Μεταμόσχευση κερατοειδούς: Πόσο εύκολο είναι να βρεθεί κατάλληλο μόσχευμα

Μεταμόσχευση κερατοειδούς: Πόσο εύκολο είναι να βρεθεί κατάλληλο μόσχευμα

Με τη μεταμόσχευση κερατοειδούς (κερατοπλαστική) αντιμετωπίζονται περιπτώσεις όπως φυσαλιδώδης κερατοπάθεια, ο κερατόκωνος, τα εγκαύματα, οι δυστροφίες και οι φλεγμονές του κερατοειδούς. Πόσο γρήγορα όμως μπορεί να βρεθεί μόσχευμα;

200220213403_eyes
Ο κερατοειδής (η εξωτερική διαφανής στιβάδα του ματιού) πρέπει να παραμένει υγιής και διαφανής για να έχουμε καθαρή όραση. Αν αυξηθεί το πάχος του κερατοειδούς ή αυτός θολώσει από τραύμα, φλεγμονή ή άλλη αιτία, τότε θα μειωθεί και η όραση. Οι πιο συχνές αιτίες μεταμόσχευσης κερατοειδούς είναι η φυσαλιδώδης κερατοπάθεια, ο κερατόκωνος, τα εγκαύματα, οι δυστροφίες και οι φλεγμονές του κερατοειδούς.

Πώς γίνεται η μεταμόσχευση κερατοειδούς;

Με τη μεταμόσχευση κερατοειδούς (κερατοπλαστική) αντιμετωπίζονται οι περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις. Οι δύο βασικοί τύποι κερατοπλαστικής είναι η ολική ή διαμπερής κερατοπλαστική και η τμηματική κερατοπλαστική. Στην ολική ή διαμπερή κερατοπλαστική αφαιρείται ένα κυκλικό τμήμα από τον κεντρικό κερατοειδή και αντικαθίσταται από ένα αντίστοιχο τμήμα του κερατοειδούς του δότη. Το μόσχευμα συρράπτεται στον κερατοειδή του δέκτη με πολλά ράμματα. Μετεγχειρητικά, χρειάζεται στενή παρακολούθηση του ασθενούς και συχνή ενστάλλαξη κολλυρίων με κορτιζόνη, για μεγάλο διάστημα. Ορισμένες φορές μπορεί να χρειαστεί και λήψη χαπιών κορτιζόνης από το στόμα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης