Νεφρολιθίαση: Η συχνή ενδοκρινική διαταραχή που μπορεί να την προκαλέσει

Νεφρολιθίαση: Η συχνή ενδοκρινική διαταραχή που μπορεί να την προκαλέσει

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι μια καλοήθης νόσος με πολλές όμως επιπλοκές, μια εκ των οποίων είναι η νεφρολιθίαση. Για την ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης του πρωτοπαθούς υποθεροειδισμού μας μιλάει ο κύριος Δημήτρης Λινός, Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ

200903144135_nefra
Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των νεφρών μπορεί να έχει ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός, μια σχετικά συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Η πάθηση αυτή επηρεάζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, και όταν αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται αιτία δημιουργίας νεφρόλιθων. Έχει επίσης μακροπρόθεσμες συνέπειες και στην υγεία και άλλων οργάνων, όπως της καρδιάς και των οστών. Ο σχηματισμός λίθων στα νεφρά είναι μια από τις πρώτες εκδηλώσεις της πάθησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς.

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός εμφανίζεται με συχνότητα περίπου 20-30 νέων περιπτώσεων ανά 100.000 άτομα ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ νεφρολιθίαση παρατηρείται στο 7% − 20% των ασθενών αυτών. Για τον έλεγχο των συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν κόπωση, μυϊκή αδυναμία, κατάθλιψη, αίσθημα δίψας, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος, αδυναμία συγκέντρωσης και ήπια σύγχυση, και την αποφυγή των επιπτώσεων, μεταξύ των οποίων είναι η αφυδάτωση, η υπνηλία, οι μυϊκοί σπασμοί, οι αρθραλγίες, οι καρδιακές αρρυθμίες, η υπέρταση, η οστεοπόρωση, τα πεπτικά έλκη και η παγκρεατίτιδα, είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της πάθησης.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης