Πόλεμος στο Ισραήλ: Μετά τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ αυτοκτόνησαν 50 που είχαν επιζήσει

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μετά τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ αυτοκτόνησαν 50 που είχαν επιζήσει

Οι Αρχές παραδέχονται ότι υπάρχουν αυτοκτονίες, αλλά λένε ότι δεν γνωρίζουν πόσοι έβαλαν τέλος στη ζωή τους

israhl-artrou
Δεκάδες επιζώντες από τη σφαγή που διέπραξε η Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχουν αυτοκτονήσει, μην αντέχοντας το ψυχολογικό βάρος από όσα έζησαν, ισχυρίστηκε ένας από τους επιζώντες.

«Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν, αλλά υπήρξαν σχεδόν 50 αυτοκτονίες μεταξύ των επιζώντων του Nova. Ο αριθμός αυτός, που ίσχυε πριν από δύο μήνες, μπορεί να έχει αυξηθεί έκτοτε», δήλωσε Γκάι Μπεν Σιμόν, που ήταν και αυτό στο φεστιβάλ, σε κοινοβουλευτική ακρόαση για τη μεταχείριση των επιζώντων της 7ης Οκτωβρίου.

Είπε ότι πολλοί από τους φίλους του που γλίτωσαν από τη σφαγή δεν μπόρεσαν να συνέλθουν από αυτό που έζησαν, αναφέρει η New York Post.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλοί επιζώντες που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο λόγω της ψυχολογικής τους κατάστασης. Οι φίλοι μου δεν σηκώνονται από το κρεβάτι, ούτε κι εγώ».

Όπως εξήγησε, «είμαι πρακτικά ανίκανος να κάνω ο,τιδήποτε. Αναγκάστηκα να πάρω έναν σκύλο για να με βοηθήσει να επιβιώσω στην καθημερινότητά μου. Ο στόχος όλων μας είναι να επιστρέψουμε στην εργασία μας και να λειτουργήσουμε κανονικά, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς την κατάλληλη βοήθεια».

Η ακρόαση επικεντρώθηκε σε παραλείψεις των κρατικών φορέων απέναντι στους επιζώντες της επίθεσης της Χαμάς. Επιζώντες μίλησαν, μεταξύ άλλων, για γραφειοκρατικές δυσκολίες και τη διαχείριση του μετατραυματικού στρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, διατυπώθηκαν παράπονα για διάφορες δυσκολίες, κυρίως γραφειοκρατικές, που αντιμετώπισαν οι επιζώντες για να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί η διαταραχή μετατραυματικού στρες που αντιμετωπίζουν.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στους χώρους του φεστιβάλ δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 364 άνθρωποι. Από τα 3.800 άτομα που ήταν στο φεστιβάλ και επέζησαν, περίπου τα μισά, δηλαδή 1.700 χρειάζονται θεραπεία για μετατραυματικό στρες.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας δηλώνει, από την πλευρά του, ότι δεν γνωρίζει πόσοι επιζώντες του φεστιβάλ έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους.

Κλείσιμο
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη αναφέρεται ότι «τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των αυτοκτονιών και τον αριθμό των νοσηλειών μεταξύ των επιζώντων του φεστιβάλ Nova δεν είναι γνωστά στο υπουργείο Υγείας και στο σύστημα ψυχικής υγείας και είναι λανθασμένα».

Ο επικεφαλής του τμήματος ψυχικής υγείας στο υπουργείο Υγείας, δρ Γκιλάντ Μποντενχάιμερ, σημείωσε ότι «οι φήμες σχετικά με τον αριθμό των αυτοκτονιών και τον αριθμό των νοσηλειών μεταξύ των επιζώντων του φεστιβάλ Nova δεν είναι αληθινές».

Δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με την Jerusalem Post, ότι με βάση μια εξέταση που πραγματοποιήθηκε με την ένωση επιζώντων του Nova, καθώς και με άλλα μέρη, «προέκυψε ότι τα στοιχεία αυτά είναι άγνωστα».

Πάντως διέψευσε όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τον υψηλό αριθμό αυτοκτονιών μεταξύ των επιζώντων. «Γνωρίζουμε για λίγες αυτοκτονίες», προσθέτοντας ότι η διάδοση εσφαλμένων στοιχείων «μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο κοινό».


Ειδήσεις σήμερα:

Ντουμπάι: Πλημμύρες από τις σφοδρές νεροποντές - Το αεροδρόμιο μετατράπηκε σε λίμνη, δείτε βίντεο

Καιρός - Κολυδάς: Έρχεται διπλή διαταραχή - Σε ποιες περιοχές χρειάζεται προσοχή

Δανία - Βίντεο: Εργάτες σώθηκαν την τελευταία στιγμή από τη φωτιά στο παλιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης