Ιταλία: Αντιδράσεις για την κηδεία του ναζί Έριχ Πρίμπκε

Ιταλία: Αντιδράσεις για την κηδεία του ναζί Έριχ Πρίμπκε

Η Καθολική Επισκοπή της Ρώμης αρνείται να τελεστεί η κηδεία και η ταφή του πρώην αξιωματικού των ναζί Έριχ Πρίμπκε -ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή στη Ρώμη σε ηλικία εκατό ετών- σε εκκλησία της Αιώνιας Πόλης

Ιταλία: Αντιδράσεις για την κηδεία του ναζί Έριχ Πρίμπκε
Σάλο έχει προκαλέσει σε Ιταλία και Αργεντινή, η κηδεία και η ταφή του ναζί εγκληματία Έριχ Πρίμπκε -ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή στη Ρώμη σε ηλικία εκατό ετών.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο πρώην αξιωματικός των ναζί, Έριχ Πρίμπκε, επρόκειτο να ενταφιαστεί στην Αργεντινή, όπου βρίσκεται και ο τάφος της συζύγου του. Μέσω διαδικτύου όμως, το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής έκανε γνωστό ότι δεν θα δώσει την απαιτούμενη άδεια για να εισέλθει στην χώρα το φέρετρο. Στη συνέχεια, ο συνήγορος υπεράσπισης του Πρίμπκε με δημόσια δήλωσή του ανακοίνωσε ότι η κηδεία θα τελεσθεί την Τρίτη σε εκκλησία της Ρώμης.

Η Καθολική Επισκοπή της ιταλικής πρωτεύουσας όμως απάντησε ότι δεν θα διατεθεί καμία εκκλησία της Αιώνιας Πόλης, γεγονός που προκάλεσε την ικανοποίηση της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης η οποία τόνισε σε ανακοίνωση της ότι «η απόφαση της Επισκοπής είναι, πράγματι, μοναδική στην ιστορία. Δείχνει εμπράκτως ότι δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι μπροστά στις ανθρώπινες τραγωδίες».

Ο δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας, Ινιάτσιο Μαρίνο, υπενθύμισε ότι «στις 16 Οκτωβρίου συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από την μεταφορά 1.024 Εβραίων της Ρώμης στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, απ΄ όπου επέστρεψαν ζωντανοί μόνο 16» και ότι η ταφή του Πρίμπκε στην πρωτεύουσα «θα αποτελούσε κόλαφο για την πόλη αυτή, που τόσο υπέφερε από τη ναζιστική και φασιστική θηριωδία».

Ο Γερμανός πρώην αξιωματικός των ναζί είχε καταδικασθεί σε ισόβια για την δολοφονία 345 ιταλών αμάχων την 24η Μαρτίου 1944 σε αντίποινα για ενέδρα που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 33 Γερμανοί στρατιωτικοί.
Κλείσιμο

«Αν δεν μας δοθεί μια εκκλησία, είμαι έτοιμος να τελέσω την κηδεία και στη μέση του δρόμου», δηλώνει ο Πάολο Τζακίνι, δικηγόρος του Πρίμπκε, ο οποίος προσθέτει ότι «προσφέρθηκαν ήδη πολλοί τάφοι στο κεντρικό νεκροταφείο της Ρώμης Βεράνο, αλλά δεν σκοπεύει να φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση».

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι ο άλλοτε αξιωματικός των ναζί παρέμεινε αμετανόητος, συνεχίζοντας να υποστηρίζει ότι «εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του», ότι «δεν έφερε προσωπική ευθύνη» και ότι «εκτελέστηκαν τρομοκράτες».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης