Διάσκεψη για τη Λιβύη: Τα γερμανικά ΜΜΕ αποθεώνουν την «ειρηνοποιό Μέρκελ»

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Τα γερμανικά ΜΜΕ αποθεώνουν την «ειρηνοποιό Μέρκελ»

«Έγιναν βήματα για ειρήνευση στην αφρικανική χώρα», σχολιάζουν τα δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ, ενώ υπάρχουν και κάποια που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία διπλωματική επιτυχία της γερμανικής κυβέρνησης

summit_ar
Στο ρόλο της «ειρηνοποιού» Μέρκελ επικεντρώνεται ο γερμανικός Τύπος επισημαίνοντας ότι, με τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η Γερμανίδα Καγκελάριος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

«Έγιναν βήματα για ειρήνευση στην αφρικανική χώρα», σχολιάζουν τα περισσότερα δημοσιεύματα, ενώ υπάρχουν και κάποια που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία διπλωματική επιτυχία της γερμανικής κυβέρνησης.

Εφημερίδα «Die Welt»

«H Mέρκελ θέλει να σταματήσει τον πόλεμο», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» σχολιάζοντας το ρόλο της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην χθεσινή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν για κατάπαυση του πυρός και συμφώνησαν να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων», προσθέτει το δημοσίευμα.

Γερμανικό περιοδικό «Focus»

Το γερμανικό περιοδικό «Focus» διερωτάται εάν μετά την χθεσινή διάσκεψη, θα μπει τέλος στον αιματηρό πόλεμο στη Λιβύη. «Με τη διάσκεψη του Βερολίνου η Μέρκελ πέτυχε «λαβράκι» στην εξωτερική πολιτική.


Κλείσιμο
«Το τέλος του αιματηρού πολέμου; Η Γερμανία βρέθηκε στη καρδιά της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Κορυφαίοι πολιτικοί από δώδεκα χώρες μετέβησαν χθες στο Βερολίνο ύστερα από πρόσκληση της Μέρκελ για τη Διάσκεψη. Κατέληξαν σε μία ισχυρή συμφωνία. Θα επιστρέψει τώρα η ειρήνη και η σταθερότητα στη Λιβύη; Τουλάχιστον υπάρχει μια πιθανότητα. Αλλά το πιο σημαντικό: οι άνθρωποι στη Λιβύη μπορούν να ελπίζουν ξανά», υποστηρίζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Περιοδικό «Der Spiegel»

Για «διπλωματική επιτυχία στο συνέδριο της Λιβύης»,κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και προσθέτει: «Χάρη στη γερμανική διαμεσολάβηση, οι σημαντικότεροι ηγέτες της Λιβύης συμφώνησαν σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο». Όταν δώδεκα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντιούνται στο Βερολίνο, οι οποίοι προτιμούν να πολεμούν μεταξύ τους παρά να μιλάνε, αυτό μόνο αποτελεί διπλωματική επιτυχία».


Εφημερίδα «Bild»

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Bild», προτού ξεκινήσει η διάσκεψη κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη, η Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας είχαν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, αλ Σάρατζ, στην Καγκελαρία.


Η ίδια εφημερίδα σχολιάζει επίσης ότι, ο στρατάρχης Χάφταρ και ο πρωθυπουργός της Λιβύης κατέλυσαν σε διαφορετικά ξενοδοχεία: ο Χαφτάρ στο «Hotel de Ρώμη» και ο αλ Σάρατζ στο «Waldorf Astoria».

Κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «ARD»

«Εμπάργκο όπλων -Συμφωνία στη Διάσκεψη για την Λιβύη στο Βερολίνο», αναφέρει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «ARD» αναπαράγοντας τη δήλωση της της Μέρκελ ότι υπήρξε επίσης συμφωνία στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση.

«Η Καγκελάριος μίλησε για ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα και μια ώθηση για την υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών», επισήμανε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Die Zeit»

Για την εφημερίδα «Die Zeit», η Μέρκελ έκανε λόγο για ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα και για μια ώθηση στήριξης των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο.

Deutsche Welle

«Άργησε η συνέντευξη Tύπου στο Βερολίνου, αλλά άξιζε τον κόπο η καθυστέρηση, αν επαληθευθούν τα όσα ανακοίνωσαν, εμφανώς ικανοποιημένοι, η οικοδέσποινα Άνγκελα Μέρκελ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ο ειδικός απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού για τη Λιβύη, Χασάν Σαλαμέ:οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε μία εκεχειρία για τη Λιβύη, καθώς και σε εμπάργκο όπλων για τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη».

Εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung»

«Βήματα για ειρήνη στη Λιβύη», γράφει η γερμανική εφημερίδα σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της χθεσινής Διάσκεψης του Βερολίνου για την αφρικανική χώρα.


«Ο εμφύλιος στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί με ανακωχή και διεθνή υποστήριξη για μια ειρηνευτική διαδικασία. Οι συμμετέχοντες σε μια διάσκεψη για το μέλλον της βορειοαφρικανικής χώρας συμφώνησαν την Κυριακή το απόγευμα στο Βερολίνο», όπως ανακοίνωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Μέρκελ μίλησε για μια «νέα πολιτική ώθηση για τη δημιουργία ελπίδας για ειρήνη για τον λαό της Λιβύης», προσθέτει το δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης