Πούτιν: Επιστρέφουν οι πρεσβευτές σε Ουάσινγκτον και Μόσχα

Πούτιν: Επιστρέφουν οι πρεσβευτές σε Ουάσινγκτον και Μόσχα

«Παραβίασε συνειδητά τους νόμους» είπε για τον κρατούμενο Ναβάλνι, μετά τη διάσκεψη με τον Μπάιντεν - «Οι οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας εξαρτώνται από την Ουάσινγκτον, δεν είμαστε εμείς αυτοί που επιβάλλουμε κυρώσεις» - «Δεν μπορούμε να ορκιστούμε αιώνια φιλία και αγάπη με τον Μπάιντεν»

putin_new
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ο πρώτος που μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου, μετά την ιστορική διάσκεψη κορυφής που είχε με τον Τζο Μπάιντεν. Σημειώνεται πως οι δυο ηγέτες δεν παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως συζήτησε για το θέμα της Ουκρανίας με τον Αμερικανό ομόλογό του. «Δεν νομίζω πως υπάρχε κάτι να συζητήσουμε για το συγκεκριμένο ζήτημα» απάντησε όταν ρωτήθηκε για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, έδωσε την είδηση πως οι δυο ηγέτες συμφώνησαν για την επιστροφή των πρσεβευτών των δυο χωρών στις θέσεις τους, σε Ουάσινγκτον και Μόσχα. «Συμφωνήσαμε για την επιστροφή του Αμερικανού πρεσβευτή στη Μόσχα και αυτή του δικού μας στην Ουάσινγκτον. Το θέμα λύθηκε»,  ανέφερε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως η συζήτηση των δυο ηγετών επικεντρώθηκε και στα πυρηνικά. «Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν ξεχωριστή ευθύνη για τη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας σε αυτό το θέμα».

LIVE: Putin speaks to media following Russia-US summit (ENGLISH)
Κλείσιμο


Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ανατόλι Αντόνοφ εγκατέλειψε την Ουάσινγκτον και επέστρεψε στη Ρωσία τον Απρίλιο για διαβουλεύσεις μετά από ένα διπλωματικό επεισόδιο που προέκυψε, αφότου ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν ως «δολοφόνο» χωρίς ψυχή, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν έφυγε από τη Μόσχα τον ίδιο μήνα.

Εποικοδομητική η συζήτηση - Δεν υπήρχε εχθρότητα μεταξύ μας

Σχολιάζοντας το κλίμα μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις με τον Μπάιντεν, ο Πούτιν είπε: «Η γενική μου εκτίμηση είναι πως δεν υπήρχε καθόλου εχθρότητα μεταξύ μας. Αντιθέτως, η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε με αρχές. Οι απόψεις μας διαφέρουν σε πολλά σημεία. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, και οι δύο πλευρές έδειξαν προθυμία να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον και να αναζητήσουν τρόπους για να φέρουν τις θέσεις τους πιο κοντά. Η συζήτηση ήταν αρκετά εποικοδομητική».

Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με αυτά που είδε,  όταν κοίταζε τον Μπάιντεν στα μάτια, ο Πούτιν είπε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω τι είχε μέσα στην ψυχή του, τι ένιωθε. Ωστόσο, μπορώ να πω πως είναι λογικός και δημιουργικός συνομιλητής».  «Δεν είχε ψευδαισθήσεις πριν από τη συνάντηση αυτή, ούτε έχω και τώρα. Γενικά, μιλήσαμε την ίδια γλώσσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι ο ένας πρέπει να κοιτάξει μέσα στην ψυχή του άλλου, να κοιτάξει στα μάτια του άλλου και να ορκιστεί αιώνια αγάπη και φιλία.  Αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε καμία περίπτωση» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως δεν δέχτηκε πρόσκληση από τον Μπάιντεν για να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο

Ο Πούτιν μίλησε και για το θέμα τηες κυβερνοασφάλειας, τονίζοντας πως ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια. «Και οι δυο πλευρές πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις» πρόσθεσε. 

Ο Πούτιν σχολίασε, ακόμα, τις αυξημένες στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και των συμμάχων της, τονίζοντας ότι ενώ η χώρα του «πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις εντός των συνόρων της, οι ΗΠΑ προβαίνουν σε ασκήσεις και αναπτύσσουν στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα της Ρωσίας, ακόμα και τη στιγμή που μιλάμε».

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία, ο Πούτιν απάντησε ότι το παράνομο κέντρο κράτησης των ΗΠΑ στον κόλπο του Γκουαντάναμο «παραμένει ακόμα ανοιχτό».  Μάλιστα, σχολίασε και το κίνημα διαμαρτυρίας «Black Lives Matter» στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι ενώ η Ρωσία κατανοεί τον αμερικανικό λαό, δεν θέλει και δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση παρόμοιων διαδηλώσεων στην επικράτειά της. «Το ίδιο ισχύει και για τις ταραχές που έλαβαν χώρα στο αμερικανικό Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, τον Ιανουάριο», είπε.

Σχολιάζοντας τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ο Πούτιν είπε ότι όλα εξαρτώνται από την Ουάσινγκτον, καθώς «δεν είναι η ρωσική πλευρά που επιβάλλει κυρώσεις και άλλους περιορισμούς».

Ο Ναβάλνι παραβίασε συνειδητά το ρωσικό νόμο

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον Αλεξέι Ναβάλνι, τονίζοντας πως επέστρεψε στη Ρωσία για να τεθεί υπό κράτηση, γνωρίζοντας πως είχε παραβιάσει τους νόμους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως απέφυγε να πει το όνομά του.

«Αυτός ο άνθρωπος ήξερε ότι παραβίαζε τον ρωσικό νόμο. Έχει καταδικαστεί δύο φορές»,
είπε ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε την επίσημη θέση της χώρας του ότι ο Ναβάλνι είχε παραβιάσει τις προϋποθέσεις εγγύησης της κράτησής του, πηγαίνοντας στο εξωτερικό, ενώ ήταν αναίσθητος μετά από τη φαινομενική δηλητηρίασή του, και δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με Ρώσους νομικούς αξιωματούχους, όπως απαιτείται.

«Συνειδητά αγνόησε τις απαιτήσεις του νόμου»,
είπε ο Πούτιν. «Ο εν λόγω κύριος πήγε στο εξωτερικό για θεραπεία. Μόλις πήγε στο νοσοκομείο, έβγαλε τα βίντεό του στο Διαδίκτυο… Ήθελε συνειδητά να παραβιάσει το νόμο. Έκανε ακριβώς αυτό που ήθελε να κάνει. Λοιπόν, τι είδους συζήτηση μπορούμε να κάνουμε για αυτόν;».

Ειδήσεις σήμερα

Τετ-α-τετ Μπάιντεν - Πούτιν: «Παγωμένα» χαμόγελα - Γιατί δεν θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου 

Η «Οδύσσεια» με τα F-35 από τις ΗΠΑ και η... σφήνα Μενέντεζ 

Άγριο έγκλημα στην Κατερίνη: Κομμωτής ο άνδρας που βρέθηκε απανθρακωμένος 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης