Κορωνοϊός: Άνδρες άνω των 70 και πάσχοντες από χρόνιες νόσους τα περισσότερα θύματα, λένε οι έρευνες

maska_ilikiomenoi

Από 1% ως 3% εκτιμάται το ποσοστό θνησιμότητας, μικρότερο από το αντίστοιχο των SARS και MERS - Δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των παιδιών

Οι ηλικιωμένοι ή όσοι πάσχουν από υποκείμενες, χρόνιες νόσους - όπως διαβήτης, υπέρταση ή άσθμα - είναι πιο ευάλωτοι στην επιδημία του νέου κορωνοϊού, με τους περισσότερους θανάτους να έχουν καταγραφεί στους άνδρες.

Από τον Δεκέμβριο όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα η ασθένεια covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.800 ανθρώπων σε σύνολο 83.000 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε τουλάχιστον 53 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ελαφρά ή μέτρια (βήχας, πυρετός, αδυναμία…), όμως στις πιο σοβαρές περιπτώσεις οι ασθενείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, να εμφανίσουν σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και πολυοργανική ανεπάρκεια η οποία μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Κατά μέσο όρο το ποσοστό θνησιμότητας είναι μικρό και παρόλο που δεν είναι γνωστό με ακρίβεια, εκτιμάται σε 1% με λίγο πάνω από 3%. Ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό της εποχικής γρίπης (γύρω στο 0,1%), αλλά μικρότερο από προηγούμενες επιδημίες άλλων κορωνοϊών, πολύ πιο μεταδοτικών, όπως ο MERS (αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής) με ποσοστό 34,5% και ο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) με 9,6%.

Ωστόσο κάποιες πληθυσμιακές ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου από τις κινεζικές αρχές και στη συνέχεια στις 24 Φεβρουαρίου από το αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Jama και δείχνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνει με την ηλικία.

Σε περίπου 45.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα το μέσο ποσοστό θνησιμότητας είναι 2,3%. Όμως δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μεταξύ παιδιών κάτω των 10 ετών. Ως την ηλικία των 39 ετών το ποσοστό θνησιμότητας είναι 0,2% και περνά στο 0,4% για όσους είναι 40-49 ετών. Στη δεκαετία 50-59 φτάνει το 1,3%, αυξάνει στο 3,6% για όσους είναι 60-69 ετών και για τους άνω 70 ετών φτάνει το 8%. Μάλιστα σε όσους είναι άνω των 80 ετών το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 14%.

Δεν υπάρχουν παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των παιδιών προκαλεί ερωτήματα στους ειδικούς, καθώς τα μικρά παιδιά και τα βρέφη θεωρείται συνήθως ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Άλλο χαρακτηριστικό της covid-19 είναι ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω του νέου κοροναϊού σε σχέση με τις γυναίκες. Αν και αποτελούν το 51,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οι άνδρες αποτελούν τα δύο τρίτα των θανάτων (63,8%).

Αυτό εξηγείται «τουλάχιστον εν μέρει» από το πιο αυξημένο ποσοστό καπνιστών μεταξύ των ανδρών, επισημαίνει ο Σεσίλ Βιμπού επιδημιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, καθώς το κάπνισμα είναι μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων.

Εξάλλου υπάρχουν διαφορές στη συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος των ανδρών και των γυναικών.

Τα στατιστικά στοιχεία από την Κίνα αναφέρουν και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως υποκείμενες χρόνιες παθήσεις.

Το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνει στο 6,3% για παράδειγμα για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές νόσους. Επίσης φτάνει το 10,5% για τους ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα και το 7,3% για τους διαβητικούς.

Οι ασθενείς με υπέρταση ή καρκίνο παρουσιάζουν επίσης αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας (6% και 5,6% αντίστοιχα), ενώ το ποσοστό πέφτει στο 0,9% για τους υγιείς ανθρώπους.

Ωστόσο οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι εξαιρούνται από τα προληπτικά μέτρα προστασίας που συστήνονται .

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Πείτε την αλήθεια

Μη γράφετε ανακρίβειες. Το ποσοστό θνησιμότητας με βάση τα στοιχεία του worldometer είναι 7% και το ποσοστό των βαρέων περιπτώσεων 18%. Ο Κινέζος γιατρός που ειδοποίησε για τον ιό και στη συνέχεια νόσησε και πέθανε ήταν 36 ετών. Φανταστείτε τώρα να ασθενήσει ο γενικός πληθυσμός που θα σήμαινε ότι θα απαιτούνταν δεκάδες χιλιάδες κρεβάτια εντατικής. Δεν πρόκειται για μία νέα γρίπη, πρέπει πάση θυσία να μην περάει ο ιός στο γενικό πληθυσμό, ακόμη και 2-3% θνησιμότητα σε τόσα εκατομμύρια σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Ο ιός της γρίπης έχει θνησιμότητα 0,01-0,02%, δηλαδή ο κορονοϊός είναι εκατοντάδες φορές πιο επικίνδυνος.

Γιάννης

Δεν είμαι ειδικός αλλά μου φαίνεται πως κάτι δε πάει καλά. Είτε υπάρχει άγνοια είτε κάτι μας κρύβουν. Την περασμένη βδομάδα στη βόρεια Ιταλία ήταν 200-300 οι φορείς. Τώρα πως οι 2 Ελληνίδες και οι υπόλοιποι νοσούντες που ταξίδεψαν στην Ιταλία συνάντησαν μέσα σε 20 εκατ. αυτούς τους 200-300 είναι απορίας άξιον. Γνώμη μου πως οι φορείς στην Ιταλία είναι ένα μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού απλώς περνά την ασθένεια είτε πολύ ελαφρά είτε χωρίς καθόλου συμπτώματα και έτσι δε προσμετράται. Η στατιστική αυτό λέει.

Προσθήκη δεδομένων

Σου διαφεύγει το γεγονός οτι ο ιός επιζεί 9- 27 ημέρες πάνω στα κοινόχρηστα αντικείμενα , όπως κουμπιά ασανσέρ, λαβες συρμών μετρο ,ταξι και λεωφορείων, χαρτονομίσματα, κλπ και μεταδίδεται. Γι'αυτό άλλωστε επιβάλλεται το συχνο πλύσιμο των χεριών ...Δεν είναι απαραίτητη η προσωπική επαφή με κάποιο φορέα του ιού..

DIMITRIOS

Γιατί η θνητότητα είναι μηδέν στα παιδιά; Μήπως γιατί οι θάνατοι στους μεγάλους οφείλονται στα υποκείμενα νοσήματα και όχι σε επιπλοκή από τον ιό όπως η ιογενης πνευμονία; Πόσο πιθανή είναι η ιογενής πνευμονία από αυτό τον ιό; Υπάρχουν στοιχεία η τα κρύβουν για να μη παραδεχτούν το μέγεθος της ανοησίας τους και της αναστάτωσης που προκάλεσαν σε παγκόσμιο επίπεδο επειδή δυστυχως μπορούμε σήμερα να ανιχνεύσουμε τα κρούσματα μέσα σε λιγες ωρες ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια αυτό δεν ήταν αυτό δυνατό

άρα επιβαρύνει τους ίδιους με τη γρίππη

και για τη γρίπη που έχει ήδη προκαλέσει έως σήμερα το θάνατο δεκάδων στην Ελλάδα και χιλιάδων παγκοσμίως, γιατί δε γίνεται ο ίδιος ντόρος στα ΜΜΕ;

ean

Εάν διάβαζες το άρθρο πριν τρέξεις να απαντήσεις θα έλβεπες πως η γρίπη έχει θνησιμότητα 0,1% δηλαδή 1 στους χίλιους.

Ότι να'ναι

Η γρίπη έχει χαμηλό ποσοστό μετάδοσης (1/3) και σε πέντε μήνες έχουμε 77 νεκρούς, άσε τον covid ανεξέλεγκτο για πέντε μήνες και μετά μιλάμε πάλι!

Leon Degrelle

Κατεβάστε από παντού την συγκεκριμένη είδηση. Ουδείς γνωρίζει αν ισχύει κάτι τέτοιο. Τώρα που θα χτυπήσει την Ευρώπη ή την Αμερική θα μάθουμε αν ισχύει. Η Κίνα δεν είναι χώρα που μπορείς να εμπιστευτείς! Ούτε καν τους ελεγκτές δεν δέχτηκαν! Υπάρχουν χιλιάδες βίντεο με νέους που πεθαίνουν από τον ιό στην Κίνα και αυτό διότι κρύβουν τα νούμερα!

eagle

Σωστός. Συμφωνώ. Υπάρχει απόκρυψη πληροφοριών από την Κίνα. Ο βουλευτή τους Ιράν που πέθανε σήμερα δεν ήταν άνω των 70 ετών. Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν πολύ αυστηρά μέτρα γιατί γνωρίζουν ότι υπάρχει θέμα, δεν το κάνουν για πλάκα αλλά προσπαθούν ταυτόχρονα να μην σπέιρουν τον πανικό. Αν σας λέγανε ότι 1 στους 2 θα πεθάνει θα επικρατούσε χάος σε όλα και παντού

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης