Τυνησία: Γυναίκα δήμαρχος για πρώτη φορά στην Τύνιδα

sua03-main

Η 53χρονη Σουάντ Αμπντεραχίμ έγραψε ιστορία και αφιέρωσε τη νίκη της στις γυναίκες και στη νεολαία

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τυνησίας μια γυναίκα εξελέγη σήμερα δήμαρχος της πρωτεύουσας.

«Χαρίζω αυτή τη νίκη σε όλες τις γυναίκες της χώρας μου, σε όλη τη νεολαία και στην Τυνησία», είπε, εμφανώς συγκινημένη, η 53χρονη Σουάντ Αμπντεραχίμ, η υποψήφια του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η δήμαρχος θα είναι έτσι η πρώτη γυναίκα «σεΐχης της μεδίνας», όπως είναι ο παραδοσιακός –ανδρικός– τίτλος που φέρει ο δήμαρχος της πρωτεύουσας.

Η Αμπντεραχίμ ήταν μέχρι πρόσφατα διευθύντρια μιας φαρμακευτικής εταιρείας. Μολονότι είναι μέλος του πολιτικού γραφείου του Ενάχντα, αυτοπροσδιορίζεται ως ανεξάρτητη. Εξελέγη δήμαρχος από το νέο δημοτικό συμβούλιο, με 26 ψήφους έναντι 22 που έλαβε ο κυριότερος αντίπαλός της, ο Κάμελ Ιντίρ. Ο τελευταίος ήταν υποψήφιος με το κόμμα Νιντάα Τουνές, που έχει ιδρύσει ο νυν πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι.

Η Σουάντ Αμπντεραχίμ εξελέγη στον δεύτερο γύρο, τον οποίο μποϊκοτάρισαν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της αριστεράς και του κέντρου, επειδή αρνούνταν να στηρίξουν τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων, του Ενάχντα και του Νιντάα.

Το Ενάχντα είχε κερδίσει πολλούς δήμους στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 6 Μαΐου και ήταν οι πρώτες μετά την επανάσταση του 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Στο Σφαξ, τη δεύτερη πόλη της χώρας και το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της Τυνησίας, εξελέγη επίσης ένας υποψήφιος που πρόσκειται στο Ενάχντα. Στην πρωτεύουσα Τύνιδα το ισλαμικό κόμμα ήρθε πρώτο σε ψήφους αλλά χωρίς να αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία, αφού κατέλαβε 21 έδρες σε σύνολο 60.

Η νέα δήμαρχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρώτη δουλειά που θα αναλάβει είναι «η βελτίωση της εικόνας της Τύνιδας». Η πρωτεύουσα αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμάτων, το οποίο επιδεινώθηκε μετά το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

unicef_nigeria

Το προσωπικό της Unicef «εκπαιδεύει και αναπτύσσει κατασκόπους που στηρίζουν τους αντάρτες και τους υποστηρικτές αυτών», ανέφερε ο συνταγματάρχης Ονιγιαμα Νουακουάκουα σε ανακοίνωσή του

prorust_main1

Ρεκόρ πώλησης για το τεράστιας συλλεκτικής αξίας πρώτο αντίτυπο, του πρώτου μέρους της σειράς βιβλίων «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» - Το αντίτυπο νούμερο 1, είχε δωρίσει ο Προυστ στον στενό του φίλο Λουσιάν Ντοντέ, το 1913

aircarrier0

Ο σερ Νικ Κάρτερ προειδοποιεί ότι η «ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι» - Παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία του σήμερα με το τότε και καυτηρίασε την έλλειψη γνώσης της ιστορίας που χαρακτηρίζει τη σημερινή κοινωνία - Ρωσία, Κίνα και Ιράν οι «εχθρικές» δυνάμεις

10