«Οι ενοικιαστές ακινήτων δεν πληρώνουν για τις φυσιολογικές φθορές»

«Οι ενοικιαστές ακινήτων δεν πληρώνουν για τις φυσιολογικές φθορές»

Τις παρεξηγήσεις και τις διαφωνίες που ανακύπτουν μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών ακινήτων κατά τη παράδοση των ακινήτων από τους πρώτους στους δεύτερους, επιχειρεί να λύσει ο Άρειος Πάγος.

Άρειος Πάγος: Δεν συμψηφίζονται στο μισθό οφειλές προς εργοδότες

Τις παρεξηγήσεις και τις διαφωνίες που ανακύπτουν μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών ακινήτων κατά τη παράδοση των ακινήτων από τους πρώτους στους δεύτερους, επιχειρεί να λύσει ο Άρειος Πάγος. Με απόφασή του (633/2010) το Ανώτατο Δικαστήριο, έκρινε ότι  οι ενοικιαστές δεν είναι υποχρεωμένοι κατά τη παράδοση του ακινήτου στους ιδιοκτήτες του, να επισκευάσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε αυτό από τη φυσιολογική φθορά, λόγω της χρήσης του. Οφείλουν, όμως, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, μετά την λήξη της μίσθωσης, να επισκευάσουν ή να καταβάλλουν τα αναγκαία χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί και ξεφεύγουν από τα όρια των φυσιολογικών φθορών λόγω της συνήθους χρήσης.

Ο Άρειος Πάγος ερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα  έκρινε ότι «ο μισθωτής είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει τον εκμισθωτή για τις φθορές και μεταβολές που προκλήθηκαν στο μίσθιο, κατά την διάρκεια της μίσθωσης, εξαιρουμένων εκείνων που οφείλονται στην συμφωνημένη χρήση». Όμως ο επιμισθωτής οφείλει να αποδείξει τις φθορές και το ποσό της ζημίας.

Η υπόθεση που απασχόλησε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορά κτίριο που είχε ενοικιάσει επί 36 χρόνια το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προκειμένου να στεγαστεί η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Πριν από έξι χρόνια και συγκεκριμένα το 2004 η Αστυνομική Διεύθυνση αποχώρησε από το συγκεκριμένο κτίριο, όμως οι ιδιοκτήτες του διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους ως προς τις φθορές που είχε δεχθεί το ακίνητο. Προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και και αξίωσαν δικαστικά αποζημίωση για φθορές τις οποίες είχε υποστεί το κτίριο τα 36 αυτά χρόνια που στεγάζονταν οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι φθορές τις οποίες επικαλούνταν οι  ιδιοκτήτες ήταν οι φυσιολογικές, δεδομένου ότι το ακίνητο χρησιμοποιούνταν επί 35 και πλέον έτη αστυνομικοί, δικηγόροι, πολίτες…

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης