«Μαύρισαν» παραλίες της Σαλαμίνας μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό

«Μαύρισαν» παραλίες της Σαλαμίνας μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό

Η ρύπανση από πετρελαιοειδή και πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5χλμ. μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων

«Μαύρισαν» παραλίες της Σαλαμίνας μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό
«Μαύρες» έγιναν οι παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια λόγω της διαρροής μαζούτ από το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη που βυθίστηκε την Κυριακή στο Σαρωνικό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πετρελαιοκηλίδα
.

Σύμφωνα με τον δήμο Σαλαμίνας δύο εταιρείες έχουν αναλάβει ήδη τις εργασίες απορρύπανσης με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας αν και, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «θα χρειαστεί χρόνος».

Κλείσιμο
Οι φωτογραφίες από το salamina.blogspot.gr
είναι συγκλονιστικές καθώς δείχνουν τη θάλασσα να έχει γίνει μαύρη λόγω της μόλυνσης.











«Οι εταιρείες με εμπειρία σε τέτοια περιστατικά μας διαβεβαίωσαν ότι θα επαναφέρουν τις ακτές και την θάλασσα στην πρότερη κατάσταση» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως προέκυψε το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil τους οποίους είχε φορτώσει από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου.
 
Περιμετρικά από το σημείο όπου έχει βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο έχουν ποντιστεί δύο σειρές πλωτά φράγματα, ενώ οι εργασίες στεγανοποίησης στο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ», συνεχίζονται και σήμερα από ιδιώτες δύτες προκειμένου στη συνέχεια ιδιωτικό συνεργείο να προχωρήσει σε απάντληση καυσίμων.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων αξιωματικών του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής, η σφράγιση στο πλοίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, ενώ η ρύπανση που έχει δημιουργηθεί στη θαλάσσια περιοχή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε όλα τα επίπεδα.
 
Τα αίτια της βύθισης του πλοίου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, ωστόσο πληροφορίες που αναμένεται να διερευνηθούν και από τον πραγματογνώμονα που έχει ορίσει για το ναυτικό ατύχημα το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, κάνουν λόγο για εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες μελών πληρωμάτων πλοίων που έφθασαν στην περιοχή το δεξαμενόπλοιο άρχισε να βυθίζεται με την πρύμνη.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Αναφορικά με την βύθιση του Δ/Ξ πλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» Ν. Πειραιά 11763, στη θαλάσσια περιοχή νότια νοτιοδυτικά της ν. Αταλάντης και την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης, που έλαβε χώρα την 10-09-2017, γνωρίζεται ότι απογευματινές ώρες χθες, κατόπιν περιπολίας που διενήργησε στην περιοχή του συμβάντος αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και ελέγχου που ακολούθησε στη συνέχεια από στελέχη του Γ' Λιμενικού Τμήματος Σαλαμίνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, παρατηρήθηκε ρύπανση από πετρελαιοειδή (μαύρου χρώματος), σε διάφορα σημεία από το Άκρο Κυνοσούρας μέχρι τον όρμο Σεληνίων της νήσου Σαλαμίνας

Άμεσα ενημερώθηκε η εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης, ενώ από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σαλαμίνας τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα στο λιμενίσκο Σεληνίων. Στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο είκοσι τριών (23) ατόμων της ανωτέρω εταιρείας με πέντε (05) βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, Ρ/Κ, παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη καθώς και βοηθητικό.

Νωρίς το πρωί σήμερα, αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διενήργησε εκ νέου περιπολία στην περιοχή του συμβάντος. Στο σημείο της βύθισης του πλοίου έχουν ποντιστεί επάλληλες σειρές πλωτών φραγμάτων και αναμένεται εντός της ημέρας η ολοκλήρωση των εργασιών στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ στη συνέχεια πρόκειται να εκκινήσουν οι εργασίες απάντλησης του φορτίου του. Επιπρόσθετα, στην ανωτέρω περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ..

Γνωρίζεται ακόμη ότι τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του πλοίου είναι σε ισχύ.

Τέλος, την περιοχή της νήσου Σαλαμίνας, όπου παρατηρήθηκε η ρύπανση, επισκέφθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός καθώς και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, συνοδευόμενοι από τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Λεοντάρα Κωνσταντίνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης