Brexit - Τζόνσον: Θα γιορτάσω την αποχώρηση με σεβασμό για το σπουδαίο επίτευγμα

Brexit - Τζόνσον: Θα γιορτάσω την αποχώρηση με σεβασμό για το σπουδαίο επίτευγμα

Με ένα παραδοσιακό τραγούδι της Σκωτίας οι ευρωβουλευτές αποχαιρέτησαν τη Βρετανία, ενόψει του Brexit της Παρασκευής - Νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία αποχώρησης - Φον ντερ Λάιεν σε Βρετανούς: Θα σας αγαπάμε πάντα

boris01
Με σεβασμό και «αξιοπρεπή έξοδο» θα τελεστεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε ερώτηση που δέχτηκε από πολίτες, σχετικά με τον τρόπο που ο ίδιος θα γιορτάσει το Brexit την Παρασκευή.

«Θα γιορτάσω με τρόπο που ελπίζω ότι θα δείχνει σεβασμό στη σπουδαιότητα του γεγονότος και θα δικαιώνει το εντυπωσιακό επίτευγμα που κατάφερε η Βρετανία, αλλά ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα όλων για το τι κάνουμε», τόνισε ο Τζόνσον.

Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μία σημαντική στιγμή ελπίδας και ευκαιρίας για τη χώρα, αλλά και μια στιγμή που θα ενώσει τη Βρετανία με πνεύμα αυτοπεποίθησης.

Η ευρωπαϊκή σημαία θα εξακολουθεί να κυματίζει στο Χόλιρουντ

Στο Εδιμβούργο πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες, τις οποίες το κυβερνόν Εθνικό Κόμμα Σκοτίας κέρδισε με μικρή πλειοψηφία. Η μία ψηφοφορία αφορούσε την διατήρηση της σημαίας της ΕΕ στο κτίριο του κοινοβουλίου μετά το Brexit την Παρασκευή, την οποία η κυβέρνηση κέρδισε με πλειοψηφία μόλις εννέα ψήφων, και αφού πρώτα δέχτηκε επικρίσεις από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ότι υπονομεύει την αμεροληψία του κοινοβουλίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση ανατρέπει προηγούμενη απόφαση διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας, σύμφωνα με την οποία η σημαία θα πρέπει να υποσταλεί την Παρασκευή το βράδυ, στις 23.00, όταν θα ισχύσει το Brexit για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιχείρημα της σκοτικής κυβέρνησης ήταν ότι η διατήρηση της σημαίας της ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη του κοινοβουλίου προς τους 230.000 ευρωπαίους πολίτες της Σκοτίας και προς αυτούς που θα νιώσουν το αίσθημα της απώλειας από την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία για τη σημαία, η κυβέρνηση της Σκοτίας κέρδισε με μικρή διαφορά μία ακόμη ψηφοφορία στην πρόταση υποστήριξης διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος εντός του 2020, αν και το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι δεσμευτικό για την βρετανική κυβέρνηση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την συμφωνία αποχώρησης με τη Βρετανία

Κλείσιμο
Με ψήφους 621 υπέρ και 49 κατά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη συμφωνία του Brexit και σε λίγο περισσότερο από 48 ώρες το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας θα πάψει να αποτελεί και επισήμως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έπειτα από μια, συχνά δύσκολη, σχέση 47 ετών το Brexit θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή 23:00 ώρα Αγγλίας (01:00 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της ιστορικής αυτής συζήτησης που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η επιθυμία της είναι να δει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνουν καλοί φίλοι και και συνέταιροι. «Οι κανόνες που θα διέπουν το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών είναι απλοί. Όσο πιο κοντά παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο στους κανόνες της ΕΕ, τόσο ευκολότερη θα είναι η πρόσβασή του στην ενιαία αγορά .

Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 11 μηνών, στην οποία οι δυο πλευρές ελπίζουν να διαπραγματευτούν τη μελλοντική οικονομική τους και εμπορική τους σχέση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης