Είναι εκατοντάδες τα
video games που γίνονται όλο και πιο ρεαλιστικά λόγω της τεχνολογίας και των γραφικών που έχουν ως θέμα τους πολέμους του παρελθόντος.
Στα πεδία της
Ουκρανίας όμως που κάθε άλλο παρά video game είναι, οι ανάγκες των μονάδων είναι πολλές και αρκετές φορές ο αναγκαίος για την άμυνα ή την επίθεση κατά των ρωσικών θέσεων εξοπλισμός είτε δε φτάνει έγκαιρα ή δεν είναι αυτός που έχει ζητηθεί από την κεντρική στρατιωτική διοίκηση.
Οι Ουκρανοί και συγκεκριμένα ο Μικάιλο Φεντόροβ ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τεχνολογίας της χώρας παρουσίασε πρόσφατα μία νέα πλατφόρμα μέσα από την οποία επιχειρούν να λύσουν σημαντικά ζητήματα των oυκρανικών μονάδων στα πεδία αλλά και να δημιουργήσουν έναν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας για τις επιχειρησιακές ανάγκες.
Τι είναι το Brave 1 Market
Η πλατφόρμα που παρουσίασε και εγκαινίασε ο Ουκρανός υπουργός
ονομάζεται Brave 1 Market και σε αυτήν υπάρχει μία μεγάλη λίστα με «τεχνολογία πολέμου».
Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έχουν πρόσβαση όλες οι μονάδες του ουκρανικού στρατού και μπορούν να παραγγέλνουν απευθείας το υλικό – από drones μέχρι εξαρτήματα και ανταλλακτικά – τα οποία τους αποστέλλονται το πολύ – όπως σημείωσε ο υπουργός στη συνέντευξη τύπου – μέσα σε μία εβδομάδα.
Το διαφορετικό της συγκεκριμένης πλατφόρμας την οποία πηγές από το Ουκρανικό Υπουργείο χαρακτήρισαν ως το «ουκρανικό πολεμικό Amazon» είναι πως δεν υπάρχει πουθενά τιμή αλλά αντί δολαρίων, ευρώ ή γρίβνας υπάρχει κοστολόγηση σε πόντους…
Μαζί με την πλατφόρμα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας οι αρμόδιοι έχουν κοστολογήσει με πόντους κάθε «προϊόν» και αναφέρουν πως οι συγκεκριμένοι πόντοι προκύπτουν από τις επιδόσεις κάθε στρατιωτικής μονάδας στα πεδία των μαχών.
Αναλυτικότερα κάθε μονάδα που πλέον στα πεδία της Ανατολικής Ουκρανία διαθέτει και ομάδα drones μπορεί να καταγράφει τις επιδόσεις της και να τις ανεβάζει καθημερινά σε ένα κοινό σύστημα του στρατού.
Για κάθε επιτυχία που καταγράφει στα πεδία και αποδεικνύεται με οπτικό υλικό κερδίζει «πόντους» τους οποίους και μπορεί να εξαργυρώνει αργότερα στην πλατφόρμα του «Ουκρανικού Amazon».
Ο κατάλογος που δόθηκε στα ουκρανικά μέσα, είναι μάλιστα αρκετά αναλυτικός και όπως τόνισε ο Υπουργός στις δοκιμές έχει δώσει σημαντικά και άκρως ενθαρρυντικά για τον Ουκρανικό στρατό αποτελέσματα.
Έτσι για κάθε ζημιά σε άρμα μάχης η μονάδα κερδίζει 20 πόντους, για κάθε καταστροφή άρματος 40 πόντους, ενώ τα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων των Ρώσων έχουν «επικηρυχθεί» με 50 πόντους.
Κάθε Ρώσος στρατιώτης δίνει μόλις 6 πόντους με την Ουκρανία να έχει θέσει ως προτεραιότητα τα οπλικά συστήματα που οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει στα πεδία.
Στις πρώτες δοκιμές που έγιναν μία από τις πλέον γνωστές ομάδες ουκρανικών drones στα πεδία οι «Magyar Birds» συγκέντρωσαν μέσα σε έναν μήνα 16.298 πόντους αρκετούς για να προμηθευτούν 500 drones για νυχτερινές επιχειρήσεις, 100 Vampire drones και 40 αναγνωριστικά drones.
Τα συγκεκριμένα drones πληρώνονται από την ουκρανική κυβέρνηση η οποία έχει συνάψει απευθείας συμφωνίες με προμηθευτές και αποστέλλονται το πολύ μέσα σε 7 ημέρες στα χέρια των ουκρανών στρατιωτών.
Οι Ουκρανοί από την αρχή του πολέμου έχουν επενδύσει σημαντικά σε κεφάλαια και έρευνα και έχουν αναπτύξει ένα από το πλέον αξιόλογα τμήματα χειριστών πολεμικών drones ενώ έχουν καταφέρει παράλληλα να κατασκευάσουν δικό τους λογισμικό συμβατό με όλα τα γνωστά drones της αγοράς.
Σημαντικό ενδιαφέρον επενδυτικά έχουν προσελκύσει τα συγκεκριμένα τμήματα τόσο από την τουρκική Baykar όσο και από αμερικανικές εταιρείες.
Το Πρώτο Θέμα
είχε βρεθεί στα κεντρικά του προγράμματος εκπαίδευσης χειριστών drones τον περασμένο Δεκέμβριο και είχε καταγράψει από κοντά τις εξελίξεις.