Ομοφωνία - εξπρές των Ευρωπαίων για το Brexit

Ομοφωνία - εξπρές των Ευρωπαίων για το Brexit

Η ευρωπαϊκή ένωση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, λέει ο γάλλος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ - Σκιαγραφούνται οι κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγματευτικής τους θέσης για το Brexit - Οι τρεις προτεραιότητες 

Ομοφωνία - εξπρές των Ευρωπαίων για το Brexit
Ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα το σχέδιο της διαπραγμάτευσης με τη Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από τη Σύνοδο των 27 Ευρωπαίων ηγετών το Σάββατο, το οποίο σκιαγραφεί με λεπτομέρεια την κοινή θέση των κρατών μελών στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.           
 
Το σχέδιο της Επιτροπής θα εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μάϊου και καλύπτει τις τρεις προτεραιότητες της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις. Οι τρεις προτεραιότητες σχετίζονται με το χρηματοδοτικό κόστος που θα πρέπει να επωμισθεί το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση του, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που βρίσκονται στα άλλα κράτη μέλη και βέβαια τη διασφάλιση της ειρήνης στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
 
Κλείσιμο
Οι διαπραγματεύσεις αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι μετά τις Βρετανικές εκλογές και ο Γάλλος διαπραγματευτής ξεκαθάρισε πως η ΕΕ δεν φοβάται το ενδεχόμενο μιας μη συμφωνίας και προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.
 
Μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα «αγκάθι» του κόστους της εξόδου, ο Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισε πως δεν αποτελεί μια τιμωρία ή εκδίκηση προς τους Βρετανούς, αλλά σχετίζεται με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει στο παρελθόν και ισχύουν και σήμερα. Ο Γάλλος διαπραγματευτής δεν προσδιόρισε το ακριβές ποσό, λέγοντας πως αυτό θα γίνει στη βάση μιας συμφωνημένης μεθοδολογίας. Πάντως ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες το τοποθετούν γύρω στα 60 δισ. ευρώ.
 
Σχετικά με τα τέσσερα συνολικά εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανών στην ηπειρωτική Ευρώπη, ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε πως η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα όλων, εστιάζοντας στους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τις οικογένειες τους, διασφαλίζοντας δικαιώματα στη διαμονή, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση.
 
Αναφορικά με τη σειρά που θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις, ένα ζήτημα που διαφωνούν οι δύο πλευρές, ο Μισέλ Μπαρνιέ διευκρίνισε ότι πρώτα θα πρέπει να επιτευχθεί η απαραίτητη πρόοδος στη διαπραγμάτευση για την έξοδο και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις σχέσεις της επόμενης ημέρα. Σημειώνουμε πως η βρετανική πλευρά επιθυμεί μια γρήγορη διαπραγμάτευση με όλα τα ζητήματα ανοιχτά στο τραπέζι από τη πρώτη στιγμή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης