Pollwatch 2014: Στο 25% η δύναμη των άκρων στο νέο ευρωκοινοβούλιο

Pollwatch 2014: Στο 25% η δύναμη των άκρων στο νέο ευρωκοινοβούλιο

Μικρό το προβάδισμα της κεντροδεξιάς - Πλεονέκτημα στους Σοσιαλιστές για την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν

Έφτιαξαν δρόμους «ξεκοιλιάζοντας» τον Εύηνο
Pollwatch 2014: Στο 25% η δύναμη των άκρων στο νέο ευρωκοινοβούλιο
Μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έχει η κεντροδεξιά σχεδόν μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές γεγονός που «ψαλιδίζει» τις πιθανότητές της να εξασφαλίσει την προεδρία της Κομισιόν, σύμφωνα με την πρωτοβουλία της "PollWatch 2014".  

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εκτιμάται ότι θα κερδίσει 212 έδρες στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22-25 Μαΐου, μόλις τρεις περισσότερες από τους κεντροαριστερούς αντιπάλους του, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, σύμφωνα με την PollWatch, τμήμα μιας πρωτοβουλίας για την παρακολούθηση των τάσεων και των ψηφοφοριών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συγκεντρώνει δεδομένα δημοσκοπήσεων και χρησιμοποιεί ένα μοντέλο για να υπολογίσει την υποστήριξη προς τα κόμματα στις εκλογές. Τα αποτελέσματά της PollWatch 2014 δείχνουν επίσης, πως τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται να χάσουν έδρες στο νέο ευρωκοινοβούλιο προς όφελος της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς, παρόλο που παραμένει ασαφές πόσο συντονισμένες θα είναι οι ομάδες στην άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά και κατά συνέπεια ποιος θα είναι ο βαθμός επιρροής τους. 

Κλείσιμο
Συνολικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει 751 έδρες, περίπου το 70% των οποίων αναμένεται να καταλάβουν οι τέσσερις κύριοι σχηματισμοί – η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. Περίπου το 25% των εδρών είναι πιθανό να κερδίσουν κόμματα που τάσσονται κατά της ΕΕ ή κόμματα διαμαρτυρίας της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς, διπλασιάζοντας σχεδόν την επίδοσή τους σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του 2009. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της απογοήτευσης των ψηφοφόρων από την υψηλή ανεργία και τη χαμηλή ανάπτυξη. 

Το κόμμα που κερδίζει τις εκλογές βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και είθισται να επιλέγει το δυνατό του χαρτί ως πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής. Παρ'  όλ' αυτά, αν και η κεντροδεξιά μπορεί να επικρατήσει με μικρή διαφορά ένάντι των Σοσιαλιστών στις εκλογές, με βάση τα αποτελέσματα της PollWatch, το Κόμμα των Σοσιαλιστών φέρεται να έχει πλεονέκτημα εξασφαλίζοντας συμμαχίες με άλλα κόμματα της Αριστεράς, με την βοήθεια των οποίων θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μία πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο.

Από τη στιγμή που ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν πρέπει να έχει τις «ευλογίες» της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, οι Σοσιαλιστές πιθανόν να είναι σε θέση να υποστηρίξουν πως ο υποψήφιός τους έχει μεγαλύτερη νομιμοποίηση απ' αυτόν της κεντροδεξιάς.  Το ΕΛΚ έχει επιλέξει τον 59χρονο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και κεντρικό μεσολαβητή στη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, ως υποψήφιό του για τη διαδοχή του Πορτογάλου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής από το 2004.Οι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν τον 58χρονο Γερμανό Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και ένθερμο υποστηρικτή της αύξησης των δαπανών με στόχο την αύξηση της απασχόλησης των νέων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης