Ρωσία: Έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο

Ρωσία: Έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα ξεκινήσει και πάλι την παροχή αερίου προς τη γειτονική χώρα, μόνο αν το Κίεβο αποπληρώσει «το αστρονομικό του χρέος» και συμφωνήσει σε μια τιμή πολύ πάνω από αυτή που έχει ήδη προτείνει

Ρωσία: Έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έτοιμη να ξεκινήσει νέες συνομιλίες με την Ουκρανία για την τιμή του φυσικού αερίου, όμως μόνο με την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα αποπληρώσει τα χρέη του.

Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απαντώντας στην πρόταση της Ουκρανίας να πληρώνει λογικές τιμές για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζει, δήλωσε ότι η Μόσχα θα ξεκινήσει και πάλι την παροχή αερίου προς τη γειτονική χώρα, μόνο αν το Κίεβο αποπληρώσει «το αστρονομικό του χρέος» και συμφωνήσει σε μια τιμή πολύ πάνω από αυτή που έχει ήδη προτείνει.

Κλείσιμο
Νωρίτερα σήμερα ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ πρότεινε η χώρα του να πληρώνει στη Μόσχα 385 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα αερίου στη διάρκεια του χειμώνα και 300 δολάρια το καλοκαίρι που η ζήτηση είναι πιο χαμηλή.

Ο Μεντβέντεφ απέρριψε την τιμή αυτή εκτιμώντας ότι είναι πολύ χαμηλή και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να πληρώνει για το φυσικό αέριο κατά μέσο όρο περισσότερα από 385 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των 340 δολαρίων που πρότεινε ο Γιατσενιούκ.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την επανάληψη της συνεργασίας μας με την Ουκρανία στον τομέα του αερίου», ανέφερε ο ρώσος πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του. Όμως πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα το κάνει αυτό μόνο αν το Κίεβο πληρώσει «τα υπάρχοντα χρέη του, τα οποία έχουν φτάσει ένα αστρονομικό ποσό».

Η Ρωσία σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία τον Ιούλιο εξαιτίας της μεταξύ τους διαμάχης για την τιμή πώλησης. Σχολιάζοντας τα προβλήματα ενέργειας της χώρας του ο Γιατσενιούκ είπε σήμερα ότι η Ουκρανία πρέπει να αγοράσει περίπου 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ετήσιες ανάγκες της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης