To αγαπημένο ρόφημα που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ

To αγαπημένο ρόφημα που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ

Πολύ καλά νέα για όσους από εμάς δε μπορούμε να φανταστούμε μια μέρα να περνάει δίχως γουλιά καφέ, καθώς ο καφές αποδεικνύεται ένας από τους καλύτερους φύλακες της μνήμης. Πόσο όμως καφέ πρέπει να πίνουμε με στόχο την αποτροπή της γνωστικής εξασθένισης;

211123141821_alzheimercoffee
Το debate σχετικά με τα οφέλη του καφέ στην υγεία μας καλά κρατεί, με ακόμα μια μελέτη να τάσσεται υπέρ της κατανάλωσής του. Πιο συγκεκριμένα, μια μακροχρόνια Αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι πίνοντας περισσότερο καφέ, μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) θέλησαν να διερευνήσουν σε διάστημα δέκα ετών την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στη γνωστική εξασθένιση 200 Αυστραλών, μέρος της Australian Imaging, Biomarkers and Lifestyle Study of aging.

«Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες χωρίς διαταραχές μνήμης και με υψηλότερη κατανάλωση καφέ στην αρχή της μελέτης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο μετάβασης σε ήπια γνωστική εξασθένηση -η οποία συχνά αποτελεί προάγγελο της νόσου του Αλτσχάιμερ- ή να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια της μελέτης» σημειώνει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Samantha Gardener.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση περισσότερου καφέ προσέφερε θετικά αποτελέσματα σε συγκεκριμένες λειτουργίες όπως στις εκτελεστικές λειτουργίες που αφορούν στον προγραμματισμό, τον αυτοέλεγχο και την προσοχή. Αντίστοιχα, όσον αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου, η μεγαλύτερη πρόσληψη καφέ ισοδυναμούσε με την επιβράδυνση της συσσώρευσης της αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Πόσο καφέ θα πρέπει τελικά να πίνουμε;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότερα από ένα φλιτζάνια την ημέρα είναι πιο αποτελεσματικά στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης σε ποσοστό εώς και 8% έπειτα από 18 μήνες και μείωση της τάξης του 5% στη συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο την ίδια χρονική περίοδο. Ωστόσο, ο μέγιστος αριθμός φλιτζανιών δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί από την τρέχουσα μελέτη, όπως επίσης και τα πλεονεκτήματα του απλού καφέ και του ντεκαφεϊνέ, ούτε τα οφέλη ή τις συνέπειες του τρόπου παρασκευής του (μέθοδος παρασκευής, προσθήκη γάλακτος ή/και ζάχαρης κ.λπ.).

Κλείσιμο
Για ποιο λόγο είναι τόσο ευεργετικός ο καφές στη διατήρηση της μνήμης;

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καθορίσει με ακρίβεια ποια συστατικά του καφέ κρύβονται πίσω από τις φαινομενικά θετικές του επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Αν και η καφεΐνη έχει κάποια συσχέτιση με τα θετικά αυτά αποτελέσματα, προκαταρκτικά στοιχεία μελέτης αναδεικνύουν ότι πιθανότατα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιβράδυνση εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η ακατέργαστη καφεΐνη αποτελεί ένα υποπροϊόν του καφέ χωρίς καφεΐνη και έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική στην αποτροπή της εξασθένισης της μνήμης σε πειράματα με ποντίκια, ενώ αντίστοιχα υπάρχουν άλλα συστατικά συστατικά του καφέ όπως η καφεστόλη και η καβεόλη, που αποδεδειγμένα επηρεάζουν τη γνωστική εξασθένηση σε ζώα σε διάφορες μελέτες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης