Σε ηλικία 100 ετών πέθανε ο Ναζιστής Εριχ Πρίμπκε

Σε ηλικία 100 ετών πέθανε ο Ναζιστής Εριχ Πρίμπκε

Καταδικάστηκε για τον συντονισμό σφαγής 335 Ιταλών -Άφησε «ανθρώπινη και πολιτική διαθήκη» σε βίντεο, υποστήριξε ο δικηγόρος του

Σε ηλικία 100 ετών πέθανε ο Ναζιστής Εριχ Πρίμπκε

Ο Έριχ Πρίμπκε, ένας από τους τελευταίους ναζί εγκληματίες πολέμου, πέθανε σε ηλικία 100 ετών στη Ρώμη όπου ζούσε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Κλείσιμο

Ο καταδικασμένος για εγκλήματα πολέμου και συγκεκριμένα επειδή συντόνισε την σφαγή 335 Ιταλών –εκ των οποίων και παιδιά- κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Πάολο Τζακίνι, άφησε «ανθρώπινη και πολιτική διαθήκη» σε βίντεο, χωρίς ωστόσο να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως ο Τζακίνι προχώρησε σε προκλητική δήλωση, υποστηρίζοντας ότι «η αξιοπρέπεια με την οποία άντεξε ο Πρίμπκε την καταδίωξή του, είναι παράδειγμα κουράγιου, συνέπειας και αφοσίωσης».

Ο Πρίμπκε, είχε αποφυλακιστεί λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και ζούσε σε κατοικία στη Ρώμη, γεγονός που προκάλεσε έντονη αντίδραση της ιταλικής κοινής γνώμης.

Μάλιστα, πριν λίγους μήνες λίγο πριν τα 100α γενέθλιά του, είχε προκαλέσει οργή η διάθεση φίλων νεοναζιστικών οργανώσεων να πραγματοποιήσουν εορτασμούς. Έπειτα από απόφαση, όμως, του δημάρχου της Ρώμης, Ινιάτσιο Μαρίνο, οι εκδηλώσεις απαγορεύθηκαν.

Ο Πρίμπκε ακόμα και την τελευταία στιγμή δεν έδειξε την παραμικρή μεταμέλεια για την σφαγή, επιμένοντας που εκτελούσε εντολές, ενώ ένωση που εκπροσωπούσε τα θύματα τον κάλεσε να ζητήσει συγχώρεση, μάταια, όμως.

«Δεν μπορώ να πω ότι θα κλάψω. Πέθανε ένας δολοφόνος που σκότωσε περισσότερους ανθρώπους από έναν κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος δεν μετάνιωσε για αυτά που έκανε και επιπλέον έζησε πολλά χρόνια μία ζωή εν μέρει ευτυχισμένη», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ανταρτών ANPI της Ρώμης, Φραντσέσκο Πόλκαρο.

«Για πολλά χρόνια μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πρίμπκε ήταν κύριος του εαυτού του, έζησε μία κανονική ζωή στη Νότιο Αμερική και έφτασε, μάλιστα, να γίνει πρόεδρος μίας πολιτιστικής οργάνωσης στην Αργεντινή», συμπλήρωσε ο Πόλκαρο.

Στέλνοντας μήνυμα στις τοπικές αρχές, τόνισε πως δε θα ήθελε η κηδεία του Ναζί πρώην αξιωματικού να μετατραπεί σε εκδήλωση υπέρ του ναζισμού, καθώς «για τους αντάρτες θα παραμείνει δολοφόνος και ναζιστής».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας στη Ρώμη, Ρικάρντο Πατσίφιτσι, δήλωσε πως μπροστά στον θάνατο του Πρίμπκε δεν αξίζει ούτε να κλάψει, ούτε να χαμογελάσει κανείς, γιατί σε καμία από τις δύο περιπτώσεις τα θύματα μπορούν να επανέλθουν στη ζωή. Συμπλήρωσε δε, ότι παραμένει η πικρία για μία προσωπικότητα που ποτέ δεν μετάνιωσε για όσα έκανε και «λέρωσε τα χέρια του με αίμα, όπως όλα τα ναζιστικά στρατεύματα. Τώρα τα θύματά του τον περιμένουν στον ουρανό, με την ελπίδα να αποδοθεί θεϊκή δικαιοσύνη».

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης