Σοφοκλής Σχορτσιανίτης: Υπέρβαρος και με γλαύκωμα πριν τη νέα σεζόν με τη Μακάμπι!

Σοφοκλής Σχορτσιανίτης: Υπέρβαρος και με γλαύκωμα πριν τη νέα σεζόν με τη Μακάμπι!

«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο παίκτης παραμέλησε τον εαυτό του και πήρε 18 κιλά, με την αυξημένη πίεση και το γλαύκωμα στο μάτι να είναι η φυσική συνέπεια. Ο παίκτης ζύγιζε 175 κιλά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ενώ, σύμφωνα με το συμβόλαιό του, πρέπει να ζυγίζει 157 κιλά».

Σοφοκλής Σχορτσιανίτης: Υπέρβαρος και με γλαύκωμα πριν τη νέα σεζόν με τη Μακάμπι!
Ενα παιδί με τεράστιο ταλέντο, ανάλογο, ίσως και μεγαλύτερο από αυτό του Γιάννη Αντετονκούμπο, το οποίο θα μπορούσε να είχε μια αξιοζήλευτη καριέρα -ακόμη και μια καλή πορεία στο ΝΒΑ- έχει πυροδοτήσει την ωρολογιακή βόμβα της αυτοκαταστροφής, η οποία έχει απαγορεύσει στον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη να γίνει αστέρας πρώτου μεγέθους, υπογράφοντας συμβόλαια με πολλά μηδενικά.

Τον περασμένο Μάιο -και συγκεκριμένα στις 18 του μηνός- ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης κρεμούσε στο λαιμό του το χρυσό μετάλλιο από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος αφού η ομάδα του, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης.

Λίγο καιρό προτού ξεκινήσει η νέα αγωνιστική περίοδος, ο Σοφοκλής έρχεται αντιμέτωπος, όχι με τη σκληρή προπόνηση, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό.

Κλείσιμο
Επιστρέφοντας στο Ισραήλ, ο Έλληνας σέντερ δεν πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις.

Εμφανίστηκε υπέρβαρος, ενώ δεν τήρησε και τη φαρμακευτική αγωγή για γλαύκωμα, που παρουσίασε, με αποτέλεσμα να μην γλιτώνει το χειρουργείο.

Ισραηλινά αθλητικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο παίκτης παραμέλησε τον εαυτό του και πήρε 18 κιλά, με την αυξημένη πίεση και το γλαύκωμα στο μάτι να είναι η φυσική συνέπεια. Ο παίκτης ζύγιζε 175 κιλά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ενώ, σύμφωνα με το συμβόλαιό του, πρέπει να ζυγίζει 157 κιλά».

Το γλαύκωμα, όμως, δεν είναι πρόβλημα που εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά στη ζωή του 29χρονου σέντερ. Είχε διαγνωστεί από τότε που έπαιζε στον Αρη, πριν από δέκα χρόνια περίπου. Τότε, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο χειρουργός οφθαλμίατρος Πέτρος Ράσογλου του είχε χορηγήσει αγωγή που θα έπρεπε να δέχεται εφ' όρου ζωής.

Οπως φαίνεται, όμως, αυτό το καλοκαίρι ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης δεν τήρησε τη φαρμακευτική αγωγή, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει την όρασή του εάν δεν μπει στο χειρουργείο, ενώ τα παραπανίσια κιλά θα του αφαιρέσουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τη Μακάμπι.

Από την πλευρά της η ισραηλινή ομάδα τάχθηκε στο πλευρό του, ενώ έβγαλε και ανακοίνωση ότι θα τον βοηθήσει να επανέλθει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει του κεφαλιού του...

Και το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο ακόμη οι άλλοι θα προσπαθούν για τον Σοφοκλή, όταν ο ίδιος δεν προσπαθεί για τον εαυτό του;

Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ο θηριώδης σέντερ κάνει του κεφαλιού του ή, καλύτερα, ό,τι του προστάζει το κέφι του.

Γυρνώντας πίσω στο χρόνο, από τότε που σε ηλικία 12 ετών ξεκινούσε την καριέρα του στον Ηρακλή Ποταμιάς, πολύ σύντομα το όνομά του ακούγεται σε κάθε γήπεδο και σε κάθε συζήτηση προπονητών και μάνατζερ.

Στα 15 του χρόνια τα μεγάλα ονόματα που έριζαν για την υπογραφή του ήταν ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Κι όμως, το 2000 ο Ηρακλής θα αποκτούσε τον Σοφοκλή.

Παρέα με τον Δημήτρη Διαμαντίδη θα αναδειχτεί σε κορυφαίο νέο παίκτη, γεγονός που θα κάνει το καλοκαίρι του 2003 τους Λος Αντζελες Κλίπερς να τον επιλέξουν στο νούμερο 34 του ντραφτ.

Ο ίδιος ο Σοφοκλής δεν είχε κρύψει την επιθυμία του να παίξει στο ΝΒΑ. Τότε όμως μαζί με την επιτυχία του ντραφτ θα έρθει και η αλλαγή στη συμπεριφορά του, όπως θυμούνται παλιοί μπασκετικοί συντάκτες, αλλά και προπονητές.

Οι κακές γλώσσες έλεγαν τότε πως  κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Θεσσαλονίκη τριγυρνούσε στα κλαμπ της Χαλκιδικής με φανέλα των Clippers και το όνομά του στην πλάτη. Και τα παρατράγουδα είχαν μόλις αρχίσει.

Ο Σοφοκλής σημάδεψε το τουρνουά όχι μόνο της αγωνιστικής του κατάστασης αλλά και εξαιτίας του οξύθυμου χαρακτήρα του, αφού κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το μικρό τελικό, έπαιξε μπουνιές με τον Σιλίνσκις και αργότερα με τον Λίνας Κλέιζα, ενώ προσπάθησε αργότερα να εκτονώσει την οργή του σε πινακίδες, αθλητικές τσάντες μέχρι και παρκαρισμένα αυτοκίνητα!

Η φωτιά στην Ιταλία

Μετά από εκείνο το επεισόδιο, ο Σοφοκλής έφυγε για την Ιταλία όπου υπέγραψε στην Καντού. Και ενώ στην αρχή όλα πήγαιναν καλά, μετά τους πρώτους μήνες ήρθαν τα σκαμπανεβάσματα τόσο στα κιλά του όσο και στην αγωνιστική του παρουσία.

Φήμες εκείνης της εποχής αναφέρουν πως μια μέρα γυρνώντας από ξενύχτι με συμπαίκτες του θέλησε να μαγειρέψει. Αποφάσισε να τηγανίσει πατάτες, όμως αποκοιμήθηκε με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά το σπίτι του. Η αγάπη του για την πίτσα και την ιταλική κουζίνα του είχε προσθέσει αρκετά παραπανίσια κιλά από το επιτρεπτό όριο και, όπως λέγεται, ο τότε προπονητής του, Κάρλος Ρεκαλκάτι, του είχε τονίσει επανειλημμένως να προσέχει τη διατροφή του. Οταν ο Σοφοκλής του είπε πως είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, πήρε την εξής απάντηση: «Δεν προσέχεις και το ξέρω. Η πιτσαρία που τρως κάθε βράδυ στο Καντού είναι της κόρης μου»!

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Ενα χρόνο μετά πήρε μεταγραφή στον Αρη και όπως δήλωσε τότε ήταν η ομάδα που πάντα ήθελε να αγωνιστεί. Και εκεί όμως τα προβλήματα με τη διατροφή του και την κάκιστη εξωγηπεδική ζωή όπου ξενύχταγε και έπινε είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να χάσει τα περιττά κιλά, ενώ έλειπε και από πολλές προπονήσεις.

Το 2005 έρχεται ο Ολυμπιακός, ενώ στην Εθνική Ομάδα προπονητής είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης που στο πρόσωπο του Σοφοκλή βλέπει έναν φιλότιμο και ταλαντούχο παίκτη ο οποίος βοήθησε την Εθνική να ανέβει στο βάθρο των μεταλλίων.

Κι όμως, ο «άλλος» εαυτός του Σοφοκλή δεν θα τον εγκατέλειψε. Και στον Ολυμπιακό τα επεισόδια είναι πολλά, τα οποία μάλιστα αφορούσαν κυρίως τη διατροφή του, γεγονός που οδήγησε τους «ερυθρόλευκους», αρχές του 2008, να ανακοινώσουν τη διακοπή συμβολαίου του «Baby Shaq».

Τότε ο Σχορτσιανίτης απάντησε με επιστολή στα ΜΜΕ, η ΚΑΕ επανήλθε και εν τέλει βρέθηκε η χρυσή τομή, με τον Σοφοκλή να ετοιμάζει βαλίτσες και να αναχωρεί για Ελβετία σε κέντρο αδυνατίσματος. Επιστρέφοντας, όμως, η νοοτροπία του και πάλι δεν είχε αλλάξει.

Ο γάμος και η Μακάμπι

Το καλοκαίρι του 2011 ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ειρήνη η οποία ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. «Αν δεν είχα γνωρίσει την Ειρήνη, δεν ξέρω ποια στροφή θα είχε πάρει η ζωή μου», παραδέχτηκε σε παλαιότερη συνέντευξή του. Η αλλαγή του «Big Sofo» οφειλόταν εν μέρει στο γάμο και την πατρότητα, αλλά και στον Ντέιβιντ Μπλατ.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ τον υποδέχεται και πολύ σύντομα γίνεται το αγαπημένο παιδί των οπαδών. Εκεί μένει μέχρι το 2012 για να επιστρέψει στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο στέφεται πρωταθλητής και κυπελλούχος Ελλάδος. Τον επόμενο χρόνο όμως φεύγει και επιστρέφει στη Μακάμπι, όπου θα κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης