Βρετανία: Αλλαγή στα όρια της αρτηριακής πίεσης - Ένας στους τρεις μπορεί να θεωρηθεί υπερτασικός

Βρετανία: Αλλαγή στα όρια της αρτηριακής πίεσης - Ένας στους τρεις μπορεί να θεωρηθεί υπερτασικός

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που θα αρχίσουν να ισχύουν από τον επόμενο χρόνο, αναμένεται να μειώσουν το κατώτατο όριο με το οποίο οι γιατροί θα διαγιγνώσκουν και θα αντιμετωπίζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση

Στους μισούς Βρετανούς θα μπορούσαν να συνταγογραφηθούν χάπια υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες για την πρόληψη των πρόωρων θανάτων. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας (NICE) συντάσσει συστάσεις για τους παθολόγους που στοχεύουν στη μείωση του αριθμού των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που θα αρχίσουν να ισχύουν από τον επόμενο χρόνο, αναμένεται να μειώσουν το κατώτατο όριο με το οποίο οι γιατροί θα διαγιγνώσκουν και θα αντιμετωπίζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι παθολόγοι εκτιμούν ότι μέχρι το ένα τρίτο όλων των ενηλίκων -14 εκατομμύρια στην Αγγλία - θα είναι επιλέξιμο για φαρμακευτική αγωγή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων μεταξύ 40 και 50 ετών.

Παρόμοιες έρευνες διεξήχθησαν από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι λένε ότι οι αλλαγές δείχνουν πως περίπου οι μισοί Βρετανοί ενήλικες θα θεωρηθούν ως υπερτασικοί και επομένως συμβουλεύονται να λαμβάνουν τέτοια φάρμακα. Άλλοι θα παροτρυνθούν να αποφύγουν την αλμυρή τροφή, να μειώσουν το αλκοόλ και την καφεΐνη και να χάσουν βάρος. Το κόστος αυτών των φαρμάκων είναι φθηνό και κυμαίνεται από περίπου 28 πένες έως 1 λίρα την ημέρα.

Αν όμως 14 εκατομμύρια ασθενείς αρχίσουν να παίρνουν τα χάπια -κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο- το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας θα δαπανά τουλάχιστον 140 εκατομμύρια λίρες ετησίως. Πολλοί γιατροί θα είναι απρόθυμοι να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα, ακόμη και αν οι ασθενείς είναι επιλέξιμοι, καθώς ανησυχούν για παρενέργειες που περιλαμβάνουν ζάλη, πονοκεφάλους, συχνή χρήση τουαλέτας, δίψα και κρύα άκρα.

Μια πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας υποδηλώνει ότι το 14% των ενηλίκων έπαιρνε χάπια για υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από την πάθηση. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη ασθένεια μετά το κάπνισμα και την κακή διατροφή και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι γνωστή ως «σιωπηλός δολοφόνος» καθώς δεν έχει συμπτώματα, αλλά προκαλεί πρόσθετη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους νεφρούς και τα μάτια. Αντιμετωπίζεται μέσω ημερήσιων χαπιών που περιλαμβάνουν  μετατρεπτικου ενζύμου της αγγειοτασινης, αναστολείς υποδοχέων αγγειοτασίνης-2 (ARB), διουρητικά και β-αναστολείς. Αυτά είτε διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία είτε επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Μόλις οι ασθενείς αρχίσουν να παίρνουν τα φάρμακα που συνήθως συνεχίζουν για πολλά χρόνια - και, σε ορισμένες περιπτώσεις, για όλη τους τη ζωή.

To NICE αποφάσισε να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές μετά από μια σειρά μελετών που έδειξαν ότι η φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να σώσει περισσότερες ζωές. Μια ιδανική μέτρηση της πίεσης του αίματος είναι μεταξύ 90/60 χιλιοστών του υδραργύρου (mmHg) και 120/80. Ο κορυφαίος αριθμός - η «συστολική» ανάγνωση, που θα έπρεπε να είναι ιδανικά μεταξύ 90 και 120, θεωρείται πιο σημαντική. Το NICE σήμερα συστήνει στους ενήλικες χάπια υψηλής αρτηριακής πίεσης εάν η άνω ένδειξή τους είναι πάνω από 150mmHg και η χαμηλή πάνω από 95mmHg.

Αλλά το 2015, μια αμερικανική μελέτη που διαπίστωσε ότι παρέχεται φάρμακο σε ασθενείς ακριβώς κάτω από αυτή την ανάγνωση, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 25%. Προκάλεσαν έτσι τη δημοσίευση νέων κατευθυντήριων γραμμών τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέροντας ότι οι γιατροί πρέπει να προσφέρουν θεραπεία σε ασθενείς με συστολική ανάγνωση άνω των 140mmHg.

Εάν η NICE ακολουθούσε το παράδειγμα, περίπου το ένα τρίτο των ανδρών και των γυναικών στην Αγγλία θα ήταν επιλέξιμα για φάρμακα. Αυτά θα περιλάμβαναν πολλά περισσότερα στην ηλικία των 40 και 50 ετών, ιδιαίτερα αν ήταν παχύσαρκοι ή είχαν διαβήτη.

Ωστόσο, παρά το αυξημένο κόστος της συνταγογράφησης περισσότερων χαπιών, οι ειδικοί λένε ότι το Βρετανικό Σύστημα Υγείας θα εξοικονομούσε χρήματα αν υπήρχαν λιγότερα καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά επεισόδια. Υπάρχουν περίπου 200.000 επισκέψεις στο νοσοκομείο ετησίως λόγω καρδιακών προσβολών και περίπου 30% είναι θανατηφόρες.

Το NICE δήλωσε ότι «επικαιροποιεί τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση και τη διαχείριση της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση)». Πρόσθεσε ότι τα σχέδια κατευθυντήριων γραμμών θα δημοσιευθούν στις αρχές του επόμενου έτους με την τελική έκδοση που θα λήξει τον Αύγουστο του 2019 μετά από διαβουλεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Ε, ρε ΦΑΡΜΑΚΑ που εχουν να πουλήσουν παλι!! Οπως τοτε που μείωσαν το ανώτατο όριο της χοληστερίνης κ έβγαλαν αρρώστους κατι 100άδες εκατομμυρια υγιέστατους ανθρώπους για να μοσχοπουλάνε στατινες. Οταν δεν ειναι καποιος άρρωστος, πολυ απλα τον βαφτίζεις ‘άρρωστο’, του απαγορεύεις να μπορει να αγοράσει τις ιατρικές ασφάλειες εαν δεν τον ‘γιατρέψεις‘ πρωτα, κ τα κονομας με τα προτεινόμενα πανάκριβα φάρμακα σου. Απλη κ δοκιμασμένη συνταγή.

Δημήτρης

ΣΩΣΤΟΣ!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

farmaka_1

Ο σύνδεσμος αναφέρεται στις δυσθεώρητες επιβαρύνσεις που επωμίζεται η καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία - «Ο ελληνικός πληθυσμός αξίζει και δικαιούται αναβαθμισμένη φαρμακευτική περίθαλψη

fat

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι ασφαλώς πολλοί άλλοι παράγοντες, πέρα από τα παραπανίσια κιλά, μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση κατάθλιψης, αλλά τόνισαν ότι το να έχει κάποιος κανονικό βάρος, μειώνει τις πιθανότητες 

antiviwsi

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο σε κάποιες χώρες σε σχέση με άλλες – Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπάρξει δράση για να μειωθεί η αλόγιστη χρήση τους

omega

Από τις νέες μεγάλες έρευνες δεν φαίνεται να δίνεται ξεκάθαρη απάντηση στο αν έχει νόημα να παίρνει κανείς τέτοια συμπληρώματα (που είναι τα πιο δημοφιλή στον κόσμο) ή αν πετάει τα χρήματά του