Συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη για να γίνει ξανά τζαμί η Αγιά Σοφιά

Συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη για να γίνει ξανά τζαμί η Αγιά Σοφιά

Εκατοντάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν, με πανό που έγραφαν συνθήματα, όπως: «Αφήστε να θυσιαστούμε για το Ισλάμ»

Συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη για να γίνει ξανά τζαμί η Αγιά Σοφιά
Σε μια μεγάλη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 24 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη, εκατοντάδες Τούρκοι φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πανό με αίτημα η Αγιά Σοφιά να μετατραπεί σε τζαμί!

Η διαδήλωση οργανώθηκε από μη κυβερνητικές οργανώσεις στην ιστορική συνοικία Sultanahmet, της Κωνσταντινούπολης, εκεί, όπου βρίσκεται ο ιστορικός ναός της Ορθοδοξίας, που από το 1935 έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Κλείσιμο


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ» εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες απαιτούσαν να γίνει τζαμί ο ναός και κρατούσαν πανό, που μεταξύ άλλων, έγραφαν: «Η Αγιά Σοφιά πρέπει να ανοίξει εκ νέου ως τζαμί» ή «Αφήστε να θυσιαστούμε για το Ισλάμ».

Η ιστορική εκκλησία της Αγιάς Σοφιάς, γνωστή και ως «Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας», οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας του αυτοκράτορα Ιουστινιανού του Α', από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις και Ισίδωρο από τη Μίλητο και σήμερα αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Αγιά Σοφιά παρέμεινε κέντρο του ορθόδοξου χριστιανισμού μέχρι το 1453, όταν η Πόλη κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, υπό τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Β', γνωστό ως «κατακτητή της Κωνσταντινούπολης». Ο ναός, που λειτούργησε ως εκκλησία για 916 χρόνια, έγινε τότε τζαμί για 482 χρόνια, για να συμβολίσει την μουσουλμανική κατάκτηση, αλλά μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μετατράπηκε σε μουσείο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης