Χοληστερόλη: Γιατί πρέπει να τη μετράμε στα παιδιά

Χοληστερόλη: Γιατί πρέπει να τη μετράμε στα παιδιά

Τη θετική αποτίμηση της έγκαιρης διάγνωσης της υψηλής χοληστερόλης από την παιδική ηλικία εξάρουν οι επιστήμονες. Πως επωφελείται κανείς από την διάγνωση της υπερχοληστεροναιμίας και ποιους κινδύνους προλαμβάνει;

220228194059_cholesterol-1280x720
Σήμερα, με στόχο την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον στα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης στους ενήλικες.

Ωστόσο σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες η διαδικασία διάγνωσης της αυξημένης χοληστερόλης θα πρέπει να ξεκινάει πολύ νωρίτερα, από την παιδική ηλικία. Χαρακτηριστική είναι η άποψη της καθηγήτριας Kirsten Holvenat από το Τμήμα Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο ότι ξεκινάμε την διαδικασία της πρόληψης πολύ αργά, όταν πια η στένωση των αρτηριών είναι προχωρημένη. Για την ίδια, ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινάει από την παιδική ηλικία.

«Αν στρέψουμε την προσοχή μας στο πρόβλημα από τη νεαρή ηλικία θα μπορούσαμε να μειώσουμε την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σημαντικά και να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε, έχει φανεί πως οι δια βίου επιπτώσεις της χοληστερόλης επηρεάζουν την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Με άλλα λόγια, ένα μεγάλο μέρος της χοληστερόλης αναπτύσσεται κατά την παιδική ηλικία και εφηβεία. Τα επίπεδα της χοληστερόλης συχνά μετριούνται πρώτη φορά όταν κάποιος αγγίξει τα 40 έτη με αποτέλεσμα η αθηροσκλήρωση να είναι ήδη ανεπτυγμένη και να είναι αρκετά δύσκολο να ανατραπεί» εξήγησε η καθηγήτρια.




Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης