικό πρόγραμμα: νέο δάνειο με καλύτερους όρους, κούρεμα και αναδιάρθρωση  του χρέους. Έτσι πήραμε το νέο δάνειο των 177 δις ευρω και μείωση χρέους 180 δις σε όρους καθαρής παρούσης αξίας. Το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ ήταν το ελάχιστο μετρό με τέτοιο αντάλλαγμα που καταφέραμε να πετύχουμε, μετά από μεγάλη μάχη. Αλλά βέβαια εκείνη την περίοδο το κόμμα του κ. Μητσοτάκη πέρναγε την αντιμνημονιακή φάση, της τζάμπα μαγκιάς και σχεδίαζε Ζάππεια με ανύπαρκτα ισοδύναμα».

Επισημαίνει δε ότι «το ΕΕΤΗΔΕ δεν το κατάργησε η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2012, ενώ μάλιστα αρκετοί βουλευτές της ΝΔ προσφάτως, όταν αποφασίστηκε ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) ζητούσαν την επαναφορά του ΕΕΤΗΔΕ, χαρακτηρίζοντας το ως δίκαιο φόρο!» και τονίζει ότι «το ΕΕΤΗΔΕ  δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά τον Νοέμβριο  του 2012 όταν επιβεβαίωσε αυτά που συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο του 2011 έως Φεβρουάριο του 2012 (δανειακή σύμβαση), άλλα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση λόγω των εκλογών που ήθελε η ΝΔ πιστεύοντας πως θα πάρει αυτοδυναμία και παρότι εμείς τότε προτείναμε επιμόνως άλλο δρόμο και άλλες επιλογές, υπαρκτές».

Στην επίθεση του ΠΑΣΟΚ απάντησε η εκπρόσωπος της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία (μιλώντας στο Μega) έκανε λόγο για όψιμους διαπραγματευτές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης