Αυστηρότεροι έλεγχοι σε αεροδρόμια και λιμάνια πριν την είσοδο σε ευρωπαϊκό έδαφος

passport-control01-mesa

Άδεια ταξιδίου κόστους επτά ευρώ για την είσοδο στον χώρο Σένγκεν και βάσεις δεδομένων της Europol και της Interpol για περίπου 30 εκατ. πολίτες «τρίτων χωρών», αποφάσισε το Συμβούλιο της ΕΕ για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας 

Τη συμφωνία για τη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων σε υπηκόους τρίτων χωρών (χώρες που δεν ανήκουν στον χώρο Σένγκεν) πριν αυτοί ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και όπου απαιτείται, την άρνηση χορήγησης άδειας ταξιδίου, επιβεβαίωσαν η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και άδειας ταξιδίου (ETIAS), έχει σκοπό να συμβάλει στη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας, στην πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στη μείωση των καθυστερήσεων στα σύνορα καθώς θα εντοπίζει τα άτομα που ενδέχεται να συνιστούν κίνδυνο σε έναν από τους προαναφερόμενους τομείς πριν την άφιξή τους στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν, (22 κράτη – μέλη της ΕΕ συν την Ισλανδία, την Νορβηγία, την Ελβετία και το Λίχτενσταϊν).


infogΆδεια ταξιδίου, παράβολο 7 ευρώ και βάσεις δεδομένων της Europol

Το Ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και άδειας ταξιδίου θα αφορά σε πολίτες «τρίτων χωρών», ήτοι κρατών που δεν ανήκουν στον χώρο Σένγκεν και οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση θεώρησης βίζα, όπως οι πολίτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα κ.α που υπολογίζονται σε 30 εκ ετησίως. Οι πολίτες αυτών των κρατών θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια ταξιδίου μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής καταβάλλοντας τέλος 7 ευρώ. Η συγκεκριμένη άδεια θα έχει τριετή διάρκεια.

Οι πληροφορίες που θα καλούνται να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι θα εξετάζονται σε αντιπαραβολή με βάσεις δεδομένων της ΕΕ (Europol) αλλά και της Interpol. Σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές αρχές δεν εντοπίσουν προβλήματα στα στοιχεία του ταξιδιώτη ή αυτά δεν απαιτούν περαιτέρω ανάλυση, η άδεια ταξιδίου θα εκδίδεται αυτόματα.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν προβλήματα ή χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες από τον ταξιδιώτη (το λεγόμενο « hit») τότε οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές των κρατών – μελών του χώρου Σένγκεν. Η έκδοση άδειας εισόδου ή η άρνησή της σε περίπτωση αίτησης η οποία έχει ενεργοποιήσει κάποιο hit γίνεται το αργότερο εντός 96 ωρών από την υποβολή της αίτησης ή, στις περιπτώσεις που ζητούνται πρόσθετες πληροφορίες, εντός 96 ωρών από τη λήψη των εν λόγω πληροφοριών.

Τι θα ισχύει σε αεροδρόμια και λιμάνια

Πριν από την επιβίβαση, οι αερομεταφορείς και οι θαλάσσιοι μεταφορείς οφείλουν να επαληθεύουν κατά πόσον οι υπήκοοι τρίτων χωρών που υπόκεινται στην υποχρέωση έκδοσης άδειας ταξιδίου έχουν πράγματι στην κατοχή τους έγκυρη άδεια ταξιδίου. Τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ETIAS, η υποχρέωση αυτή θα ισχύει και για τους διεθνείς μεταφορείς που μεταφέρουν ομάδες ατόμων από μία χώρα σε άλλη με τουριστικά λεωφορεία.

Η άδεια ταξιδίου δεν παρέχει αυτόματο δικαίωμα εισόδου ή παραμονής· η τελική απόφαση λαμβάνεται από τον συνοριοφύλακα.

Κάθε άδεια ταξιδίου ισχύει για τρία έτη ή έως τη λήξη ισχύος του ταξιδιωτικού εγγράφου που δηλώθηκε κατά την υποβολή της αίτησης, όποιο από τα δύο προηγείται.

Αυστηρότεροι έλεγχοι σε αεροδρόμια και λιμάνια πριν την είσοδο σε ευρωπαϊκό έδαφος

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Κωστας

Κι αφού δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την λαθραία είσοδο ΚΑΘΩΣ ΟΥΤΕ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ !!!..... ΟΥΤΕ ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ !!!... ...ΑΛΛΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΠΟΤΑΜΙ Ή ΕΚΒΡΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑΥΑΓΟΙ στις παραλίες....... ΤΟΤΕ Ή ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ !!!ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΜΑΣ!!!....ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΩΡΑ διέλευσης οπότε και για πρακτικούς λόγους μας θέτει εκτός ΣΕΓΚΕΝ!!!

.

Καλα ολα αυτα μεχρι οι εκτος ΕΕ να παρουν χαμπαρι τι γινεται στο Καρναβαλισταν και θα μπαινουν ολοι απο εδω. Σε ολες τις σοβαρες χωρες, περιμενουμε ολοι αυστηρα πισω απο γραμμη, τα διαβατηρια σκαναρονται, οι αριθμοι ταυτοτητας καταγραφονται. Εδω, παμε σαν γιδια ο ενας σε αποσταση ενος ηλεκτρονιου απο τον αλλο, καμια προσπαθεια τηρησης ιδιωτικοτητας απο την αστυνομια, ο ελεγχος ξεκιναει με ενα "ελα" απο τον αστυνομικο και χαρακτηριστικη κινηση του χεριου, και αφου φευγαλες δει πως εισαι εσυ στην φωτογραφια, θα σε αφησει να μπεις. Ακομα και στη Βουλγαρια που ειναι μεν ΕΕ αλλα οχι Σενγκεν, ο ελεγχος διαβατηριου κραταει περιου 20 δευτερολεπτα, τα διαβατηρια σκαναρονται, ενω το ιδιο ισχυει ΚΑΙ για τους υπηκοους τους.

bond

Ακριβως. Ο έλεγχος διαβατηριων ειναι ανεκδοτο, κανενα σκαναρισμα, ουτε καν ελεγχος εαν ειναι πλαστο, φανταζομαι το εμπειρο ματι του αστυνομικου αρκει. Ελα, μπες κι εσυ, να δεις τι ωραια που είναι στο Ελλαδισταν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ship_main01

Η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί καθ' ολη τη διάρκεια της ημέρας - Συγκλονιστικά βίντεο από το εσωτερικό του Viking Sky και τα ελικόπτερα που προσέγγιζαν το μεγαθήριο - Μεγάλη ταλαιπωρία και τραυματίες

9