ΥΠΕΞ: Το «κλειδί» της ουσιαστικής εξέλιξης για την ονομασία των Σκοπίων δεν βρίσκεται στην Αθήνα

ΥΠΕΞ: Το «κλειδί» της ουσιαστικής εξέλιξης για την ονομασία των Σκοπίων δεν βρίσκεται στην Αθήνα

Το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι διμερές αλλά είναι ένα θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, επισημαίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών μετά τις γερμανικές «νουθεσίες»

ΥΠΕΞ: Το «κλειδί» της ουσιαστικής εξέλιξης για την ονομασία των Σκοπίων δεν βρίσκεται στην Αθήνα
Το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι διμερές αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στις γερμανικές «νουθεσίες» για άμεση επίλυση της διαφορας Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το επίμαχο θέμα.

«Ως εκ τούτου, (είναι) ένα θέμα σχετιζόμενο, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα γενικής εφαρμογής κριτήρια της Κοπεγχάγης» συνεχίζει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, ο οποίος υπενθυμίζει ότι τα Σκόπια δεν έχουν μόνο αυτή την εκκρεμότητα όπως «έχει επισημανθεί στα τελευταία σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013».

Την ελληνική αντίδραση προκάλεσαν οι αναφορές στο θέμα από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργάνωσε η γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο. Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι «η διαφορά για το θέμα της ονομασίας ανάμεσα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας και την Ελλάδα είναι ένα από τα εκκρεμή διμερή θέματα. Τα συμμετέχοντα κράτη συμφωνούν ότι η διαφωνία αυτή πρέπει να επιλυθεί επειγόντως με διάθεση συμβιβασμού από όλες τις πλευρές».

Κλείσιμο
Διαβάστε εδώ όλο το ανακοινωθέν από τη διάσκεψη

Από την πλευρά της η Αθήνα θυμίζει ότι έχει διατυπώσει «με απόλυτη σαφήνεια» την θέση της που είναι «σύμφωνη όχι μόνο με τις εθνικές ευαισθησίες αλλά και με τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις και τη διεθνή νομιμότητα» και επομένως «το κλειδί της ουσιαστικής εξέλιξης της διαδικασίας αυτής δεν βρίσκεται συνεπώς στην Αθήνα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης