PROTOTHEMA

Ελλάδα

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας

Από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων θα πωλούνται τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα

Από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων θα πωλούνται τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα

Τα 216 σκευάσματα που εντάσσονται στην υποκατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ θα πωλούνται από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων και θα φέρουν ειδική σήμανση

Υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ). Ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, (ΜΗΣΥΦΑ) που αντιστοιχούν σε 40 διαφορετικές δραστικές ουσίες που κυκλοφορούν με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες και σκευάσματα σε χάπια, σιρόπια, σπρέι, υπόθετα κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνονται παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, αποσυμφορητικά, βιταμινούχα, αντιεμετικά σκευάσματα.Ειδικότερα, η ΥΑ προβλέπει ότι τα φάρμακα που θα εντάσσονται στη συγκεκριμένη υποκατηγορία θα πρέπει να πληρούν οκτώ προυποθέςεις: να έχουν ήδη  καταταγεί στην υποκατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), να μη συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για επανεξέταση της κατάταξής τους, να είναι φάρμακα αντιμετώπισης προφανούς συμπτώματος (πχ. κεφαλαλγία, ναυτία κ.α),  οι οδηγίες τους να είναι απλές, οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και-  εφόσον υπάρχουν- να είναι χαμηλού κινδύνου, οι συνθήκες φύλαξης και διακίνησης να είναι σύμφωνες με τα εγκεκριμένα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας τους, οι συσκευασίες τους να είναι μικρές έτσι ώστε η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη και  να μην υπάρχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες ενδείξεις από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε έγκριτα περιοδικά  που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης (peer review) για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση των φαρμάκων αυτών.

Η εξωτερική συσκευασία των ΓΕΔΙΦΑ πρέπει να φέρει ανεξίτηλο προτυπωμένο ευδιάκριτο πράσινο κύκλο, εντός του οποίου θα αναγράφεται με πορτοκαλί χρώμα  το αρκτικόλεξο «ΓΕΔΙΦΑ»


Πού και πώς θα πωλούνται

Η  λιανική πώληση των ΓΕΔΙΦΑ επιτρέπεται μόνο από τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών που έχουν αδειοδοτηθεί για τη λειτουργία α) υπεραγοράς τροφίμων (supermarkets) και β) παντοπωλείου.

Τα ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να βρίσκονται σε διαχωρισμένο χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα, σε διακριτό χώρο, με ευκρινή σήμανση «Φάρμακα Γενικής Διάθεσης- ΓΕΔΙΦΑ». Στον ίδιο χώρο και σε σημείο εμφανές για τον καταναλωτή θα τοποθετείται πινακίδα διαστάσεων τουλάχιστον 15Χ25 εκ. με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σε χώρο εκτός  φαρμακείου, επιτρέπεται η πώληση μόνο φαρμάκων που φέρουν στην εξωτερική τους συσκευασία πράσινο κύκλο εντός του οποίου αναγράφεται «ΓΕΔΙΦΑ» με πορτοκαλί χρώμα και προειδοποιεί ότι η αλόγιστη χρήση φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους. Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών χρήσης κάθε φορά που λαμβάνεται κάποιο φάρμακο. Απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων σε άτομα κάτω των 18 ετών».

Τέλος, σημειώνεται ότι  απαγορεύεται η πώληση άνω των 2 συσκευασιών ΓΕΔΙΦΑ ανά συναλλαγή.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΦΓΜ19/07/201613:11

τέτοια προστασία βρε παιδάκι μου. Αισθάνομαι υπερήφανος και ασφαλής. γκουχ γκουχ ωχ δυνάμωσε το μικρόβιο κάτσε να πάω να πάρω ένα χάπι από την ντουλάπα με τα "συνταγογραφημένα" αντιβιωτικά που έχω πάρει από τον κολλητό φαρμακοποιό. Έχω κάπου 50 κουτάκια, άμα θέλει κανείς δίνω σε καλή τιμή.

Απάντηση
ΕΛΛΗΝΑΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ19/07/201608:58

Ας αφήσουν επιτέλους και κάτι να μη το αντιγράψουν από το σοσιαλιστικό Σουηδικό σύστημα. Το μέτρο να πουλιούνται τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ το εφάρμοσε η Σουηδία τώρα και μια δεκαετία. Το επόμενο μέτρο που θα κάνουν στην Ελλάδα, που εφάρμοσε η Σουηδία προ δεκαετίας, είναι να κλείσουν όλα τα ταχυδρομεία (ως ασύμφορα, ήδη έχουν αρχίσει την προπαγάνδα στην Ελλάδα) και να πηγαίνει ο κόσμος σε βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ να παραλαμβάνει τα πακέτα του.

Απάντηση
Tsipouras19/07/201606:33

ΓΙΔΙΦΑ καλύτερα

Απάντηση
ΔΜΠΕ18/07/201623:46

Κάθε φορά που "λαμβάνεται"!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία