Στο έλεος της βροχής οι 13.000 εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

Στο έλεος της βροχής οι 13.000 εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

Οι συνθήκες διαβίωσης στα ελληνοσκοπιανά σύνορα έχουν χειροτερεύσει δραματικά το τελευταίο 24ωρο με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών - Καθημερινά διακομίζονται στα νοσοκομεία άρρωστα βρέφη και παιδιά, προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα - Πάνω από 36.419 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική επικράτεια

Στο έλεος της βροχής οι 13.000 εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη
Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες έχουν μετατρέψει σε πελώριο λασπότοπο τον καταυλισμό των προσφύγων
της Ειδομένης, όπου παραμένουν εγκλωβισμένα πάνω από 13.000 άτομα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στα ελληνοσκοπιανά σύνορα έχουν χειροτερεύσει δραματικά το τελευταίο 24ωρο με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και την πτώση της θερμοκρασίας. Οι πρόσφυγες που δεν έχουν σκηνή, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ίσως αναγκαστούν να κοιμηθούν απόψε στο παγωμένο και βρεγμένο έδαφος, κάτι που σίγουρα θα επιβαρύνει την ήδη εξασθενημένη υγεία τους.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθημερινά διακομίζονται στα νοσοκομεία της περιοχής άρρωστα βρέφη και παιδιά, προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα. Μόλις πριν από μερικές ώρες, ένα αγόρι που χτυπήθηκε από ρεύμα στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς. Σύμφωνα με τον Αντώνη Ρήγα, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, άλλα δύο παιδιά έπαθαν ηλεκτροπληξία με τον ίδιο τρόπο, όμως μόνο για το ένα εξ αυτών κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή σε νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή, η διέλευση των προσφύγων στην
ΠΓΔΜ συνεχίζεται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα οι εντάσεις να αυξάνονται και το κλίμα να γίνεται ακόμη πιο τεταμένο. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των προσφύγων εξακολουθούν να πέφτουν στο κενό. Μόλις 337 από τους 13.000 «εγκλωβισμένους» πέρασαν τα σύνορα το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το συντονιστικό της κυβέρνησης το μεσημέρι της Δευτέρας, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Πιο αναλυτικά, μέχρι τις 09:00 το πρωί, βρίσκονταν στην ελληνική επικράτεια 36.419 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ χθες την ίδια ώρα ο αριθμός έφτανε τις 33.320.

Oι ροές δεν σταματούν: 3.200 περισσότεροι μετανάστες σε μια μέρα στην Ελλάδα


Όχι μόνον δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το συντονιστικό της κυβέρνησης το μεσημέρι της Δευτέρας, μέχρι τις 09:00 το πρωί, βρίσκονταν στην ελληνική επικράτεια 36.419 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ χθες την ίδια ώρα ο αριθμός έφτανε τις 33.320.

Συγκεκριμένα, στα νησιά του Αιγαίου, έως τις 07:30 το πρωί της Δευτέρας, έφτασαν 2.293 πρόσφυγες και μετανάστες, η πλειοψηφία των οποίων στην Λέσβο, όπου καταγράφηκαν 987 αφίξεις. Βάσει των επίσημων στοιχείων της κυβέρνησης, η κατάσταση στο νησί είναι ασφυκτική, καθώς στα κέντρα καταγραφής και φιλοξενίας βρίσκονταν ήδη 3.993 πρόσφυγες και μετανάστες, η χωρητικότητα ανέρχεται μόνο σε 3.500, ενώ όσοι έχουν ταυτοποιηθεί δεν μπορούν να φύγουν, λόγω της ελεγχόμενης ροής προς την κεντρική Ελλάδα και τον Πειραιά που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Χίος, όπου βρίσκονταν 1659 άνθρωποι και το τελευταίο 24ωρο έφτασαν ακόμη 469, με τις δομές να έχουν δυνατότητα μόλις για 1.100.

Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα το πρωί με το πλοίο Αριάδνη από Χίο και Μυτιλήνη έφτασαν στις 06:30 το πρωί στον Πειραιά μόλις 571 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, στην Ειδομένη, «εντός Camp», όπως διευκρινίζεται, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 8.550 άνθρωποι, ενώ 3.228 βρίσκονταν ως τις 09:00 το πρωί στον Πειραιά. Οι υπόλοιποι, φιλοξενούνται σε δομές όλης της χώρας, από το Σχιστό έως το Χέρσο, με τα κέντρα φιλοξενίας πάντως, να βρίσκονται ανά περίπτωση «στο όριο». (Αναλυτικά είχαμε στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο 1500 αφίξεις, 1541, στο γήπεδο του χόκεϊ, 1120 στο γήπεδο του μπέιζμπολ, 1991 στα Διαβατά, 3240 στο Χέρσο, 3256 στην Καβάλα, 8550 στην Ειδομένη, 3228 στον Πειραιά, 1750 στο Σχιστό,715 στον Ελαιώνα.)

Την ίδια ώρα, δεκατέσσερις νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, διαμορφώνονται πρώην στρατόπεδα στη Μαλακάσα, τις Αφίδνες, τη Δράμα και το Λιτόχωρο, η κατασκήνωση των Ενόπλων Δυνάμεων στον Άγιο Ανδρέα, ένα ακόμα ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες, τέσσερις εγκαταστάσεις στην Ήπειρο και τέσσερις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, που επιλέγονται σε συνεννόηση με τις αρμόδιες περιφέρειες. Επίσης, δρομολογείται και η επέκταση του κέντρου στον Ελαιώνα, προκειμένου να φιλοξενήσει άλλα 700 άτομα. Όλες οι παραπάνω δομές θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν επιπλέον 17.400 άτομα.

Αναλυτικά οι πίνακες: 





Δείτε παρακάτω συγκλονιστικές φωτογραφίες από την Ειδομένη










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης