«Ημέρα Οργής» στο Λονδίνο: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς στην Ντάουνινγκ Στριτ

«Ημέρα Οργής» στο Λονδίνο: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς στην Ντάουνινγκ Στριτ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη με ομιλία της στην βρετανική βουλή «για την αποτυχία του κράτους να βοηθήσει τους πολίτες» στον Γκρένφελ Τάουερ - Οι διαδηλωτές ζητούν παραίτηση της Μέι και απόδοση ευθυνών

«Ημέρα Οργής» στο Λονδίνο: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς στην Ντάουνινγκ Στριτ
Επεισόδια ξέσπασαν πριν από λίγη ώρα ανάμεσα σε διαδηλωτές που συμμετέχουν στην πορεία «Ημέρα Οργής», την οποία διοργανώνει το Κίνημα για τη Δικαιοσύνη (Movement for Justice) με στόχο την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στο Γκρένφελ Τάουερ, έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η μεγάλη πορεία, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες Λονδρέζοι, ξεκίνησε από το Σέπερντς Μπους και έφτασε στην Ντάουνινγκ Στριτ πριν από λίγη ώρα, όπου ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί τους διαδηλωτές.

Παρά το γεγονός ότι οι επιζώντες του Γκρένφελ απηύθυναν σήμερα έκκληση στους διαδηλωτές να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις, πολλοί είναι οι πολίτες που παραμένουν εξοργισμένοι με την πολιτεία, τόσο για την ολιγωρία που οδήγησε στην τραγωδία όσο και για την αδράνειά της το διάστημα μετά την φονική πυρκαγιά.

Συνδέοντας την πολύνεκρη τραγωδία με την «κτηνώδη λιτότητα και τις πολιτικές κατά των μεταναστών», οι διοργανωτές της πορείας διαμηνύουν στη σελίδα τους ότι «δεν θα συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο από την πλήρη διάλυση της συμμαχίας λιτότητας και μισαλλοδοξίας της Μέι και την διάλυση της κυβέρνησής της».


Κλείσιμο


 «Mea Culpa» από τη Μέι

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ξεκινούσε η πορεία εναντίον της κυβέρνησής της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός - θέλοντας ίσως να εκτονώσει την ένταση - έκανε αυτό που ζητούσαν επίμονα όλες οι πλευρές τις τελευταίες μέρες: Ανέλαβε δημόσια την ευθύνη που αναλογεί στην Κυβέρνησή της για την τραγωδία και ζήτησε συγγνώμη με ομιλία της στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Όπως παραδέχτηκε η ίδια, η ανταπόκριση της βρετανικής πολιτείας τόσο κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς όσο και τα πρώτα 24ωρα μετά την κατάσβεσή της «ήταν ανεπαρκής».

«Υπήρχαν άνθρωποι που έμειναν στον δρόμο, με όλα τα υπάρχοντά τους να έχουν καταστραφεί και χωρίς καμία ενημέρωση για το τι είχε συμβεί, τι έπρεπε να κάνουν και πού μπορούσαν να ζητήσουν βοήθεια. Η αρχική υποστήριξη που προσφέρθηκε στις οικογένειες δεν ανταποκρίθηκε στο ύψος της περίστασης. Οι τοπικές και εθνικές αρχές δεν έσπευσαν σε βοήθεια με ικανοποιητικό τρόπο τη στιγμή που (οι πολίτες) το χρειάζονταν όσο ποτέ. Ζητάω συγγνώμη για αυτήν την αποτυχία»,
δήλωσε η Μέι στην ομιλία της.

Οι επιζώντες από την πυρκαγιά και οι κάτοικοι της συνοικίας καταλογίζουν εδώ και μία εβδομάδα στην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ότι δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος της τραγωδίας, με θύματα οικογένειες μεσαίων εισοδημάτων, σε πολλές περιπτώσεις με καταγωγή από ξένες χώρες.

Οι πολίτες εκφράζουν δυσαρέσκεια καθώς η Τερέζα Μέι καθυστέρησε πάρα πολύ να επισκεφθεί την περιοχή, συναντήθηκε μονάχα με πυροσβέστες κι αστυνομικούς, ενώ κατακρίνουν και τις συνθήκες διάσωσης, τις αποζημιώσεις που τους έχουν υποσχεθεί οι αρχές και τον τρόπο μετεγκατάστασής των ανθρώπων που έχασαν τα πάντα στις φλόγες.

Την Παρασκευή επιζώντες της πυρκαγιάς, συγγενείς θυμάτων και στελέχη της τοπικής κοινότητας εισέβαλαν σε δημαρχείο της συνοικίας του Κένσινγκτον και Τσέλσι (δυτικό Λονδίνο), όπου βρίσκεται το πολυώροφο κτίριο, φωνάζοντας «Ντροπή σε όλους!» και «Τερέζα Μέι, είναι καιρός να φύγεις!».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης