Κορωνοϊός: Λοίμωξη με Omicron 20 μέρες μετά τη Δέλτα – Ένα αληθινό περιστατικό

Κορωνοϊός: Λοίμωξη με Omicron 20 μέρες μετά τη Δέλτα – Ένα αληθινό περιστατικό

Την περίπτωση μιας γυναίκας που μολύνθηκε με το στέλεχος του κορωνοϊού Δέλτα και νόσησε με Omicron τρεις εβδομάδες μετά παρουσίασαν σε επιστημονικό συνέδριο ερευνητές από την Ισπανία

220419183305_rapid_self_test
Η ιδιαίτερη περίπτωση μιας 31χρονης γυναίκας που μολύνθηκε διαδοχικά από τα στελέχη του κορωνοϊού Δέλτα και Omicron παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2022, Λισαβόνα, 23-26 Aπριλίου). Οι 20 ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ της λοίμωξης με την παραλλαγή Δέλτα και της λοίμωξης με την Omicron αποτελούν το συντομότερο χρονικό διάστημα μεταξύ δύο μολύνσεων.

Η 31χρονη υγειονομική υπάλληλος διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό στις 20 Δεκεμβρίου 2021, κατά τον τυπικό έλεγχο με μοριακή μέθοδο (PCR) στον οποίο υποβάλλονταν οι εργαζόμενοι στη δομή υγείας. Ήταν πλήρως εμβολιασμένη και είχε λάβει την αναμνηστική της δόση 12 ημέρες πριν το θετικό τεστ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρέμεινε ασυμπτωματική και απομονώθηκε κατ΄οίκον για δέκα ημέρες πριν επιστρέψει στην εργασία της.

Μόλις 20 ημέρες μετά τη διάγνωση, στις 10 Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε βήχα, πυρετό και κακουχία, συμπτώματα που την οδήγησαν σε νέο τεστ PCR, θετικό και αυτό.

Η αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος έδειξε ότι η γυναίκα είχε μολυνθεί από δύο διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2, με το στέλεχος Δέλτα τον Δεκέμβριο και το στέλεχος Omicron τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τη, μεταδοτικότερη συγκριτικά με τη Δέλτα, παραλλαγή Omicron «στέλεχος ανησυχίας» στις 26 Νοεμβρίου 2021.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης