Έσεξ: Η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα για το φορτηγό με τα 39 πτώματα

Έσεξ: Η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα για το φορτηγό με τα 39 πτώματα

Οι συλληφθέντες είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα - Παραμένει υπό κράτηση ο 25χρονος οδηγός του φορτηγού

scania-essex-arthro
Οι αρχές του Έσεξ προχώρησαν σε δύο ακόμη συλλήψεις σχετικά με το θάνατο των 39 μεταναστών κινεζικής καταγωγής που βρέθηκαν μέσα στο φορτηγό-ψυγείο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. 

Με βάση τις πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα, 38 ετών και οι δύο, που συνελήφθησαν με την υποψία συνομωσίας για τη διακίνηση ανθρώπων και ανθρωποκτονία.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Έσεξ ανέφερε ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα στο Cheshire, ως μέρος της έρευνας για τα 39 πτώματα που εντοπίστηκαν σε φορτηγό στο grays.

«Ως αποτέλεσμα, ένας 38χρονος άνδρας και μια 38χρονη γυναίκα από το Warrington έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της συνωμοσίας για την παράνομη διακίνηση προσώπων και με την κατηγορία 39 ανθρωποκτονιών», ανέφερε. Το νέο ένταλμα εξεδόθη χθες από τις τοπικές αρχές.

Κλείσιμο
Ο 25χρονος οδηγός του φορτηγού παραμένει υπό κράτηση με την υποψία για ανθρωποκτονία. Οι επιθεωρητές της αστυνομίας αναμένεται να αποφασίσουν αργότερα σήμερα αν θα του απαγγελθούν κατηγορίες, αν θα αφεθεί ελεύθερος ή θα ζητηθεί από δικαστήριο να παρατείνει την κράτησή του.

Στο νεκροτομείο οι σοροί 11 θυμάτων

Χθες το βράδυ, οι βρετανικές αρχές μετέφεραν τις σορούς 11 θυμάτων σε νεκροτομείο. Στόχος να εξακριβώσουν πώς πέθαναν, αλλά και η ταυτότητά τους. Ωστόσο η διαδικασία, έχει διευκρινιστεί, δεν θα κρατήσει λίγο.

Στο μεταξύ, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως η κινεζική κυβέρνηση ελπίζει ότι η Βρετανία θα μπορέσει να επιβεβαιώσει την ταυτότητα των 39 νεκρών το ταχύτερο δυνατόν και πως ζητεί από τη Βρετανία να «τιμωρήσει αυστηρά» αυτούς που ευθύνονται για τον θάνατό τους, ενώ εφημερίδα που υποστηρίζεται από το κινεζικό κράτος έγραψε ότι η Βρετανία φέρει κάποια ευθύνη στην υπόθεση αυτή.

Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι απέστειλε μια ομάδα στο Έσεξ όπου διεξάγονται οι έρευνες της βρετανικής αστυνομίας.

Αντιδράσεις για τη φρίκη

Την ίδια ώρα η ευρείας κυκλοφορίας κινεζική ταμπλόιντ Global Times γράφει σήμερα σε κύριο άρθρο της πως «μια τόσο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή συνέβη κάτω από τα μάτια των Βρετανών και των Ευρωπαίων. Είναι σαφές ότι η Βρετανία και αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες δεν πληρούν την ευθύνη τους να προστατεύουν αυτούς τους ανθρώπους από έναν τέτοιο θάνατο», σημειώνει.

Ακόμη κι αν βρεθεί ότι τα θύματα αυτά βρίσκονταν λαθραία μέσα στη χώρα, ο θάνατός τους δεν είναι δικό τους λάθος, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία εκδίδεται από την επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, την Λαϊκή Ημερησία.

«Ελπίζουμε ότι η Βρετανία και οι ευρωπαϊκές χώρες θα υλοποιήσουν τις διάφορες δεσμεύσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα καταβάλουν επαρκείς προσπάθειες για να μην πέφτουν θύματα κακοποίησης και ξαφνικού θανάτου Κινέζοι πολίτες».

Η Βρετανία δείχνει να μην πήρε το μάθημά της από το περιστατικό του Ντόβερ πριν από δύο δεκαετίες, υπογραμμίζει και προσθέτει: «Σκεφτείτε πόσο σοβαρά μέτρα θα έπαιρναν οι ευρωπαϊκές χώρες αν σκοτωνόντουσαν μαζί με κάποιο τραγικό τρόπο δεκάδες Ευρωπαίοι».

«Μπορούν οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι να αναρωτηθούν γιατί δεν μπόρεσαν να αποφύγουν μια παρόμοια τραγωδία (...) Πήραν όλα τα σοβαρά διορθωτικά μέτρα που μπορούσαν να πάρουν;» καταλήγει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης