Ρώμη: Κινδυνεύουν με πρόστιμο, πλέον, όσοι κάθονται στα σκαλοπάτια της Piazza di Spagna!

Ρώμη: Κινδυνεύουν με πρόστιμο, πλέον, όσοι κάθονται στα σκαλοπάτια της Piazza di Spagna!

Διχασμένοι οι Ρωμαίοι για τα πρόστιμα ύψους από €250 (για όσους κάθονται στην Trinita dei Monti) μέχρι €400 (για όσους γευματίζουν ή προκαλούν φθορές στα σκαλιά) - Τι λένε οι Ιταλοί για τα δρακόντεια μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο, με σκοπό την προστασία του μνημείου

piazza
Η Ρώμη, αποκαλούμενη ως «Αιώνια Πόλη», δέχεται κάθε χρόνο περί τους 10 εκατομμύρια επισκέπτες (σύμφωνα με στοιχεία του Euromonitor) που θέλουν να θαυμάσουν —κυρίως— τα αξιοθέατά της.

Ένα από τα πιο διάσημα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος στην «Αιώνια Πόλη» είναι η περίφημη Piazza di Spagna με τα σκαλοπάτια της, στα οποία αρκετοί τουρίστες και όχι μόνο, συνηθίζουν να κάθονται για να ξαποστάσουν, πριν συνεχίσουν την περιήγησή τους στα αξιοθέατα. Ή μάλλον... συνήθιζαν!

Σύμφωνα με ένα νέο νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και λίγο καιρό, απαγορεύεται ρητά από τις ιταλικές αρχές στους τουρίστες και τους Ιταλούς πολίτες να κάθονται στα συγκεριμένα σκαλοπάτια της περιοχής, που αποτελεί κληρονομιά της Unesco, καθώς θεωρείται πως με την ενέργεια αυτή, δεν σέβονται την ιστορικότητά της. Και αν κάποιος αρνηθεί να υπακούσει, τότε η αντίδραση είναι «αλμυρή»: πρόστιμο 250 ευρώ. Τώρα, αν κάποιος «συλληφθεί» να ρίχνει σκουπίδια, να γευματίζει ή να καταστρέφει κάποιο σημείο της πλατείας ή των σκαλοπατιών, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 400 ευρώ!


Οι παραπάνω κανονισμοί αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής που εφαρμόζεται από τον Ιούνιο και αποσκοπεί στη «μείωση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς κατά της πολιτιστικής ιστορίας και των μνημείων της πόλης». Η κατανάλωση φαγητού δίπλα στα μνημεία, το κουβάλημα βαλιτσών ή το σύρσιμο καροτσιών πάνω στα σκαλοπάτια, θεωρούνται επίσης «πράξεις αγένειας» προς τα μνημεία και απαγορεύονται ρητά. Και φυσικά, καλό θα είναι να μην σκεφτεί κάποιος το ενεδχόμενο να «βουτήξει» σε κάποιο από τα συντριβάνια της περιοχής.

Διχασμένοι οι Ρωμαίοι

Κλείσιμο
Ανησυχώντας για την υποβάθμιση των αξιοθέατων της «Αιώνιας Πόλης», ορισμένοι κάτοικοι της Ρώμης υποδέχτηκαν θετικά τους νέους κανονισμούς της πόλης. Ωστόσο, άλλοι Ρωμαίοι πιστεύουν πως τα μέτρα είναι υπερβολικά.
«Συμφωνούμε πως οι τουρίστες δεν θα πρέπει να κατασκηνώνουν στην περιοχή, να τρώνε και να βρωμίζουν τα σκαλοπάτια» ανέφερε ο επικεφαλής της ένωσης των ιταλικών ξενοδοχείων Τομάζο Ταντζίλι ωστόσο είχε και αντίλογο: «Ωστόσο, το να θεωρούμε πως κάποιοι άνθρωποι είναι... εγκληματίες επειδή κάθονται στα σκαλοπάτια —ειδικά οι ηλικωμένοι— είναι παρατραβηγμένο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης