Κλιματική αλλαγή: Ζεσταίνεται η Αρκτική και... ξεπαγιάζει ο υπόλοιπος πλανήτης

Κλιματική αλλαγή: Ζεσταίνεται η Αρκτική και... ξεπαγιάζει ο υπόλοιπος πλανήτης

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή έχει διαταράξει το κυκλικό μοτίβο των ανέμων, γνωστό ως «πολική δίνη»

arctic_main
Η υπερθέρμανση της Αρκτικής οδηγεί σε κρύους χειμώνες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

H μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης δείχνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε περιοχές των ΗΠΑ και άλλα μέρη του κόσμου σχετίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας στην Αρκτική.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή έχει διαταράξει το κυκλικό μοτίβο των ανέμων, γνωστό ως «πολική δίνη».

Αυτό επέτρεψε στον πιο ψυχρό χειμερινό καιρό να κατευθυνθεί προς τις ΗΠΑ, όπως συνέβη με την επέλαση του ψύχους στο Τέξας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε περισσότερους κρύους χειμώνες σε ορισμένες περιοχές.

«Ξέρω ότι είναι πολύ αντιφατικό και νομίζω ότι γι 'αυτό υπάρχει μεγάλη αντίσταση και δισταγμός στην ιδέα μας, σωστά;», υποστηρίζει ο Judah Cohen, ένας από τους συντάκτες της μελέτης και επισκέπτης καθηγητής στο MIT.

Στοιχεία από δορυφόρους έδειξαν ότι, τα τελευταία 40 χρόνια, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη είχε μεγάλη επίδραση στην περιοχή της Αρκτικής.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, η υπερθέρμανση στην Αρκτική, έχει σημαντικό αντίκτυπο στον χειμερινό καιρό στη Βόρεια Αμερική και στην Ανατολική Ασία.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα πορίσματά τους βασίζονται σε παρατηρήσεις και επιστημονικά μοντέλα.

Ειδήσεις σήμερα:

Εύβοια: Άγριος ξυλοδαρμός γυναίκας από τον σύζυγό της - Την βρήκαν μέσα σε λίμνη αίματος

Εργασιακό: Τι προβλέπει η εγκύκλιος για 8ωρο, υπερωρίες, απολύσεις και εργασία την Κυριακή

Μίνι lockdown σε Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία - Παρατείνονται τα μέτρα σε Μεσσηνία και Ηράκλειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης