Ελβετία: Στη Γενεύη ο Μπάιντεν με χαμηλές προσδοκίες για τη σύνοδο με τον Πούτιν

Ελβετία: Στη Γενεύη ο Μπάιντεν με χαμηλές προσδοκίες για τη σύνοδο με τον Πούτιν

Ιδιαίτερα δύσκολη θεωρείται η αυριανή σύνοδος Μπάιντεν – Πούτιν – Το Air Force One προσγειώθηκε στη Γενεύη - «Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά θα απαντήσουμε αν η Ρωσία συνεχίσει τις δραστηριότητές της»

biden_airforceone
Στη Γενεύη με το Air Force One προσγειώθηκε πριν λίγη ώρα ο Τζο Μπάιντεν, που αύριο αναμένεται να έχει μια ιδιαίτερα δύσκολη σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μετά τις Βρυξέλλες, όπου καθησύχασε τους Ευρωπαίους για στροφή της πολιτικής έναντι του προκατόχου του, ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη βούλησή του να ανανεώσει την ισχύ στις διατλαντικές σχέσεις και να απευθύνει σαφές μήνυμα στη Μόσχα.

«Η συμμαχία μας είναι σταθερή. Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν», δήλωσε. Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν σήμερα ανακωχή για να διευθετήσουν τη σύγκρουση Airbus/Boeing, η οποία χρονολογείται από το 2004 και προκαλούσε μεγάλες εντάσεις.

Όσον αφορά στην Μόσχα ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε: «Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά θα απαντήσουμε αν η Ρωσία συνεχίσει τις δραστηριότητές της».

Η Σύνοδος αποτελεί στοίχημα για τον Αμερικανό πρόεδρο, που είναι ο πέμπτος ένοικος του Λευκού Οίκου που συναντά τον Πούτιν, από το 1999 οπότε και ανήλθε στην εξουσία. Ωστόσο, ο πήχης από πλευράς Ουάσινγκτον είναι αρκετά χαμηλά. Κατά τη σύνοδο δεν αναμένονται μεγάλες ανακοινώσεις, αλλά ο στόχος είναι οι σχέσεις των δύο πλευρών να γίνουν πιο «σταθερές και προβλέψιμες«.

Από την άλλη, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πήρε αυτό που ήθελε, που δεν είναι άλλο από τη διεξαγωγή της Συνόδου, που εκτιμά ότι δείχνει τη σημασία της Ρωσίας. Η αναγνώριση της δύναμης της Ρωσίας είναι ο βασικός άξονας του Πούτιν τις τελευταίες δύο δεκαετίες που είναι στην εξουσία.

Πεντάωρες συνομιλίες και ξεχωριστές δηλώσεις

Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις χωριστά, ο καθένας μόνος του αύριο, μετά τη συνάντηση τους, δεν προβλέπεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου. Η συνάντησή τους θα γίνει στη Villa La Grange, μια υπέροχη κατοικία του 18ου αιώνα, στο κέντρο της πόλης και του μεγαλύτερου πάρκου της με εντυπωσιακή θέα στη λίμνη Λεμάν.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις 13.00 (14.00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσουν 4 με 5 ώρες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια συνάντηση σε περιορισμένο σχήμα (οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας καθώς και οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ), πριν από μια διευρυμένη συνάντηση εργασίας.

Σχεδόν 4.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και άλλοι φρουροί ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στη Γενεύη.


Ειδήσεις σήμερα:

Πανελλαδικές: Κανονικά θα διεξαχθούν την Τετάρτη - ΑΔΕΔΥ: Eξαιρούνται από την 24ωρη απεργία οι εκπαιδευτικοί


Αφιέρωμα στο Μέγαρο Μαξίμου από διεθνές αρχιτεκτονικό περιοδικό


Αρχαιολόγοι εντόπισαν το γερμανικό «Στόουνχεντζ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης