Νταβός: Ο Τραμπ δέχεται πυρά και η Γκρέτα αποκτά συμμάχους

Συνεχίζονται σήμερα, για δεύτερη ημέρα, οι εργασίες του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στους 2.800 συμμετέχοντες - Οι σημαντικές παρουσίες και οι ηχηρές απουσίες

trump_davos
Στο χιονισμένο Νταβός συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δέχεται γερμανικά... πυρά και την ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να βρίσκει συμπαράσταση από τις Βρυξέλλες.

Τουλάχιστον 53 ηγέτες κρατών, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι CEOs των ισχυρότερων επιχειρήσεων και τραπεζών του πλανήτη, καθώς και μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου συγκαταλέγονται στους 2.800 συμμετέχοντες.

Λίγες ώρες μετά τις καυστικές δηλώσεις της διάσημης ακτιβίστριας από την Σουηδία ότι οι ηγέτες «δεν κάνουν τίποτα» για την προστασία του κλίματος, ο Αμερικανός πρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση ευλογώντας τα γένια του.

Ο Τραμπ δήλωσε: «Απορρίπτουμε τους προφήτες της Αποκάλυψης και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι» ενώ δεν παρέλειψε να καυχηθεί για ότι έχει κάνει στις ΗΠΑ στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας.

Κλείσιμο
Ωστόσο, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ του επιτέθηκε άγρια, χαρακτηρίζοντας ως «καταστροφική» την ομιλία του. «Κάποιοι πολιτικοί κινούνται ακόμα πιο γρήγορα προς την κατεύθυνση που έχει φέρει τον πλανήτη μας στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Θα ανέμενα, έστω και αν κάποιος προφανώς έχει τελείως διαφορετική γνώμη, να προσεγγίσει από ευγένεια το θέμα και το πνεύμα της συνάντησης, και όχι μόνο να αναλωθεί σε αυτοέπαινο, την αδιαφορία των πάντων, χωρίς καμία αίσθηση, χωρίς καμία αντίληψη των παγκόσμιων προβλημάτων. Ο Τραμπ έκανε τη χειρότερη ομιλία που έχω ακούσει ποτέ», υποστήριξε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Από την πλευρά της, η Eυρωπαία Επίτροπος Μαρίγια Γκάμπριελ χαιρέτησε την χθεσινή ομιλία της 17χρονης Γκρέτα Τούνμπεργκ η οποία δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι «δεν υπάρχει αρκετή δράση για την κλιματική αλλαγή».

H Γκάμπριελ επεσήμανε ότι στόχος της Κομισιόν είναι να εφαρμοστεί η «Πράσινη Συμφωνία», ο οδικός χάρτης ώστε η Ε.Ε να μετατραπεί σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία, με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050». Θα πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο ιστότοπος «Quarz» αποκαλύπτει το κόστος της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός που αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια. Στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται και οι μετακινήσεις της κόρης του Ιβάνκα Τραμπ.

Οι συμμετέχοντες του Φόρουμ

Εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο, στο φετινό φόρουμ αναμένεται να δώσουν το «παρών» οι υπουργοί Οικονομικών, Εμπορίου, Εργασίας και Μεταφορών των ΗΠΑ, η κόρη του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της, Τζάρεντ Κούσνερ, ως σύμβουλοι του προέδρου.

Επιπλέον, θα παραστεί και ο αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, ο οποίος θα έχει σημαντική συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρινό Λεμέρ, σχετικά με τη φορολόγηση των αμερικανικών γιγάντων της τεχνολογίας από το Παρίσι.

Κι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Ζαβάντ Ζαρίφ, ακύρωσε τελικά την παρουσία του στο Νταβός, οι τεταμένες σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη αναμένεται να είναι βασικό θέμα συζήτησης στο πάνελ, υπό τον τίτλο:«Το Ιράκ στο νέο στρατηγικό πλαίσιο».

Ηχηρή θα είναι επίσης η απουσία του Μπόρις Τζόνσον, η κυβέρνηση του οποίου μποϊκοτάρει το Νταβός αφού μόνο στον υπουργό Οικονομικών, Σατζίντ Τζαβίντ, επετράπη να παρευρεθεί, έστω και στο παρά πέντε του Brexit.

Όμως, ανάμεσα σε εκείνους που θα επιστρέψουν και πάλι στο Νταβός είναι οι παλιές καραβάνες του Φόρουμ, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ανάμεσα στα νέα πρόσωπα που φέτος θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής είναι η νεαρότερη πρωθυπουργός του κόσμου, η Φινλανδή Σάνα Μάριν, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αλλά και ο Ρεν Ζενγκφέι, ο ιδρυτής του κινεζικού γίγαντα της «Huawei».

Ο πρίγκιπας Κάρολος θα αφήσει για λίγο στην άκρη τα προβλήματα της βασιλικής οικογένειας για να επιστρέψει στο Νταβός έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια, προκειμένου να ανακοινώσει μια νέα πρωτοβουλία για το περιβάλλον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης