Αυτές είναι οι χώρες που δεν αποπλήρωσαν το ΔΝΤ και η ιστορία τους

Αυτές είναι οι χώρες που δεν αποπλήρωσαν το ΔΝΤ και η ιστορία τους

Ενδεχόμενη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να καταβάλει τη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ (334 εκατ. δολάρια) και συνολικά 1,7 δισ. δολ. μέχρι το τέλος Ιουνίου θα την κατατάξει δίπλα σε χώρες όπως το Σουδάν, τη Ζιμπάμπουε και τη Σομαλία

Αυτές είναι οι χώρες που δεν αποπλήρωσαν το ΔΝΤ και η ιστορία τους
Ο κατάλογος των κρατών που καθυστέρησαν να αποπληρώσουν δάνεια που είχαν λάβει από το ΔΝΤ δεν είναι πολύ μεγάλος. Περιλαμβάνει ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Ετσι ενδεχόμενη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να καταβάλει τη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ (334 εκατ. δολάρια) και συνολικά 1,7 δισ. δολ. μέχρι το τέλος Ιουνίου θα την κατατάξει δίπλα σε χώρες όπως το Σουδάν, τη Ζιμπάμπουε και τη Σομαλία, όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή».

Αλλωστε, το να βρεθεί η Ελλάδα δίπλα σε αυτές τις χώρες, μάλλον θα είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που θα προκαλούσε στη χώρα ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία και έξοδός της από το ευρώ.

Κλείσιμο
Το Σουδάν
Το Σουδάν είναι από τους παλιότερους οφειλέτες του ΔΝΤ, σύμφωνα με το βιβλίο με τίτλο «Silent Revolution» του Τζέιμς Μπούτον, ιστορικού του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση του Σουδάν σταμάτησε να αποπληρώνει δάνεια που είχε λάβει από το ΔΝΤ το 1984, δηλαδή εποχή που η χώρα σπαρασσόταν από εμφύλια διαμάχη και υπέφερε από έντονη ξηρασία.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου το Σουδάν χρώσταγε στο ΔΝΤ σχεδόν 1,4 δισ. δολάρια, ενώ έχει αποκλειστεί από την παροχή δανείων από το 1986.

Η Σομαλία
Η γειτονική Σομαλία και αυτή χρωστάει χρήματα στο ΔΝΤ (327 εκατ. δολάρια) από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ τα τελευταία χρόνια υποφέρει από εμφύλιες διαμάχες και από τρομοκρατικές επιθέσεις (Αλ Κάιντα).

Η Ζιμπάμπουε
Η περίπτωση της Ζιμπάμπουε είναι ελαφρώς διαφορετική. Αρχισε να καθυστερεί πληρωμές προς το ΔΝΤ όταν ο δικτάτορας Μουγκάμπε (φωτ.) ανακοίνωσε πρόγραμμα κατάσχεσης γης από λευκούς καλλιεργητές και διανομής της σε μαύρους αγρότες.

Η κίνηση προκάλεσε μεγάλη μείωση των εξαγωγών καπνού και άλλων προϊόντων. Η Ζιμπάμπουε χρωστάει στο ΔΝΤ περίπου 111 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης