Έρευνα: Τα ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση συμβάλλουν στην ευτυχία μας και στη συγκέντρωσή μας

Έρευνα: Τα ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση συμβάλλουν στην ευτυχία μας και στη συγκέντρωσή μας

«Αν οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα δέους, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατανόηση και φιλανθρωπικές συμπεριφορές ενώ έχει αποδειχθεί ότι είναι σε καλύτερη θέση να χειριστούν το άγχος»

Έρευνα: Τα ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση συμβάλλουν στην ευτυχία μας και στη συγκέντρωσή μας
Θέλετε να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι και πιο συγκεντρωμένοι και ψάχνετε τρόπους για να το πετύχετε; 

Αν το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι η yoga, τότε σας έχουμε μία πρόταση λιγότερο επίπονη και κουραστική: Δείτε ένα ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση!

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η παρακολούθηση ντοκιμαντέρ, που αφορούν άγρια ζώα και φύση, όπως το Planet Earth, ενισχύει τα συναισθήματα του δέους, της ευχαρίστησης, της χαράς και της διασκέδασης, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση του άγχους, του φόβου και της κούρασης.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής που πραγματοποιήθηκε από το BBC σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkeley, 7.500 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διάθεσή τους πριν παρακολουθήσουν στιγμιότυπα από το Planet Earth II, ενώ όταν παρακολουθούσαν στιγμιότυπα από την άγρια φύση, οι αντιδράσεις τους καταγράφονταν από μηχάνημα χαρτογράφησης προσώπου και από ψυχομετρικά τεστ.

Κλείσιμο




Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες βιώνουν πιο δραματικές συναισθηματικές αλλαγές από τους άνδρες, όταν βλέπουν ντοκιμαντέρ με φύση.

Τα άτομα ηλικίας μεταξύ 16 - 24 ετών παρουσίασαν σημαντική μείωση στα συναισθήματα της νευρικότητας, του άγχους και της κόπωσης.

Επανεξετάζοντας 150 περαιτέρω μελέτες στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, ο καθηγητής Dacher Keltner από το Berkeley διαπίστωσε ότι η σύνδεσή μας με τη φύση ενισχύει την προσοχή μας, τη γνωστική μας απόδοση και την αίσθηση της ηρεμίας.

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Οι αλλαγές στο συναίσθημα ως αποτέλεσμα της παρακολούθησης μας σε ντοκιμαντέρ που αφορούν τη φύση είναι καταπληκτικές, καθώς γνωρίζουμε ότι η κατάπληξη και η ικανοποίηση είναι τα θεμέλια της ανθρώπινης ευτυχίας», ενώ συμπληρώνει 
«αν οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα δέους, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατανόηση και φιλανθρωπικές συμπεριφορές ενώ έχει αποδειχθεί ότι είναι σε καλύτερη θέση να χειριστούν το άγχος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης