Υπνική άπνοια: Αυξάνει τις πιθανότητες αυτής της σοβαρής νόσου

Υπνική άπνοια: Αυξάνει τις πιθανότητες αυτής της σοβαρής νόσου

Νέα έρευνα από τη Γαλλία δείχνει ότι η υπνική άπνοια θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ

200326200158_iStock_000005226850Medium
Τα αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν την υπνική άπνοια με τη νόσο Αλτσχάιμερ βασίζονται σε μια σειρά από νευρολογικές εκτιμήσεις, εξετάσεις εγκεφάλου και αναλύσεις ύπνου που διεξήχθησαν μεταξύ 2016 και 2018. Όλα αυτά σε μία νέα έρευνα Γάλλων επιστημόνων, που επικεντρώθηκε σε 127 ηλικιωμένους ανθρώπους, των οποίων η μέση ηλικία ήταν 69 ετών. Κανένας από αυτούς δεν είχε δείξει κάποιο εξωτερικό σημάδι άνοιας ή προβλημάτων σκέψης κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ κανένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχε υποβληθεί σε θεραπεία για διαταραχή ύπνου.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις εικόνες του εγκεφάλου για να αναζητήσει σημάδια β-αμυλοειδούς πλάκας στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μια ανώμαλη συσσώρευση αυτής της φυσικά απαντώμενης πρωτεΐνης είναι γνωστό ότι συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας. Οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου αναλύθηκαν επίσης για ενδείξεις νευρολογικής δραστηριότητας που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης