Τραγικές ελλείψεις σε οδοντιατρικά αναισθητικά καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οδοντιάτρων

Τραγικές ελλείψεις σε οδοντιατρικά αναισθητικά καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οδοντιάτρων

Τους τελευταίους τρεις μήνες καταγράφεται δυσλειτουργία στην προμήθεια συγκεκριμένων σκευασμάτων - Μιλούν για χειραγώγηση της αγοράς

Τραγικές ελλείψεις σε οδοντιατρικά αναισθητικά καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οδοντιάτρων
Σοβαρά προβλήματα καταγγέλλει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) σε ό,τι αφορά την προμήθεια οδοντιατρικών αναισθητικών.

Όπως ανέφεραν την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΕΕΟ κ. Αθανάσιος Κατσίκης και ο γενικός γραμματέας- καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Ιωάννης Τζούτζας, τους τελευταίους τρεις μήνες καταγράφεται δυσλειτουργία στην προμήθεια της αγοράς σε συγκεκριμένα σκευάσματα τοπικής αναισθησίας η οποία μπλοκάρει και τις οδοντιατρικές εργασίες τους.
 
Μάλιστα, η Ομοσπονδία ενημέρωσε και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την ανεπάρκεια οδοντιατρικών αναισθητικών ζητώντας την παρέμβασή της, επισημαίνοντας πως η αναισθησία αποτελεί κομβικό, βασικό και κρίσιμο παράγοντα στην ανώδυνη Οδοντιατρική.

«Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2017 να επανέλθει στην καθημερινότητα των ασθενών ο φόβος του οδοντίατρου, όπως δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν οδοντιατρικές πράξεις χωρίς τοπικά αναισθητικά», επεσήμαναν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του κλάδου και της πανεπιστημιακής κοινότητας των οδοντιάτρων.
 
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας –και τα οποία είχαν παραθέσει και στον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό-, η εμπλοκή αφορά συγκεκριμένα οδοντιατρικά αναισθητικά μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας τα οποία παράγονται στη Γερμανία και έχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση, πάνω από το 60% της αγοράς, στην Ελλάδα, λόγω της υψηλής ποιότητάς τους κατά τους οδοντιάτρους.
Κλείσιμο
 
Από την αλληλογραφία της ΕΟΟ με την πολυεθνική εταιρία προκύπτει πως η ανεπάρκεια στην προμήθεια των αναισθητικών σκευασμάτων θα γίνει…απόλυτη έλλειψη από το 2018, καθώς «αποφασίσθηκε σε κεντρικό επίπεδο η διακοπή της διάθεσης των εν λόγω φαρμακευτικών προϊόντων σε κάποιες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».
 
Ωστόσο, η Ομοσπονδία καταλογίζει στην εταιρία πως δεν έχει τηρήσει την κείμενη νομοθεσία η οποία προβλέπει την έγκαιρη σχετική ενημέρωση του ΕΟΦ για την απόσυρση προϊόντος της από την ελληνική αγορά ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά.
 
Η εμπλοκή συνεχίζεται όμως και σε ό,τι αφορά γενικώς την προμήθεια των αναγκαίων σκευασμάτων προκειμένου να καλυφθεί ο οδοντιατρικός κλάδος και οι εργασίες στους ασθενείς. 

Και αυτό διότι επειδή «οι άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των τοπικών αναισθητικών δηλώνουν ότι έχουν μεν τη δυνατότητα σε βάθος χρόνου να καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά μόνο με σκευάσματα με ξενόγλωσση αναγραφή ονομασίας και οδηγιών χρήσης προστασίας ασθενούς» όπως εξηγούν στον υπουργό Υγείας και του ζητούν την παρέμβασή του.
Ανεπάρκεια οδοντιατρικών αναισθητικών στην ελληνική αγορά 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης