Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Νταβός 2020: Με Τραμπ και Τούνμπεργκ ανοίγει αύριο η αυλαία

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Νταβός 2020: Με Τραμπ και Τούνμπεργκ ανοίγει αύριο η αυλαία

Το 50ο Φόρουμ που θα διεξαχθεί στο ελβετικό καντόνι Γκριζόν, θα αποκτήσει... οικολογικό χαρακτήρα - Ποια είναι η θεματολογία του

davos2020
Ανοίγει αύριο η αυλαία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, γιορτάζοντας τα 50α του γενέθλια με εκλεκτούς καλεσμένους και κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα προς συζήτηση.

Το φετινό φόρουμ, που θα διεξαχθεί στο ελβετικό καντόνι Γκριζόν, φιλοδοξεί να γίνει «κέντρο στοχασμού» για το μέλλον, όπως επισημαίνουν οι διεθνής αναλυτές.

Για την 50η διοργάνωση του Φόρουμ έχουν προγραμματιστεί συνολικά επτά θεματικές ενότητες.

Το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται, ωστόσο, σε γεωπολιτικά ζητήματα, όπως η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και η κλιματική αλλαγή.

Αύριο πάντως όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα σε προσκεκλημένους: την πιο διάσημη ακτιβίστρια παγκοσμίως, Γκρέτα Τούνμπεργκ, και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η 17χρονη Γκρέτα με τις σφιχτές πλεξούδες επιστρέφει στο Νταβός για δεύτερη συνεχή χρονιά προκειμένου να αφυπνίσει την παγκόσμια κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο να κινητοποιηθούν απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Κλείσιμο
Εκεί αναμένεται να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Με τον Αμερικανό πρόεδρο, έχει ανταλλάξει ουκ ολίγες αιχμηρές δηλώσεις μέσω Twitter κι έχει διασταυρώσει μαζί του το άγριο βλέμμα της στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, μία αντίδραση που απαθανατίστηκε από τις κάμερες.


Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, που συμμετείχε ήδη στο Φόρουμ του Νταβός το 2018, αναμένεται να εκφωνήσει αύριο την ομιλία του, την ημέρα που οι Αμερικανοί Γερουσιαστές ξεκινούν τη δίκη του με το ερώτημα της αποπομπής του.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Ζαρίφ, που αρχικά αναμενόταν στο Νταβός, τελικά ακύρωσε τη συμμετοχή του. Ωστόσο, θα παρευρεθεί ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ.

Το οικονομικό Φόρουμ, που διαρκεί έως την Παρασκευή, θα ασχοληθεί επίσης με τις επιθετικές κινήσεις της Ουάσινγκτον στο επίπεδο του εμπορίου και της τεχνολογίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Νταβός της Ελβετίας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Όπως δήλωσαν τρεις πηγές, η συνάντησή τους αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ανεβαίνουν ξανά εξαιτίας των αμερικανικών απειλών για την επιβολή δασμών, την ώρα που ο Ρεπουμπλικάνος είναι αντιμέτωπος με τη δίκη του στη Γερουσία.

Ανάμεσα στα ζητήματα που διχάζουν τις δύο συμμαχικές δυνάμεις, το πιο άμεσο και πιεστικό για την Ουάσινγκτον είναι η πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να θεσπίσει φόρο 3% στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Σε αντίποινα, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ απείλησε ότι θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 100% σε γαλλικά προϊόντα, όπως η σαμπάνια, οι γυναικείες τσάντες, τα τυριά και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Ειδικοί και αναλυτές προειδοποιούν πως οι δασμοί αυτοί δεν αποκλείεται να επιβληθούν από τα τέλη του τρέχοντα μήνα, με δεδομένη την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης