Μία δωρεάν... τελετή

Μία δωρεάν... τελετή

Η κορυφαία ταινία «Η Τελετή» του Κλοντ Σαμπρόλ προβάλλεται στο Σχολείο του Σινεμά την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο

Μία δωρεάν... τελετή
Το Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια) συνεχίζει τις εκπαιδευτικές του προβολές με ελεύθερη είσοδο, ανάλυση και συζήτηση αυτή την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου στις 20.00. Σειρά έχει μία κορυφαία ταινία του Κλοντ Σαμπρόλ, η «Τελετή» (“La ceremonie”, 1995), με πρωταγωνίστριες την Ιζαμπέλ Ιπέρ, τη Σαντρίν Μπονέρ, και τη Ζακλίν Μπισέ. Οι δύο πρώτες, μάλιστα, βραβεύτηκαν στο φεστιβάλ Βενετίας, ενώ η Ιπέρ κέρδισε και το Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

Η ταινία εστιάζει στη ζωή της Σοφί, μίας οικιακής βοηθού που εργάζεται σε μια μεγαλοαστική οικογένεια στη γαλλική επαρχία και προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι είναι δυσλεκτική. Όλοι είναι ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες που προσφέρει η Σοφί, αλλά κι εκείνη δεν δυσανασχετεί με τίποτα. Άραγε αυτό που την κάνει να φαίνεται κάπως παράξενη είναι το ότι δεν εκδηλώνει τα όποια αισθήματά της;

Κλείσιμο
Η Σοφί δίνει την ευκαιρία στη Ζαν, την περίεργη και ξεδιάντροπη ταχυδρόμο του χωριού, να μπει μέσα στο σπίτι της οικογένειας. Τα καλά κρυμμένα μυστικά που κρατούν οι δύο νεαρές γυναίκες θα τις φέρουν πολύ κοντά τη μία με την άλλη. Στην αρχή θα γίνουν φίλες και στη συνέχεια σύμμαχοι. Ποια μυστικά, για ποια συμμαχία; Η οικογένεια Λελιέβρ θα προχωρήσει στην έρευνα χωρίς να το ξέρει, χωρίς να το θέλει.



Ο κριτικός Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου έχει γράψει για την ταινία: «Κατάψυχρη, σκληρή και ταξική ταινία του Σαμπρόλ, που μετατρέπει τον οικονομικό κόσμο σε σύγκρουση θανάτου. Όλα οργανώνονται με μια μορφή τελετουργίας με προκαθορισμένο φινάλε. Όλα οδηγούν στο αμείλικτο τέλος. Εξαιρετική φωτογραφία που χαϊδεύει τους χώρους, ντεκόρ ζεστό με μια εσωτερική ψυχρότητα, υπέροχη κλασική μουσική, ρόλοι δομημένοι και βιωμένοι με μαεστρία.

»Ο Σαμπρόλ, με τη ματιά του ερευνητή, ολοκληρώνει μια αποδεικτική διαδικασία καταλήγοντας σε ένα θεώρημα. Η ηρεμία των αρχικών σχέσεων θα ανατιναχθεί από την αδήριτη ταξικότητα που εκδηλώνεται ως διαφορά κουλτούρας. Κι όταν αναφέρομαι στην κουλτούρα, εννοώ το πλέγμα των καθημερινών συνηθειών και αντανακλαστικών, των ενσωματωμένων αντιλήψεων και αποδράσεων, που καθορίζουν τις διαφορετικές οικονομικές, αισθητικές και παγιωμένες καθημερινές επιλογές.
Η πιο σκληρή ταινία του Σαμπρόλ. Όποιος δεν «παγώσει» με το φινάλε, σημαίνει πως έχει αντοχές στις εν ψυχρώ εξελίξεις. Κορυφαίο φιλμ, επικίνδυνο, επίφοβο, ανησυχητικό, μια αφήγηση τελικά ψιθύρων, σιωπών και ακτινογράφησης φαντασιακών».

Η είσοδος είναι ελεύθερη, όμως λόγω περιορισμένου χώρου καλό θα ήταν να κλείσετε θέση στα τηλέφωνα 213 015 9816, και 694 414 3564 ή στο e-mail: schoolofcinemagr@gmail.com.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης