Tουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν

Tουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία από την παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ - Πολιτικοί καλούν τον Ερντογάν να μην τη δεχθεί - Με αποστασία απείλησαν 30-40 βουλευτές του Μπαχτσελί - Πότε ο Τούρκος πρόεδρος κατάλαβε ότι πρέπει να «θυσιάσει» τον γαμπρό του 

albayrak34
Σύγχυση προκάλεσε η είδηση της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Στην ανακοίνωση παραίτησης, που έγινε μέσω Facebook, κι ενώ στο twitter ο λογαριασμός του δεν είναι προσβάσιμος, ο Αλμπαϊράκ επικαλούνταν λόγους υγείας, νεώτερες πληροφορίες από το Προεδρικό Μέγαροαναφέραν ότι έπεσε θύμα χάκερς. Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο γαμπρός του Ερντογάν ήθελε να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.

Ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι η παραίτησή του συνδέεται με τη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της ανακοίνωσης στο Instagram, ωστόσο ζήτησε να μην κατονομαστεί. Πηγές πάντως του υπουργικού συμβουλίου δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν την είδηση στο πρακτορείο. 

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Aλμπαιράκ όλες οι δημοσιεύσεις των τελευταίων μηνών διαγράφηκαν στον επίσημο λογαριασμό Twitter του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομικών.

twit_cym


Στην Τουρκία, μόνον η αντιπολιτευόμενη Cumhurriyet δημοσιεύει την ανάρτηση του Αλμπαϊράκ στο twitter, σε αντίθεση με τις εφημερίδες που πρόσκεινται στον Ερντογάν και δεν εμφανίζουν το θέμα. 


Ο Ερντογάν καλείται να εγκρίνει την παραίτηση


Ο 42χρονος Αλμπαϊράκ διορίστηκε υπουργός Ενέργειας το 2015, ενώ με την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2018 μεταπήδησε στο υπουργείο Οικονομικών.

Κλείσιμο
Στην διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, η οικονομία της Τουρκίας επλήγη από δύο ισχυρά χτυπήματα, διψήφιο πληθωρισμό και υψηλή ανεργία. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας της από τις αρχές του 2018.

Πλέον, θα πρέπει να υπάρξει έγκριση του Ερντογάν.

Η κίνηση προκάλεσε έκπληξη σε αναλυτές και βουλευτές. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Όμερ Φατίχ Σαγιάν ανέφερε στο Twitter πως ελπίζει ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ δεν θα γίνει δεκτή και πρόσθεσε πως «η χώρα μας, ο λαός μας και η κοινότητά μας σε χρειάζεται».

Ο Μεχμέτ Μους, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AK, δήλωσε πως ο Αλμπαϊράκ έχει λάβει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την οικονομία και πως ελπίζει ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση.

«Είμαστε προσωπικά μάρτυρες της επιμελούς εργασίας του. Αν ο πρόεδρός μας κρίνει ότι πρέπει, ελπίζω ότι θα συνεχίσει στη θέση του», έγραψε ο Μους στο Twitter.

Με αποστασία απείλησαν 30-40 βουλευτές των εθνικιστών


Η Cumhurriyet υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Βουλής Μπουλέντ Αρίντς, συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε φόβους για αποστασία από βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος του Μπαχτσελί, εταίρου του Ερντογάν. Μάλιστα, περίπου 30-40 βουλευτές φέρονταν αποφασισμένοι να προσχωρήσουν σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Αμέσως κινητοποιήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που συναντήθηκε τους βουλευτές, οι οποίοι του επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες. Τότε ήταν που ο Ερντογάν αντιλήφθηκε ότι η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή και είπε στον Αλμπαϊράκ ότι είναι σκόπιμο να παραιτηθεί.








View this post on Instagram

A post shared by Berat Albayrak (@beratalbayrak) on




Ο Ερντογάν καρατόμησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας


Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε από το πόστο του τα ξημερώματα του Σαββάτου τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ και τον αντικατέστησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ μετά από το νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ στο οποίο υποχώρησε η τουρκική λίρα.

Η απόφαση αντικατάστασης του Ουισάλ ελήφθη με προεδρικό διάταγμα και δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η τουρκική λίρα έκλεισε στα 8,5445 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή μετά από ένα χαμηλό ρεκόρ των 8,58. Έχει αποδυναμωθεί στο 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.

Ο Ουισάλ είχε οριστεί διοικητής τον Ιούλιο του 2019 αντικαθιστώντας τον Μουράτ Τσετίνκαγια.

Ο Νατσί Αγκμπάλ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.


Ειδήσεις σήμερα:


Τραγωδία ανοιχτά της Σάμου: Ένα παιδί νεκρό και έξι αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες

Θα παραδώσει την εξουσία ο Τραμπ; - «Αναγνώρισε την ήττα σου» του λέει ο γαμπρός του

Δύο ανήλικοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τη δολοφονία της 50χρονης στην Αγία Βαρβάρα - Η κόρη σκότωσε τη μάνα;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης