Πόσο σαδιστής είσαι; Αυτές οι εννέα ερωτήσεις σου δίνουν την απάντηση...

tzofri

Μερικά σύγχρονα παραδείγματα που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για να αποδείξουν τη σχέση ανάμεσα στην μοχθηρή συμπεριφορά και τον σαδισμό, είναι το trolling και το cyberbullying

Οι έννοιες του καλού και του κακού δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν, αφού για κάθε άνθρωπο φέρουν διαφορετικό νόημα.

Ωστόσο η ψυχολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να αποφανθεί εάν ένας άνθρωπος απολαμβάνει να προκαλεί πόνο στους γύρω του ή όχι.

Οι σύγχρονοι ψυχολόγοι έχουν αναγνωρίσει αυτό που αποκαλούν την «σκοτεινή τριάδα» επιβλαβών χαρακτηριστικών προσωπικότητας, που περιλαμβάνουν τον ναρκισσισμό, την ψυχοπάθεια και τον μακιαβελισμό. Εάν ένα άτομο έχει έστω και ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά γίνεται πιο ανταγωνιστικό και εγωκεντρικό, «πατώντας επί πτωμάτων» για δικό του όφελος.

Ορισμένοι ερευνητές ωστόσο πιστεύουν ότι πρέπει να προστεθεί και ένα τέταρτο χαρακτηριστικό στη «σκοτεινή τριάδα»: Αυτό είναι ο σαδισμός, ή αλλιώς η άντληση ικανοποίησης και ηδονής από την πρόκληση πόνου ή δυστυχίας στους άλλους.

Η εξερεύνηση του σαδισμού σε κλινικά περιβάλλοντα είναι κάτι σχετικά καινούργιο, λόγω των ανεπαρκών μελετών για τα «σκοτεινά χαρακτηριστικά». Μερικά σύγχρονα παραδείγματα που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για να αποδείξουν τη σχέση ανάμεσα στην μοχθηρή συμπεριφορά και τον σαδισμό, είναι το trolling και το cyberbullying.

Στο πλαίσιο μιας μελέτης που προσπάθησε να ρίξει φως στον σαδισμό, συγκροτήθηκε ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των σαδιστικών προσωπικοτήτων. Η αρχική του μορφή περιλάμβανε 20 προτάσεις-ερωτήματα, με τα οποία ο συμμετέχων έπρεπε να πει (με μια κλίμακα απαντήσεων από το 1 έως το 5) σε ποιον βαθμό συμφωνεί ή διαφωνεί.

Θέλοντας ωστόσο να περιορίσουν την αξιολόγηση στον σαδισμό και όχι στα άλλα «σκοτεινά χαρακτηριστικά», οι ερευνητές δημιούργησαν μια πιο στοχευμένη έκδοση του ερωτηματολογίου με μόνο εννέα δηλώσεις-ερωτήσεις.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αυτές μπορούν να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν ένα άτομο απολαμβάνει πράγματι να προξενεί πόνο ή αν το κάνει απλώς χωρίς να συνειδητοποιεί τις συνέπειες.

Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις-ερωτήσεις

Κατά πόσο συμφωνείς ή διαφωνείς με τις παρακάτω δηλώσεις:

1. Έχω κοροϊδέψει ανθρώπους έτσι ώστε να τους δείξω ότι έχω το πάνω χέρι

2. Θεωρώ πάντα διασκεδαστικό να καταπιέζω τους άλλους

3. Θα προκαλούσα πόνο σε κάποιον για να του δείξω ότι έχω τον έλεγχο

4. Όταν κοροϊδεύω κάποιον, βρίσκω αστείες τις αντιδράσεις του

5. Είναι συναρπαστικό να φέρεσαι με κακία στους γύρω σου

6. Απολαμβάνω να χλευάζω κάποιον μπροστά στους φίλους του

7. Σκέφτομαι να προκαλώ κακό στους ανθρώπους που με εκνευρίζουν

8. Όταν βλέπω ανθρώπους να καυγαδίζουν νιώθω έξαψη

9. Δεν θα έκανα εκούσια κακό σε κάποιον, ακόμα κι αν δεν τον συμπαθούσα

Το παραπάνω ερωτηματολόγιο χρησιμοποιήθηκε σε μία μελέτη πάνω στο σαδισμό και τα σκοτεινά χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Personality and Individual Differences.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

skylos

Μπορεί ύστερα από μια κουραστική μέρα η περιπλάνηση στο διαδίκτυο να μας ξεκουράζει, όμως ο χρόνος που αφιερώνουμε στον σκύλο μας θα πρέπει να είναι ουσιαστικός

vitamines

Ακόμη και ήπιες διατροφικές ελλείψεις μπορούν να επηρεάσουν την προσοχή και την κρίση μας. Ανακαλύψτε ποιες είναι οι βιταμίνες που θωρακίζουν τον νου

nurse-hospital

Η έξαρση της γρίπης δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας - Οι ελάχιστες κλίνες και οι υπερπλήρεις ΜΕΘ κοστίζουν ζωές - Ανεμβολίαστο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού